Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Predseda politickej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko po tom, ako spoločne podpísali Memorandum o porozumení, čím sa dohodli na zostavení novej vlády po predčasných parlamentných voľbách. V budove Národnej rady v Bratislave 11. októbra 2023. (Foto: VLADIMIR SIMICEK/AFP cez Getty Images)
»

Ako vidia politológovia budúcnosť strany Hlas-SD v koalícii so Smerom?

Predsedovia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko včera spoločne podpísali memorandum o porozumení. To by malo v čo najkratšom čase viesť k uzavretiu koaličnej zmluvy. Stalo sa tak deň po tom, čo strana Hlas informovala, že už nebudú o koalícii rokovať so žiadnou inou stranou, iba so Smerom a SNS. 

Pred viac ako týždňom Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentkou novinárom hovoril, že čaká na veľkorysé ponuky z oboch táborov a potom si vyberie. PS, KDH a SaS mu ponúkli posty premiéra a ministra vnútra, zatiaľ čo Smer a SNS mu ponúkli iba predsedu parlamentu. Predseda Hlasu si napokon vybral tú horšiu ponuku od Smeru a SNS.

Podľa politológa Samuela Abraháma sa to dalo očakávať, keďže Smer a Hlas k sebe prirodzene inklinujú. „Vychádzajú z jedného prostredia. Tým pádom sa všetkým poslancom a straníkom ľahšie jednalo ako so stranami, ktoré boli vždy v opozícii. Ale vôbec tá možnosť, že by mohol pán Pellegrini vytvoriť koalíciu s PS, SaS a KDH mu možno dala inú pozíciu pri vyjednávaní s Ficom, ako keby takúto možnosť nemal,“ vysvetlil pre RTVS.

Podľa politického analytika Grigorija Mesežnikova išlo od začiatku zo strany predsedu Hlasu iba o blafovanie. „Bolo to zavádzanie. On to dobre vedel od prvého okamihu. Od prvého okamihu od zverejnenia výsledkov volieb Peter Pellegrini vedel, že pôjde do koalície s Robertom Ficom,” povedal v rozhovore pre Epoch Times Slovensko.

„Iná možnosť tam samozrejme teoreticky bola, ale na to by Pellegrini musel byť iným politikom, iným človekom… Musel by byť iná osobnosť, silný líder, presvedčený sociálny-demokrat,” dodal politológ.

Zatiaľčo sa minulý týždeň zdalo, že Peter Pellegrini je na koni a má jednoznačne najvýhodnejšiu pozíciu, dnes (potom čo sa rozhodol pre koalíciu Smer, Hlas, SNS) to s ním a jeho stranou vyzerá diametrálne odlišne. Smer je strana, ktorá je schopná svojich koaličných partnerov vyčerpať, obratnou argumentáciou si privlastniť zásluhy iných a zodpovednosť za chyby preniesť na plecia ostatných.

Napokon, nebolo by to prvýkrát, keď sa strany, ktoré vládli so Smerom, po ďalších voľbách nedostali ani do parlamentu. Naviac, Hlas sa profiluje ako sociálno-demokratická strana, presne ako Smer. Lovia teda v rovnakom rybníku a usilujú sa o rovnakého voliča. Áno, na jednej strane sú najbližšími partnermi, ale zároveň sú si aj najväčšími konkurentmi. Dokáže Peter Pellegrini a jeho Hlas obstáť v priamom boji s najväčším „profesionálom” v slovenskej politike Robertom Ficom a jeho organizovanou družinou?

Politológ Miroslav Řádek vidí v momentálnej situácii pre ďalšiu existenciu strany Hlas značné riziko. „Ak by sa potvrdili chýry, že Robert Fico by bol predsedom vlády a Peter Pellegrini by bol predsedom parlamentu, mám vážnu obavu, ako dlho môže zostať strana Hlas-SD na politickej scéne. Nie je logické, aby v jednej malej krajine existovali v politickom systéme a dokonca v parlamente a vo vláde dve sociálno-demokratické strany.”

„Myslíte si, že keby Smer neprehral voľby 2020, že by Peter Pellegrini a jeho kolegovia odišli z tejto strany?” pýta sa v rozhovore pre Epoch Times Slovensko Grigorij Mesežnikov a dodáva: „Ja si myslím, že by neodišiel. A prečo vlastne odišiel? Počítal s tým, že loď sa už potápa a väzba na Fica už je tak toxická… Ale teraz vliezol do koalície naspäť so Smerom.”

Preto je podľa G. Mesežnikova veľmi pravdepodobné, že v Hlase by mohol postupne nastať pohyb poslancov späť k domovskej strane. „Tí, ktorí si myslia, že by bolo lepšie z Hlasu odísť, tak oni majú kam odísť. Nemusia sa veľmi presúvať, prejdú proste do Smeru. A úplne by som nevylúčil, že Smer de facto anektuje Hlas a znovu sa spoja. Všetky možnosti sú reálne – rozpad, odchod časti poslancov k Smeru alebo spojenie oboch strán – fúzia.”

Schopnosti R. Fica a väzby poslancov Hlasu k strane Smer sú podľa politológa veľmi silné. V prípade konfliktu, keby Peter Pellegrini chcel skutočne vystúpiť z vlády, iní poslanci Hlasu môžu chcieť zotrvať a napokon ani odchod samotného Petra Pellegriniho z koalície nebude musieť nutne viesť k skutočnému pádu vlády.

Pochybnosti ohľadom prežitia strany Hlas popri spolupráci dvoch sociálno-demokratických strán má aj Samuel Abrahám: „Tým, že sa teraz spoja, veľmi ťažko možno rozoznávať rozdiely. Čiže šanca, že sa to nejakým spôsobom, nechcem povedať, že spojí, ale rozplynie, je tu dosť veľká. Hlavne ak pán Pellegrini zoberie post predsedu parlamentu,“ povedal.

Prečítajte si aj