Pondelok 16. septembra, 2024
Americký novinár Evan Gerškovič, zatknutý na základe obvinenia zo špionáže, sa pozerá z klietky obžalovaných pred pojednávaním o odvolaní proti predĺženiu vyšetrovacej väzby na moskovskom mestskom súde v Moskve 20. februára 2024. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVÁ/AFP via Getty Images)

Americký novinár Evan Gershkovich bol odsúdený na 16 rokov v ruskom väzení

Americký novinár Evan Gershkovich z denníka Wall Street Journal bol ruským súdom uznaný vinným zo špionáže a odsúdený na 16 rokov väzenia, potvrdila ruská generálna prokuratúra prostredníctvom Telegramu. Jeho zamestnávateľ a vláda Spojených štátov označili obvinenia a súdny proces za neopodstatnené a politicky motivované.

„Rozsudok bol vynesený,“ uviedla prokuratúra v preloženom príspevku na Telegrame. „Občan USA Evan Gershkovich bol uznaný vinným podľa článku 276 Trestného zákonníka Ruskej federácie (špionáž). Súd, súhlasiac so stanoviskom štátneho zástupcu, ho odsúdil na 16 rokov odňatia slobody v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia.“

Proces, ktorý sa konal na Sverdlovskom oblastnom súde, sa skončil tým, že sudca sa Gershkovicha opýtal, či rozsudku rozumie, na čo odpovedal: „Áno.“

32-ročný Gershkovich bol zatknutý v marci 2023 počas reportážnej cesty do Jekaterinburgu. Bol obvinený zo zhromažďovania utajovaných informácií pre Spojené štáty, čo on aj jeho zamestnávateľ rázne odmietli. Je prvým americkým novinárom zadržaným na základe obvinenia zo špionáže v Rusku od zatknutia Nikolaja Danilova v roku 1986.

Súdny proces sa niesol v utajení, pričom záverečné argumenty boli prednesené za zatvorenými dverami. Gershkovich počas celého konania, ktoré sa vyznačovalo obmedzenou transparentnosťou a obmedzeným prístupom médií, tvrdil, že je nevinný. Tlačová služba súdu pre agentúru AP uviedla, že Gershkovich nepriznal žiadnu vinu.

„Evanovo neoprávnené zadržiavanie je poburujúce od jeho nespravodlivého zatknutia pred 477 dňami a teraz sa musí skončiť,“ uviedol Wall Street Journal vo verejnom vyhlásení z 18. júla. „Aj keď Rusko organizuje svoj hanebný fiktívny súdny proces, naďalej robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme presadili Evanovo okamžité prepustenie a jednoznačne vyhlásili: Evan robil svoju prácu ako novinár a novinárčina nie je zločin. Okamžite ho priveďte domov.“

Zástupca hovorcu ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel sa k prípadu vyjadril 18. júla na tlačovej konferencii. Potvrdil, že veľvyslanectvo USA v Moskve sa nemohlo zúčastniť na súdnom pojednávaní pre krátkosť času a logistické problémy. Poslednú konzulárnu návštevu Gershkovicha uskutočnila veľvyslankyňa Lynee Tracyová 23. mája, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Patel zopakoval: „Evan neurobil nič zlé a nemal byť zadržaný. Rusko doteraz neposkytlo žiadne dôkazy o trestnom čine a nedokázalo odôvodniť Evanovo ďalšie zadržiavanie. Evan by nemal byť zadržiavaný, Paul Whelan by nemal byť zadržiavaný a obaja by mali byť okamžite prepustení.“

Patel odmietol poskytnúť podrobnosti o potenciálnej výmene väzňov a uviedol: „Nebudem hovoriť o rokovaniach na verejnosti. Usilujeme sa o čo najskoršie prepustenie Evana Gershkovicha a Paula Whelana. Časový harmonogram súdneho procesu a to, akou cestou sa bude uberať, nemá vplyv na naliehavosť, ktorú Spojené štáty v tomto úsilí uprednostňujú. Chceme, aby sa obaja okamžite vrátili domov, a budeme v tejto oblasti pokračovať, kým sa nedostanú k svojim blízkym.“

Ruská prokuratúra pred vynesením rozsudku žiadala pre Gershkovicha 18-ročný trest.

Na rozdiel od predchádzajúcich fáz procesu bol médiám v deň vynesenia rozsudku umožnený prístup do súdnej siene. Prípady špionáže a vlastizrady sú v Rusku často zahalené rúškom tajomstva, čo odráža prísny právny prístup krajiny k takýmto obvineniam. Ruské súdy sú známe svojou vysokou mierou odsúdenia, pričom viac ako 99 % obžalovaných bolo uznaných za vinných.

Ministerstvo zahraničných vecí USA označilo Gershkovicha za „neprávom zadržiavaného“. Napriek otázkam sa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol vyjadriť k možnosti výmeny väzňov, ktorej by sa zúčastnil aj Gershkovich, uviedla agentúra AP.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno naznačil prebiehajúce rokovania medzi ruskými a americkými špeciálnymi službami o možnej výmene. Lavrov zdôraznil, že takáto výmena by bola možná až po formálnom rozsudku.

Ruská generálna prokuratúra minulý mesiac tvrdila, že Gershkovich zhromažďoval tajné informácie o Uralvagonzavode, závode na výrobu a opravu tankov, na príkaz CIA.

Zatknutie a odsúdenie Gershkovich zvýšilo obavy zahraničných novinárov pôsobiacich v Rusku najmä preto, že krajina po vojenských akciách na Ukrajine čoraz viac potláča slobodu prejavu.

Linda Thomasová-Greenfieldová, veľvyslankyňa USA pri OSN, kritizovala Rusko za to, že zaobchádza s „ľudskými bytosťami ako s výmennými žetónmi“, pričom vyzdvihla prípad pána Gershkovicha spolu s prípadom Paula Whelana, bývalého príslušníka námornej pechoty, ktorý si v Rusku tiež odpykáva 16-ročný trest za špionáž.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj