Nedeľa 8. septembra, 2024
Logo spoločnosti Amazon, ktorá sa zaoberá elektronickým obchodom, je zobrazené na balíkoch v Mantove na severozápade Talianska 29. marca 2024. (Foto: MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images)

Amazon čelí v Taliansku zabaveniu majetku kvôli údajným daňovým podvodom a porušovaniu pracovnoprávnych predpisov

Podľa príkazu milánskej prokuratúry, ktorý získala agentúra Reuters a miestne médiá, talianska daňová polícia v rámci vyšetrovania údajných daňových podvodov a nezákonných pracovných praktík zabavila jednotke logistických služieb spoločnosti Amazon so sídlom v Taliansku majetok v hodnote viac ako 120 miliónov eur.

V 94-stranovom príkaze z 23. júla sa uvádza, že spoločnosť Amazon Italia Logistica Srl obchádzala pracovné a daňové zákony, aby si udržala konkurencieschopné ceny svojich služieb na talianskom trhu.

Prokurátori obviňujú pobočku logistických služieb spoločnosti Amazon, že zadávala prácu tretím stranám spôsobom, ktorý bol v rozpore s talianskymi pracovnými zákonmi, a zároveň neplatila určité dane a príspevky na sociálne zabezpečenie.

Hovorca spoločnosti Amazon v e-mailovom vyhlásení pre The Epoch Times poprel akékoľvek pochybenie a uviedol, že spoločnosť má v úmysle spolupracovať pri vyšetrovaní. „Dodržiavame všetky platné zákony a predpisy tam, kde pôsobíme, a vyžadujeme, aby to isté robili aj spoločnosti, ktoré s nami spolupracujú,“ uviedol hovorca.

„Na seba a svojich partnerov kladieme tie najvyššie nároky a máme zavedený Kódex správania dodávateľov, ktorý je potrebné dodržiavať, ak chcú s nami spolupracovať. Budeme naďalej pomáhať príslušným orgánom pri ich vyšetrovaniach.“

V ten istý deň, keď milánska prokuratúra zverejnila príkaz, spoločnosť Amazon, vydala vyhlásenie o svojom pôsobení v Taliansku, pričom gigant elektronického obchodu sa zjavne snaží vyzdvihnúť pozitívne aspekty svojej prítomnosti v krajine v čase, keď čelí tlaku prívalu negatívnych správ v miestnej tlači.

Vo vyhlásení spoločnosti Amazon, v ktorom sa nespomínajú obvinenia vznesené voči spoločnosti, sa vyzdvihuje tvorba pracovných miest, prínos k hospodárskemu rozvoju Talianska a bezpečnostné opatrenia pre zamestnancov.

„Zaviazali sme sa vytvárať v Taliansku kvalitné pracovné miesta a príležitosti a do konca roka 2024 očakávame, že zamestnáme približne 19 000 ľudí na trvalých pozíciách,“ napísal PR tím Amazonu vo vyhlásení, v ktorom zdôraznil skutočnosť, že súčasný cieľ spoločnosti v oblasti zamestnanosti je približne o 1 000 vyšší, ako oznámila minulý rok.

Vyzdvihujúc „nepretržité investície“, ktoré realizuje v Taliansku, spoločnosť Amazon uviedla, že prispieva k hospodárskemu rozvoju krajiny, ponúka pracovné príležitosti a programy na profesionálny rozvoj, a dodala, že je „veľmi hrdá“ na svoj záväzok v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inklúzie (DEI).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj