Utorok 1. októbra, 2024
Prehliadka lodí prichádza do prístavu v New Yorku počas začiatku 36. ročníka Týždňa flotily 22. mája 2024 v New Yorku. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)
» ,

Americké námorníctvo sa má do roku 2027 pripraviť na vojnu s Čínou

Americké námorníctvo 19. septembra zverejnilo nový strategický dokument zameraný na boj proti agresii komunistickej Číny v Indopacifiku.

Ukladá námorníctvu rozvíjať „pripravenosť na možnosť vojny s Čínskou ľudovou republikou do roku 2027“, pričom poukazuje na prípravy Číny na možnú inváziu na Taiwan v tom istom roku. „Námorníctvo dôrazne uznáva potrebu väčších a smrtonosnejších síl,“ uvádza sa v dokumente s názvom ‚Navigačný plán pre americké vojnové námorníctvo‘.

Čínska komunistická strana (ČKS), ktorá vládne v Číne ako štáte jednej strany, tvrdí, že Taiwan je súčasťou jej územia, ktoré musí byť zjednotené s pevninou akýmikoľvek prostriedkami. Taiwan je však spravovaný samosprávou s demokraticky zvolenou vládou a ČKS ho nikdy nekontrolovala.

Vodca ČKS Si Ťin-pching napriek tomu nariadil vojenskému krídlu komunistického režimu, aby sa pripravilo na vojnu a vyvinulo kapacity potrebné na napadnutie Taiwanu. Režim sa odvtedy zapojil do viac ako desaťročie trvajúcej výstavby lodí, masívne rozšíril svoju flotilu, kapacity bezpilotných lietadiel a jadrový arzenál, pričom spustil do prevádzky aj vlastné moderné lietadlové lode a torpédoborce.

To predstavuje pre Spojené štáty problém, keďže americké námorníctvo má oveľa menej lodí ako čínske a musí ich rozmiestniť vo väčšej miere, aby si udržalo svoju globálnu vojenskú prítomnosť. Čína môže umiestniť väčšinu svojich námorných a pobrežných jednotiek blízko domova, kde môžu získať krytie od pozemných jednotiek a kde je jednoduchšie udržiavať ich zásobovacie linky.

V správe Kongresu zverejnenej v júli sa uvádza, že „americká armáda nemá dostatočné kapacity a schopnosti na to, aby si bola istá, že dokáže Čínu odradiť a zvíťaziť v boji“. V júlovej správe sa tiež uvádza, že Čína v nasledujúcich rokoch pravdepodobne zvýši svoje nepriateľské správanie s cieľom „normalizovať nezákonné správanie“ v okolí Taiwanu, keďže sa snaží využiť nedostatočnú schopnosť Spojených štátov odvrátiť konflikt.

Kľúčom k cieľom nového dokumentu námorníctva je naplnenie Projektu 33, námornej iniciatívy zameranej na pripravenosť síl okrem iného odstránením oneskorenia v údržbe, rozšírením využívania autonómnych a robotických systémov a zvýšením náboru do námorníctva. „Bližšie operačné výzvy si vyžadujú, aby sme čo najskôr integrovali osvedčené robotické a autonómne zbrane… Musíme tak urobiť so zameraním na to, ako budeme tieto systémy používať vo vojne. Do roku 2027 budeme integrovať osvedčené robotické a autonómne systémy na rutinné používanie veliteľmi, ktorí ich budú využívať.“

V dokumente sa uvádza, že čínske spoločné sily sa vyvíjajú do podoby integrovaných bojových síl „špeciálne navrhnutých na porážku tých našich (amerických, pozn. prekl.)“ a sú podporované obrovskou priemyselnou základňou Číny.

„Musíme splniť všetky ciele v tomto navigačnom pláne, aby sme vyčlenili ľudí a zbrane potrebné na boj a víťazstvo dnes, v roku 2027, ako aj neskôr,“ uvádza sa v dokumente.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj