Štvrtok 19. septembra, 2024
Drony sú vystavené na zadnej časti vozidla počas oficiálnej vojenskej prehliadky pri príležitosti deviateho výročia prevzatia jemenského hlavného mesta Saná hútíami 21. septembra 2023 (Mohammed Huwais/ AFP via Getty Images)

Americké sily zničili hútíjské drony a protilodnú balistickú strelu

Podľa amerických predstaviteľov americké vojenské sily úspešne zničili niekoľko hútíjských bezpilotných leteckých systémov (UAS) vypustených z oblastí okolo Jemenu a nad Adenským zálivom.

Centrálne velenie Spojených štátov (CENTCOM) v aktualizovanej správe z 5. augusta informovalo, že nad Adenským zálivom boli zničené 3 hútíjské bezpilotné lietadlá vystrelené z oblastí okolo Jemenu. Zničený bol aj hútíjský dron UAS v jemenskej oblasti kontrolovanej húthiami, jedno bezpilotné lietadlo (UAV) a protilodná balistická strela (ASBM) v Červenom mori.

CENTCOM uviedol, že všetky tieto zbrane predstavujú vážnu hrozbu pre americké a spojenecké sily, čo následne ohrozuje regionálnu stabilitu. „Tieto zbrane predstavovali jasnú a bezprostrednú hrozbu pre americké a spojenecké sily a obchodné plavidlá v regióne.“

„Toto bezohľadné a nebezpečné správanie Iránom podporovaných hútíov naďalej ohrozuje regionálnu stabilitu a bezpečnosť.“

Hútíovia sú zajdská šiitská frakcia od roku 2004 bojujúca proti jemenskej vláde, v ktorej majú väčšinu sunniti. Vláda Spojených štátov hútíov zaradila na zoznam špeciálne označených globálnych teroristických skupín (SDGT). Irán údajne skupinu podporuje zbraňami, výcvikom a financiami. Iránski predstavitelia však tieto tvrdenia väčšinou popreli alebo bagatelizovali.

Útoky hútíov prebiehajú od minulého roka

Hútíovia začali prvýkrát útočiť na lode v Červenom mori a v susedných vodách v októbri 2023. Stalo sa tak krátko po tom, čo Izrael začal vojnu s teroristickou skupinou Hamas v odvete za útok zo 7. októbra, pri ktorom teroristi z Hamasu zavraždili v Izraeli viac ako 1 200 ľudí.

Hútíovia sa prihlásili k zodpovednosti za útok dronom na Tel Aviv, pri ktorom zahynul jeden človek.
Uviedli vtedy, že svojimi útokmi chcú vyjadriť podporu Palestínčanom v pásme Gazy a vyvinúť tlak na Izrael, aby zastavil svoju vojnu proti Hamasu. Odhaduje sa, že cez blízky námorný koridor prechádza 10 % svetového obchodu.

Napätie na celom Blízkom východe sa ešte viac zvýšilo po útokoch, pri ktorých minulý týždeň zahynul politický vodca Hamasu Ismail Haniyeh v Iráne a veliteľ Hizballáhu Fuad Shukr v Libanone.

Irán zo smrti Haniyehu obvinil Izrael. Izrael zodpovednosť za útok neprevzal. Najvyšší vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí prisľúbil pomstu v príspevku na sociálnej sieti X, ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti o tom, akú formu by odveta mohla mať.

V posledných dňoch USA zvýšili svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe, keď do regiónu vyslali viac stíhačiek a vojnových lodí. Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil 2. augusta vyslanie ďalších krížnikov a torpédoborcov schopných obrany proti balistickým raketám do regiónov s európsky velením a velením Centcomu.

Podľa zástupkyne tlačového tajomníka Pentagónu Sabriny Singhovej americké ministerstvo obrany naďalej presúva plavidlá a lietadlá po celom Blízkom východe, aby pomohlo brániť Izrael a zabezpečilo, že americké sily budú môcť lepšie „reagovať na celý rad nepredvídaných udalostí“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj