Sobota 6. júla, 2024
Ilustračné foto (Image by freepik)

To, čo jeme, ovplyvňuje našu pleť. Čomu sa vyhýbať?

Pokiaľ ste to, čo jete, vaša pleť môže byť priamym odrazom toho, čo sa deje vo vašom tele. To, čím si plníme taniere, môže výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad našej pleti.

Súhrnný prehľad zverejnený minulý mesiac v časopise Nutrients sa zaoberá súvislosťou medzi niektorými potravinami a akné. Dôkazy naznačujú, že určité zložky stravy môžu viesť k vzniku akné, jedného z najčastejších kožných ochorení. V prehľade sa uvádza, že mliečne výrobky, vyprážané jedlá, alkohol, lepok, vajcia, kukurica, sladkosti a nealkoholické nápoje môžu hrať rolu pri vzniku a zhoršovaní tohto ochorenia.

Pochopenie súvislostí medzi stravou a zdravím pleti vám môže pomôcť spraviť informované rozhodnutia, ktoré prispejú k zdravej a žiarivej pleti.

Súvislosť medzi stravou a zdravím pokožky

Zdravie kože môže súvisieť so zdravím čriev. Prehľad publikovaný v časopise Microorganisms in 2022 analyzoval rozsiahly výskum na túto tému a skúmal spojenie medzi črevným mikrobiómom a našou kožou, známe ako os črevo-koža. Hoci sa jedná o zložitý vzťah, dôkazy podporujú „obojsmernosť“ medzi nimi, najmä v prípade akné.

Presný mechanizmus nie je známy, ale v prehľade sa uvádza, že potraviny, ktoré zhoršujú črevnú priepustnosť, môžu byť faktorom vzniku akné. V samostatnom prehľade uverejnenom v roku 2022 sa uvádza, že „akné je ochorenie, ktoré môže súvisieť so stavom tráviaceho traktu a jeho mikrobiómu“.

Zvýšená črevná priepustnosť, ľudovo nazývaná „deravé črevo“, je stav, pri ktorom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, čo vedie k úniku nestrávených častíc potravy, toxínov a baktérií do krvného obehu. Táto priepustnosť môže spôsobiť autoimunitnú reakciu a viesť k rôznym príznakom vrátane citlivosti na potraviny, únavy, nadúvania a zažívacích ťažkostí, ako aj bolesti kĺbov.

Deravé črevá môžu spôsobiť zápal v celom tele vrátane kože. Zápal sa často spája s rôznymi kožnými ochoreniami vrátane akné, ekzémov a psoriázy. Podľa článku naturopatického lekára Josepha Pizzorna môže navyše prílev baktérií a toxínov do krvného obehu narušiť detoxikačné cesty tela, čo môže rovnako prispievať ku kožným problémom.

Čo spôsobuje akné?

Acne vulgaris je kožné ochorenie, ktoré vzniká, keď sa vlasové folikuly upchajú olejom a odumretými kožnými bunkami. Výsledkom nahromadenia môžu byť pupienky, čierne alebo biele bodky. Acne vulgaris sa zvyčajne objavuje na tvári, krku, hrudníku a chrbte. Hoci ho spôsobuje rad faktorov vrátane hormonálnych zmien, genetiky, veku a niektorých liekov, strava sa často opomína. Možnosti liečby acne vulgaris môžu zahŕňať lokálne krémy a perorálne lieky, ale oveľa jednoduchšou a komplexnejšou možnosťou môže byť úprava vašej špajze a chladničky.

Potraviny, ktoré môžu zhoršiť akné a ďalšie kožné problémy

Súvislosť medzi stravou a zdravím pleti je stále rozvíjajúcim sa oborom výskumu a je potrebné uskutočniť viac štúdií, kým bude možné vyvodiť jednoznačné závery. Nedávny prehľad v časopise Nutrients však analyzoval existujúce publikácie a identifikoval niekoľko preukázateľne kľúčových potravín, ktoré prispievajú k vzniku akné:

Čokoláda

Bolo zistené, že čokoláda je spúšťačom. V prehľade sa uvádza, že počas prieskumu na 25 mužoch so sklonom k akné horká čokoláda zhoršila príznaky akné v 99 % prípadov. Vzhľadom na malú vzorku štúdie je na vyvodenie záverov o horkej čokoláde potrebný ďalší výskum.

Okrem toho je dôležité vylúčiť cukor a mliečne prísady, ktoré sú prítomné vo väčšine čokoládových výrobkov, ako potenciálne spúšťače. Dr. Hannah Kopelmanová, dermatologička z New Yorku, napísala v e-maile pre Epoch Times: „[Práve] cukor a mliečne výrobky v mnohých čokoládových výrobkoch môžu zhoršovať akné.“

Tuky

Nasýtené mastné kyseliny a transmastné kyseliny nachádzajúce sa v potravinách, ako sú fast food, čipsy a pizza, môžu byť potenciálnymi spúšťačmi akné. Vysoký príjem kyseliny palmitovej – nasýtenej mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza najmä v palmovom oleji, bavlníkovom oleji, kakaovom masle a masti – môže zvýšiť tvorbu kožného mazu a čiernych bodiek.

Cukor

Sladké potraviny, najmä tie s vysokým glykemickým indexom, ako sú nealkoholické nápoje, môžu zvyšovať hladinu inzulínu. Zvýšená hladina inzulínu môže stimulovať produkciu tuku v koži a vyvolať vznik akné. Štúdia publikovaná v časopise BMC Dermatology v roku 2012 dospela k záveru, že strava s vysokou glykemickou záťažou prispieva k vzniku akné.

Podľa doktora Kopelmana „nadmerné množstvo cukru a ultra-spracovaných potravín môže viesť k chronickým zápalom, glykácii (kedy sa molekuly cukru naviažu na bielkoviny, ako je kolagén, čím sa pokožka stáva menej pružnou) a hormonálnej nerovnováhe, čo má za následok zvýšenú produkciu oleja a akné.“

V prehľade uverejnenom v roku 2023 v časopise Biomedicine & Pharmacotherapy sa zistila súvislosť medzi akné a metabolickým syndrómom, skupinou porúch, ktorá zahŕňa inzulínovú rezistenciu a obezitu.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú tiež jedným z pôvodcov vzniku akné. „Mliečne výrobky, ako sú mlieko a syry, najmä tie s vysokým obsahom tuku a spracované, sú spájané s kožnými problémami, ako je akné, a to kvôli hormónom, ktoré obsahujú,“ hovorí doktor Kopelman.

Predpokladá sa, že hormóny a bioaktívne molekuly obsiahnuté v mliečnych výrobkoch môžu vplývať na zápal kože a produkciu olejov, pričom oboje môže vyvolať akné.

„[Mliečne výrobky] môžu interagovať s hormónmi vlastného tela a potenciálne zvyšovať produkciu oleja a upchávať póry. Dokonca aj mlieko s nižším obsahom tuku môže prispievať k vzniku akné, pričom odtučnené mlieko je niekedy problematickejšie kvôli vyšším hladinám hormónov,“ uviedol doktor Kopelman.

Ďalšie súvislosti stravy a zdravia kože

Pitie alkoholu zvyšuje hladinu testosterónu a oslabuje imunitný systém, čo môže viesť k zápalom a rastu baktérií, ktoré môžu spôsobiť akné. Okrem toho môže k akné prispievať aj  každodenná konzumácia kukurice, ktorá je bežným alergénom. Štúdia uverejnená v časopise Nutrients tiež ukázala, že osoby s akné majú tendenciu konzumovať viac soli a slaných pochutín.

Bezlepková diéta sa navyše často odporúča ľuďom s kožnými problémami, pretože bolo preukázané, že stavy, ako je psoriáza, atopická dermatitída a vitiligo (strata pigmentácie kože), sa po vylúčení lepku zlepšujú.

A napokon, existujú dôkazy, že aj vajcia môžu u niektorých jedincov zhoršovať akné. V štúdii z roku 2022 sa zistila súvislosť medzi alergiou na vajcia a akné, čo naznačuje, že vajcia môžu byť v niektorých prípadoch spúšťačom akné.

Ako podporiť čistenie pleti pomocou stravy

Obmedzenie cukru a dodržiavanie diéty s nízkym glykemickým zaťažením môže zdraviu pleti výrazne prospieť. Systematický prehľad uverejnený v časopise Journal of the American Academy of Dermatology v roku 2022 dospel k záveru, že „diéta s nízkym glykemickým indexom môže prospieť akné a zmierniť závažnosť akné.“

Výskum uverejnený v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roku 2007 dospel k podobnému zisteniu – že akné súvisí so zmenami citlivosti na inzulín. Kontrolovaná štúdia uverejnená v roku 2012 zistila, že nízkoglykemická diéta zlepšila stav akné po 10 týždňoch.

Pre čistú pleť je tiež veľmi dôležité zaistiť vhodný príjem živín. „Na podporu zdravia pleti je prospešná strava bohatá na ovocie a zeleninu s vysokým obsahom antioxidantov, omega-3 mastné kyseliny zo zdrojov, ako sú mastné ryby a vlašské orechy, a probiotiká z potravín, ako sú jogurty (najlepšie s nízkym obsahom cukru) a kvasená zelenina,“ vysvetľuje doktor Kopelman.

Štúdia publikovaná v časopise JAMA Dermatology v roku 2018 zistila, že protizápalová strava bohatá na polynenasýtené mastné kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, foláty a vitamíny A, D a E môže znížiť závažnosť lupienky.

Ďalej z niektorých výskumov vyplýva, že nižšia hladina zinku v krvnom sére súvisí s ťažšími prípadmi akné. Ustrice, hovädzie mäso a tekvicové semená sú dobrými zdrojmi zinku. Vyšší príjem vitamínu C je spojovaný s redukciou vrások a kyselina linolénová, esenciálna mastná kyselina obsiahnutá v potravinách, ako sú orechy a semená, je spájaná s menšou mierou vysušovania pokožky.

„Pre zdravie pokožky sú veľmi dôležité aj vitamíny a minerály vrátane vitamínu C z citrusových plodov, vitamínu E z orechov a semien a zinku z mäsa a strukovín,“ dodal doktor Kopelman.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj