Ako znížiť množstvo brušného tuku? Skúste tieto potraviny
Chudnutie môže byť náročné ─ a zbaviť sa brušného tuku môže byť ešte náročnejšie. Existuje jednoduchý a účinný spôsob, ako sa zbaviť ťažko odstrániteľného tuku? Odpoveď je ─ áno. Pridanie väčšieho množstva rozpustnej vlákniny do stravy môže pomôcť znížiť množstvo brušného tuku.
Dva druhy rastlinnej vlákniny
Existujú dva druhy rastlinnej vlákniny: rozpustná a nerozpustná – obe sú pre zdravie veľmi prospešné.
Nerozpustná vláknina sa nedokáže rozpustiť vo vode a z tela sa vylučuje priamo. Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť hnačku. Medzi potraviny s nerozpustnou rastlinnou vlákninou patrí ovocie, zelenina, orechy a semená, pšeničné otruby a celozrnné výrobky.
Rozpustná vláknina sa rozpúšťa vo vode a v hrubom čreve sa mení na gélovú látku.
Nachádza sa v potravinách, ako sú ovos, jačmeň, strukoviny, jablká, citrusové plody, mrkva a šupky psyllia.
Niektoré potraviny obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.
Význam rozpustnej rastlinnej vlákniny
Rozpustná vláknina zohráva dôležitú úlohu v našom tráviacom systéme a výrazne ovplyvňuje naše zdravie a hmotnosť.
Pomáha pri chudnutí tým, že v našom tráviacom systéme absorbuje vodu a zväčšuje jej objem – tým vytvára pocit sýtosti, ktorý pomáha kontrolovať chuť do jedla.
Rozpustná rastlinná vláknina tiež vyživuje črevnú mikroflóru. Naša mikroflóra sa nachádza v rôznych častiach tela vrátane dýchacích ciest, reprodukčného traktu, úst, nosa a tráviaceho systému, pričom najväčšia koncentrácia je v črevách. Medzi tieto mikroorganizmy patria prvoky, huby, vírusy a baktérie, pričom najpočetnejšie sú baktérie, ktorých je v našom tele prítomných viac ako 100 biliónov.
Rozpustná rastlinná vláknina môže vyživovať tieto mikroorganizmy, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné, pretože chránia sliznicu tráviaceho traktu a napomáhajú tráveniu tým, že nám pomáhajú spracovať potravu, ako aj vstrebať a využiť jej živiny. Najdôležitejšou úlohou mikroorganizmov je to, že dokážu účinne znižovať zápaly v črevách.
Štúdie zistili, že množstvo črevného mikrobiómu úzko súvisí s funkciou nášho tráviaceho, imunitného a nervového systému. Mnohé autoimunitné ochorenia a neurologické poruchy súvisia s dysbiózou – nerovnováhou mikroflóry v črevách.
V tradičnej čínskej medicíne (TČM) sa vždy považovalo zdravie čriev za kľúčové pre naše celkové zdravie. Preto kladie veľký dôraz na zdravie čriev a má jedinečné metódy na jeho udržiavanie.
Ďalším prínosom rozpustnej vlákniny je, že podporuje rovnováhu cukru v krvi. Hoci ide o sacharid, neprodukuje veľa energie a dokáže regulovať citlivosť na inzulín a hladinu cukru v krvi. Konzumácia príliš veľkého množstva rozpustnej rastlinnej vlákniny však môže spôsobiť zápchu, pretože absorbuje všetku vodu z čriev.
Najlepšie potraviny s rozpustnou vlákninou na chudnutie
Nie všetky rozpustné vlákniny majú rovnaký účinok. Iba hustá a viskózna vláknina má sýtiaci účinok, pretože zostáva v tráviacom systéme dlhšie a vyvoláva pocit sýtosti, pričom plní rôzne biochemické funkcie.
Ktoré potraviny teda obsahujú tieto husté a viskózne rozpustné vlákniny? Patria medzi ne strukoviny, ľanové semienka, špargľa, ružičkový kel a ovos. Pozoruhodné je, že doplnky stravy s vlákninou sú menej účinné ako priama konzumácia týchto potravín. Mnohé štúdie zistili, že doplnky vlákniny nemajú rovnaký účinok ako viskózna rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v potravinách. Stačí skonzumovať aspoň 30 gramov vlákniny denne.
Záver
Denná konzumácia aspoň 30 gramov hustej a viskóznej rozpustnej vlákniny môže pomôcť pri chudnutí. Tento typ vlákniny sa nachádza najmä v strukovinách, zelenej zelenine a v ovsených vločkách. Je dôležité dodržiavať zdravý životný štýl a konzumovať rozpustnú a nerozpustnú vlákninu s mierou, aby sa zabránilo zápche alebo hnačke.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK