Sobota 21. septembra, 2024
Dotknuté vysielačky nesú logo japonského výrobcu rádií Icom Inc. (Screenshot/ Reuters Connect)

Ako vybuchli vysielačky v Libanone. Môžu takto vybuchnúť aj naše mobily?

V rámci podozrivej série útokov vybuchli v stredu 18. septembra stovky vysielačiek patriacich členom Hizballáhu. V dôsledku toho prišlo o život 25 ľudí a viac ako 600 bolo zranených. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva Libanonu.

Len deň predtým vybuchlo množstvo pagerov. Malé komunikačné zariadenia zabili najmenej dvanásť ľudí a tisíce ďalších zranili.

Model sa nevyrába už desať rokov

Je známe, že pagery boli vybavené výbušnami. Zatiaľ však nie je jasné, kto, ako a kde s pagermi manipuloval. Niektoré médiá tvrdia, že izraelskí agenti pravdepodobne zachytili rádiové prijímače pred ich dodaním do Libanonu a vybavili ich výbušninami.

Videozáznamy zo supermarketov a iných verejných priestranstiev ukazujú, ako v bezprostrednej blízkosti ľudí dochádzalo k malým výbuchom.

Zatiaľ však nie je známe, čo spôsobilo výbuch vysielačiek a iných elektronických zariadení.

„IC-V82 je malá vysielačka, ktorá sa vyrábala a vyvážala od roku 2004 do októbra 2014, a to aj na Blízky východ,“ oznámila vo štvrtok spoločnosť Icom. Na dotknutých zariadeniach sa nachádza logo spoločnosti. „Výroba bola ukončená približne pred desiatimi rokmi a naša spoločnosť ich už nedodáva.“

Japonská spoločnosť dodala, že batérie potrebné na prevádzku zariadenia, ktoré sa prestalo predávať približne pred desiatimi rokmi, sa už tiež nevyrábajú.

Okrem toho spoločnosť Icom vysvetlila, že tie isté zariadenia nemajú hologramovú pečať ani podobné ochranné opatrenia proti falšovaniu. „Preto nie je možné určiť, či tieto výrobky dodala naša spoločnosť.“ Je tiež možné, že iný výrobný závod tieto vysielačky nelegálne skopíroval a uľahčil ich napadnutie. Mohlo byť nainštalované aj výbušné zariadenie.

Odborník: možnosť bezdrôtového prenosu na kilometre

Marc Ruef, spoluzakladateľ spoločnosti scip AG, je odborníkom na kybernetickú bezpečnosť. Švajčiarskym novinám „20 Minuten“ vysvetlil, ako je technicky možné získať prístup k pagerom a vysielačkám. Povedal:

„Sieťové zariadenia komunikujú prostredníctvom tzv. protokolov. Tie definujú jazyk a štruktúru komunikácie. To, či a do akej miery možno napadnúť pager, vysielačku alebo solárny panel, závisí od bezpečnosti implementácie tohto protokolu. V zásade platí, že čím je zariadenie alebo jeho komunikačné možnosti zložitejšie, tým väčší je priestor na útok.“

Ruef pokračoval: „Z hľadiska útočného správania sa (vysielačky) v skutočnosti len málo líšia od iných bezdrôtových technológií, ako je napríklad Bluetooth alebo Wi-Fi.“ To znamená, že útočníci môžu získať prístup k cieľovým zariadeniam aj pomocou analógovej bezdrôtovej technológie.

Medzi možnosťou prístupu k analógovým bezdrôtovým zariadeniam a zariadeniam Bluetooth alebo Wi-Fi je však jeden zásadný rozdiel: fyzická vzdialenosť. Ruef to vysvetlil:

„V prípade Bluetooth môžeme hovoriť o metroch. V prípade analógového rádiového pripojenia rýchlo hovoríme o kilometroch.“

Predstavujú teraz naše mobilné telefóny nebezpečenstvo?

Ak sa teraz niektorí ľudia pýtajú, či sa naše mobilné telefóny môžu stať aj minibombami v dôsledku vonkajších útokov, Nico Lange dáva jasné stanovisko. Je vedúcim pracovníkom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

„Nateraz sa nemusíte báť. […] Prvé teórie, ktoré sa šírili, že batérie by mohli vybuchnúť naraz pomocou softvéru a hackerského útoku, sú podľa mňa skôr vecou sci-fi filmov,“ povedal pre WDR Lange, ktorý prednáša vojenskú históriu na Postupimskej univerzite.

„Takto to nie je možné.“ Podľa Langeho vyjadrenia sa dnešné mobilné telefóny vypínajú, keď sa príliš zahrejú.

Boje sa zintenzívnili

Po takmer ročnej vojne medzi Izraelom a teroristickou organizáciou Hamas v pásme Gazy sa výrazne zintenzívnili aj boje medzi izraelskou armádou a Hizballáhom, ktorý je spojencom Hamasu v Libanone. Desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice boli nútené utiecť.

V pondelok izraelská vláda oznámila rozšírenie svojich cieľov vo vojne proti Hizballáhu v Libanone. V stredu minister obrany Yoav Gallant vyhlásil, že ťažisko vojny sa presúva na sever Izraela. Na tento front budú vyčlenené zdroje a Izrael sa nachádza na začiatku novej fázy vojny, zdôraznil Gallant.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj