Sobota 5. októbra, 2024
Don Lockwood (Gene Kelly) spievajúci v pamätnej scéne filmu "Spievanie v daždi (Singin' in the Rain)" z roku 1952 (By Metro-Goldwyn-Mayer - Trailer., Verejná doména)
»

Aký vplyv má hudba na naše duševné zdravie?

„Ste to, čo jete.“ Všetci sme už počuli túto starú frázu o našom zdraví. V dobe, keď som pracoval ako kníhkupec, sa často opakovalo: „Si to, čo čítaš.“ V skutočnosti je však každý z nás súhrnom všetkých svojich skúseností – toho, čo vidíme, počujeme a cítime. A to sa týka aj hudby.

O obrovskom vplyve hudby na ľudskú dušu písali veľkí myslitelia minulosti i súčasnosti. Napríklad Aristoteles sa zaoberal vášňami, ktoré môžu hudobné nástroje a spev vyvolať, dôležitosťou výchovy mládeže v tejto oblasti a účinkami počúvania nevhodnej hudby. O viac ako dvetisíc rokov neskôr britský filozof Roger Scruton písal a hojne hovoril o hudbe v podstate podobným spôsobom.

Na rozdiel od našich predkov sme my, moderní ľudia, obklopení hudbou. V kaviarni, kde píšem tieto slová, hrá v pozadí popová hudba. V mojom autorádiu je niekoľko desiatok staníc, z ktorých väčšina púšťa dnešné rockové alebo country hity. Doma, ak chcem, môžem ťuknúť na niekoľko kláves na svojom notebooku a pustiť si hudbu z celého sveta.

Ako často však berieme do úvahy, podobne ako Aristoteles, Scruton a mnohí ďalší, ako hudba vplýva na naše srdcia a mysle?

O tom, že nás piesne a skladby ovplyvňujú, nie je treba diskutovať. Chlapec, ktorý sa preháňa na aute mestom, z ktorého vyrevuje rap, až sa zdá, že sa mu trasie auto, má určite inú šablónu duše ako vysokoškolský klavirista a hudobný nadšenec milujúci Bacha a Mozarta. Bez dôkazov by som si tiež dovolil odhadnúť, že nedávny nárast smútku a depresií medzi dospievajúcimi dievčatami čiastočne pramení z dnešných čoraz pochmúrnejších tém v populárnej hudbe.

A predsa, ak sa tak rozhodneme, môžeme hudbu používať zdravým a príjemným spôsobom.

Práca, štúdium, odpočinok a stres

Ak si na internete vyhľadáme heslo „aká hudba je pre nás dobrá„, nájdeme množstvo rád o prospešnosti hudby pri práci, relaxácii a úľavy od úzkosti. Psychológovia, muzikológovia a hudobníci sa chvália blahodarnými účinkami dobrej hudby.

Ak hľadáte hudbu napríklad k práci alebo k štúdiu, prečítajte si niektoré z týchto článkov a potom skúste experimentovať a nájsť to, čo vám vyhovuje. Možno zistíte, že tichá klasická hudba vám umožní ponoriť sa do práce, ktorú ste si priniesli z kancelárie domov. Možno vám piesne obľúbeného speváka pomôžu rýchlo napísať referát do školy.

Spojenia so sebou samým

Máte smutnú náladu? Niektoré piesne dokážu vyvolať spomienky na minulosť s takou príťažlivosťou, že nás privolajú späť k tomu najlepšiemu, čo v nás je.

Markham Heid vo svojom článku o psychologických prínosoch hudby týkajúcich sa našej minulosti píše: „Podobne ako skvelá ústredná pieseň, ktorá spája jednotlivé časti filmu, aj počúvanie starých hitov zo soundtracku vášho života vám môže pomôcť znovu sa spojiť so sebou samým spôsobom, ktorý podporuje pocit zvýšenej ‚kontinuity seba samého‘, čo výskumníci v oblasti hudby opisujú ako pocit časového spojenia medzi vlastnou minulosťou a prítomnosťou.“ Počúvanie konkrétnej piesne nás môže preniesť späť do letného dňa na kúpalisku, keď sme mali 16 rokov, alebo na výnimočnú dovolenku, keď sme mali 40 rokov. Tieto melodické odkazy na minulosť nám môžu pripomenúť, kým sme boli a kde sme boli, a pevnejšie nás ukotviť v súčasnosti.

Spievanie si o samote

Hovoríte, že váš hlas by spôsobil, že Bob Dylan by znel ako Pavarotti? Záleží na tom? Keď ste sami, pokojne si zaspievajte pieseň, ktorú poznáte, alebo si ju zaspievajte spolu s telefónom či počítačom. Gene Kelly spieval „Singin‘ in the Rain“ s chuťou a vy môžete urobiť to isté so „Singin‘ in Your Car“ (Spievanie vo vašom aute).

Keď som bol sám, v júli som si o piatej ráno zaspieval vianočné koledy alebo som si vykúzlil staré piesne, keď som bol sám v aute. Len nedávno som na dlhej, vyčerpávajúcej ceste doprevádzal Jimmyho Deana pri spievaní „Big Bad John“ počas jazdy po diaľnici a náš duet, nech bol akokoľvek hlúpy, mi dal pocit, že by som mohol prejsť ďalších sto míľ bez toho, aby som sa zapotil.

Celý hudobný vesmír máte na dosah ruky. Pustite si ho, spievajte si a spestrite si tak svoj život.

Jeff Minick má štyri deti a hromadu vnúčat. Dvadsať rokov vyučoval históriu, literatúru a latinčinu na seminároch študentov domáceho vzdelávania v Asheville v štáte New York. Je autorom dvoch románov „Amanda Bell“ a „Dust On Their Wings“ a dvoch diel literatúry faktu „Learning As I Go“ a „Movies Make The Man“. Dnes žije a píše v meste Front Royal v štáte Virginia.

Pôvodný text

Prečítajte si aj