Pondelok 16. septembra, 2024
Hunter Biden vo Washingtone D. C. 4. júla 2023. (Saul Loeb / AFP/Getty Images)

Americké úrady potvrdili pravosť nechválne známeho notebooku Huntera Bidena

V novom súdnom spise americkí federálni prokurátori potvrdili pravosť nechválne známeho notebooku Huntera Bidena, ktorého kompromitujúci obsah zverejnil denník New York Post pred voľbami v roku 2020 a ktorý sa okrem iného stal predmetom rozsiahlej cenzúry na sociálnych sieťach.

Nová žaloba sa týka prípadu, v ktorom je prezidentov syn Hunter Biden obvinený z 3 trestných činov nelegálneho držania zbrane (na federálnom súde v Delaware).

Okrem obsahu žaloby, ktoré vyvracia tvrdenia prezidentovho syna o údajne účelovom stíhaní, však dokument odhaľuje aj nové podrobnosti týkajúce sa notebooku, ktorý bol jadrom cenzúrovaného škandálu pred prezidentskými voľbami v roku 2020.

Notebook  Huntera Bidena

Majiteľ obchodu s počítačmi John Paul Mac Isaac povedal, že Hunter Biden v apríli 2019 v jeho obchode v Delaware nechal tri notebooky a požiadal ho o obnovenie údajov.

Mac Isaac uviedol, že Hunter Biden sa nikdy nevrátil po žiadny z troch notebookov, pričom zároveň tvrdil, že zariadenia odovzdal FBI v decembri 2019.

Z tohto nového súdneho podania vyplýva, že zatiaľ čo Hunter Biden bol vyšetrovaný pre podozrenie z porušenia daňových predpisov (v inom prípade ako v prípade obvinení súvisiacich so zbraňami), federálny daňový úrad a FBI vydali v auguste 2019 príkaz na prehliadku jeho účtu Apple iCloud.

V reakcii na príkaz na prehliadku spoločnosť Apple predložila údaje z rôznych elektronických zariadení, ktoré mal Hunter Biden zálohované na iCloude.

„Vyšetrovatelia sa neskôr dostali aj k počítaču Apple MacBook obvineného, ktorý nechal v počítačovom obchode,“ uvádza sa v dokumente bez uvedenia mena obchodu.

„Príkaz na prehliadku sa týkal aj jeho notebooku a výsledky prehliadky boli do značnej miery totožné s informáciami, ktoré už vyšetrovatelia získali od spoločnosti Apple,“ uvádza sa v žalobe.

Ide o zásadnú informáciu, pretože ani Hunter Biden, ani jeho právnici nikdy nepriznali, že notebook patril Hunterovi. Priznali len, že Mac Isaac (spolu s bývalým starostom New Yorku a Trumpovým právnikom Rudym Giulianim) získal prístup k digitálnym údajom patriacim Hunterovi Bidenovi a šíril ich v posledných týždňoch pred voľbami 2020.

Hunter Biden v tejto veci zažaloval Giulianiho aj Mac Isaaca a v samostatných žalobách tvrdí, že došlo k porušeniu súkromia, ako aj k hackerskému útoku a k manipulácii a šíreniu nezákonne získaných osobných údajov. Obžalovaní popreli akékoľvek protiprávne konanie.

Právny zástupca Huntera Bidena, Abbe Lowell, nereagoval na žiadosť o komentár k informáciám vyplývajúcim zo súdneho spisu.

Časť obsahu notebooku obsahovala chúlostivé fotografie Huntera Bidena vrátane jednej, na ktorej je zjavne zobrazený v bezvedomí s „fajkou“ crack kokaínu. 

V súdnom spise sa tiež uvádza, že FBI neskôr získala príkaz na prehľadanie elektronických záznamov Huntera Bidena s cieľom nájsť dôkazy o porušovaní federálnych právnych predpisov o strelných zbraniach a našla usvedčujúce dôkazy vrátane dôkazov, že prezidentov syn bol závislý od návykových látok a zároveň vlastnil strelnú zbraň.

Mac Isaac si však ponechal kópiu hard disku zariadenia „pre prípad, že by mu niekto niekedy hádzal polená pod nohy“, a neskôr obsah pevného disku odovzdal Giulianimu, ktorý ju poskytol denníku New York Post. 

Správa New York Post o notebooku

Niekoľko týždňov pred voľbami v roku 2020 uverejnil denník New York Post článok o obsahu notebooku, v ktorom tvrdil, že Bidenova rodina využíva vplyv bývalého viceprezidenta a prezidentského kandidáta Joea Bidena.

Článok bol cenzúrovaný na Twitteri (teraz X), ktorý tvrdil, že správa bola založená na hacknutých materiáloch. Obmedzený bol aj na Facebooku.

Twitter najprv na 24 hodín zakázal zdieľanie správy, potom svoje rozhodnutie zmenil. Správa sa však na platforme nešírila niekoľko týždňov kvôli politike, ktorá vyžaduje, aby autor pôvodný príspevok vymazal a zverejnil ho znova.

Objavili sa aj ďalšie snahy o diskreditáciu správy vrátane listu podpísaného bývalými tajnými agentmi, v ktorom sa uvádza, že „príbeh“ nesie typické znaky ruskej dezinformačnej kampane, ktorej cieľom je pravdepodobne ovplyvniť voľby.

Predstavitelia FBI v tom istom čase opakovane varovali spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, že Rusko bude ohľadom volieb vytvárať propagandu.

Republikáni tvrdili, že rozhodnutie Twitteru zablokovať šírenie článku bolo zasahovaním do volieb, pričom niektoré prieskumy naznačovali, že keby ľudia poznali obsah notebooku, nevolili by Bidena za prezidenta.

Tento článok pôvodne vyšiel na stránke americkej redakcie Epoch Times a je redakčne skrátený

Prečítajte si aj