Štvrtok 19. septembra, 2024
Americká vlajka na budove Kapitolu vo Washingtone, D.C., 12. mája 2023 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
»

Americká snemovňa urobila prvý krok k odvráteniu platobnej neschopnosti USA

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu urobila prvý krok k odvráteniu platobnej neschopnosti krajiny, keď schválila legislatívny návrh zahŕňajúci dočasné uvoľnenie dlhového stropu.

Členovia dolnej komory schválili 31. mája kompromisný návrh zákona, ktorý vyrokovali demokratický prezident Joe Biden a republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy.

Návrh bol schválený pomerom hlasov 314 : 117. Proti návrhu hlasovalo 46 demokratov a 71 republikánov.

Legislatíva s názvom The Financial Responsibility Act pozastavuje platnosť dlhového stropu do 1. januára 2025, mierne znižuje vládne výdavky v roku 2024 a obmedzuje rast vládnych výdavkov na 1% v roku 2025.

Dohoda takisto obsahuje reformy týkajúce sa povolení na ťažbu ropy a zemného plynu, zmeny v niektorých programoch sociálneho zabezpečenia a retroaktívne škrty vo výške približne 50 miliárd USD z prostriedkov daňovej správy a covidového programu.

Doposiaľ platný dlhový strop je zafixovaný na 31, 4 bilióna dolárov.

Podľa ministerky financií Janet Yellen by v prípade, že by Kongres neprijal opatrenia umožňujúce ďalšie pôžičky/zadlžovanie, došlo 5. júna k čiastočnej platobnej neschopnosti USA, t. j. USA by neboli schopné splácať všetky svoje záväzky.

Vo vyhlásení po hlasovaní v Snemovni reprezentantov prezident Biden ocenil prijatie zákona a vyzval Senát, aby zákon schválil čo najrýchlejšie.

Horná komora sa bude návrhom zákona zaoberať takmer okamžite. Líder senátnej väčšiny, demokrat Chuck Schumer, informoval, že hlasovanie by sa mohlo uskutočniť už 1. júna. Schumer aj líder republikánskej menšiny Mitch McConnell podporu legislatíve už avizovali.

Po prípadnom schválení Senátom pôjde návrh na podpis prezidentovi. Do 5. júna by sa tak mohol celý proces stihnúť a predišlo by sa platobnej neschopnosti.


Preklad a redakčná úprava pôvodného článku: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj