Nedeľa 8. septembra, 2024
Viceprezidentka Kamala Harrisová gestikuluje k davu počas predvolebného podujatia na strednej škole v štáte New York 18. júla 2024 (Allison Joyce/ AFP via Getty Images)
»

Má Kamala Harrisová istú kandidatúru? Čo o nej povedal Trump?

Súčasný americký prezident Joe Biden odstúpil od kandidatúry na ďalšie funkčné obdobie mesiac pred zjazdom svojej strany, na ktorom mal byť po úspešných primárkach oficiálne vymenovaný za nominanta strany. Aktuálna otázka prezidentských volieb znie: kto nahradí Bidena?

Samotný Joe Biden a niektorí členovia Demokratickej strany podporujú viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Jedným z dôvodov sú financie. Všetky dary na kampaň Joea Bidena ako prezidentského kandidáta a Kamaly Harrisovej ako jeho „running mate“, sú viazané na ich mená. Ak by teraz kandidoval niekto iný, nemohli by tieto financie použiť a museli by začať kampaň odznova.

Harrisovej kandidatúra však ešte nie je celkom istá. Joe Biden vyhral primárky a demokrati môžu požadovať možnosť zvoliť nového kandidáta opäť formou primárok.

Ďalšou otázkou teda je, kto iný okrem Kamaly Harrisovej by mohol chcieť kandidovať?

Špekuluje sa napríklad o tom, že po prvýkrát v histórii by demokrati mohli nominovať dve ženy – prezidentku a viceprezidentku. V amerických médiách sa diskutuje o rôznych možných kandidátoch ženského pohlavia, napríklad o 52-ročnej guvernérke Michiganu Gretchen Whitmerovej, ktorá bola v roku 2022 zvolená na druhé funkčné obdobie a o tretie sa zo zákona nemôže uchádzať.

Na zozname podporovateľov Harrisovej sú už predsedovia demokratických strán všetkých 50 štátov USA, delegáti zjazdov najmenej štyroch štátov a niektoré z najväčších osobností strany vrátane Clintonovcov, guvernérov Kalifornie, Pensylvánie a New Jersey a demokratického mega darcu Alexa Sorosa (syna George Sorosa).

Rastúca koalícia za Harrisovou jej takmer zabezpečuje pozíciu prezidentskej kandidátky strany, no pred tým, ako budú delegáti Demokratickej strany budúci mesiac hlasovať o konečnej nominácii, môže čeliť vyzývateľovi.

Harrisová zatiaľ nevymenovala svojho spolukandidáta. V nedeľu sa rozprávala s guvernérom Pensylvánie Joshom Shapirom a guvernérom Severnej Karolíny Royom Cooperom.

Národný zjazd Demokratickej strany je naplánovaný na 19. až 22. augusta v Chicagu v štáte Illinois. Pôvodne malo ísť o „korunováciu“ prezidenta Bidena za demokratického kandidáta, ale teraz sa zrejme diskutuje o možnostiach, ktoré v minulosti nemajú precedens.

Názory na Harrisovej „extrémnu ľavicovosť“

Bývalý prezident Donald Trump v minulosti v rozhovore v relácii „Mornings with Maria“ na Fox Business Network prehlásil, že demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová je „komunistka; je naľavo od Bernieho“. Bernie Senders je známy socialistický politik, v súčasnosti senátor.

K samotnej Harrisovej sa na svojom profile Truth Social po Bidenovom vyhlásení zatiaľ nevyjadril.

Harrisovej preslovy a ideologické pozadie zhodnotil pre Epoch Times v roku 2020 Trevor Loudon, novozélandský spisovateľ, filmár a rečník, ktorý v súčasnosti žije v USA a viac ako 30 rokov sa venuje výskumu radikálnych ľavicových, marxistických a teroristických hnutí a ich skrytého vplyvu na hlavný politický prúd na celom svete. Podľa Loudona sú Harrisovej názory „v skutočnosti ešte extrémnejšie ako názory senátorov Bernieho Sandersa alebo Elizabeth Warrenovej“, ktorí sú už sami o sebe považovaní za krajne ľavicových.

Novozélandský výskumník ďalej uvádza „presvedčivé dôkazy“, ktoré podľa neho naznačujú, že Kamala Harrisová môže byť „skutočne komunistka“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj