
Ako zmraziť vajcia, mliečne výrobky a ďalšie
Ak sú potraviny správne skladované, nemusia sa pokaziť.
Som si istá, že môj supermarket nie je jediný obchod s potravinami, ktorý má v zadnej časti priestor, ktorý nazývam „môj výpredajový kútik“. Je to chladený priestor, kde môžete nájsť výhodné ponuky, najmä na tovar rýchlo podliehajúci skaze, ktorému sa blíži dátum spotreby. Neexistujú žiadne obmedzenia, koľko položiek si môžem naložiť do svojho košíka – všetky za neuveriteľne nízke, takmer smiešne ceny.
Možno sa pýtate: „Ale Mary, čo môžeme urobiť s toľkými rýchlo sa kaziacimi potravinami, aby sme zabezpečili, že sa nepokazia?“ Odpoveďou je, samozrejme zmraziť ich. Áno, dokonca aj vajcia, mlieko a syr.
Maslo
Margarín alebo maslo zmrazte v obale, v ktorom ste ho kúpili, až na šesť mesiacov. Po rozmrazení získajú pôvodnú štruktúru a kvalitu.
Vyšľahaná šľahačka
Akonáhle je smotana vyšľahaná a osladená, dobre sa zmrazí na jeden až dva mesiace. Poznámka: Mrazenie smotany v tekutom stave sa neodporúča, pretože to ovplyvňuje kvalitu výrobku. V drvivej väčšine prípadov zmrazenie spôsobia zmeny v štruktúre tukov, čo môže viesť k horšej konzistencii.
Vaječný likér
Neotvorený vaječný likér možno zmraziť až na dva mesiace. Rozmrazujte v chladničke a pred podávaním dobre pretrepte, pretože niektoré zložky sa môžu počas mrazenia oddeliť.
Vajcia
Vajcia môžete zmraziť, ak ich najprv zbavíte škrupiny. Nezmrazujte celé vajcia v škrupine. Surové vajcia možno zmraziť až na jeden rok. Rozmrazujte v chladničke. Tip: Oddeľte bielka od žĺtkov a zmrazte ich v malých porciách na jednoduché použitie.
Mlieko
Mlieko sa môže zmraziť až na tri mesiace, ak sa uzavretá nádoba zmrazí pred dátumom spotreby. Odtučnené a nízkotučné mlieko sa zmrazuje lepšie ako plnotučné mlieko. Mlieko rozmrazujte v chladničke. Bude mať stále rovnaké živiny, ale môžu sa oddeliť. Ak sa tak stane, dobre ho pretrepte a čo najskôr spotrebujte.
Syr
Tvrdý syr sa zmrazuje dobre, ale zmení sa jeho štruktúra, takže sa takmer nedá krájať. Mrazený syr je výborný na varenie a strúhanie. Tip: Najprv syr nastrúhajte a potom ho zamrazte.
Čerstvé mäso
Čerstvé hovädzie pečené mäso a steaky môžete zmraziť až na rok, ak sú dobre zabalené, aby sa zabránilo spáleniu mrazom; bravčové a jahňacie mäso na šesť mesiacov.
Spracované mäso
Slaninu, párky, varenú šunku, údeniny a klobásy môžete zamraziť až na dva mesiace, kým nezačnú strácať kvalitu a chuť.
Čerstvé hydinové mäso
Celú morku, kurča, kačicu a hus môžete zmraziť až na jeden rok. Hydinové kúsky by sa však mali spotrebovať do deviatich mesiacov.
Múka
Bežná múka, celozrnná múka, kukuričná múka a ďalšie základné suroviny na pečenie vrátane prášku do pečiva a jedlej sódy zostanú čerstvé a bez hmyzu neobmedzene dlho v mrazničke. Ich štruktúra a chuť sa nezmení. A čo je ešte lepšie? Môžete ignorovať dátumy spotreby.
Káva a čaj
Skladovanie kávových zŕn v mrazničke je už dlho obľúbenou metódou na zachovanie čerstvosti. Ale skutoční milovníci kávy nám hovoria, aby sme nikdy nemrazili kávové zrná alebo mletú kávu, pretože sa tým mení chuť z čerstvej na „mrazom stvrdnutú“. Avšak nikto nepopiera, že zmrazenie zvyškov uvarenej kávy vo formičkách na ľad na prípravu miešaných kávových nápojov alebo ľadovej kávy je skvelý nápad. Rovnakým spôsobom zmrazte aj zvyšky čaju a získate „ľad“ na ľadový čaj, ktorý nápoj nezriedi.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK