Nedeľa 8. septembra, 2024
Fitness tréner Patrik Popluhár (Foto: Zoltán Serczel)
, ,

Ako si dopriať vianočné dobroty bez výčitiek? Poradí vám fitness tréner

Všetci dôverne poznáme, aké radosti so sebou obdobie sviatkov prináša. Okrem krásnych pocitov z toho, že je rodina pokope, na nás čaká aj veľa dobrého jedla a rôznych maškŕt, ktorým je ťažké odolať. Niektorí z nás už dlho pred sviatkami rozmýšľajú nad tým, ako ich prežiť bez ujmy na žalúdku či váhe.

Počas sledovania vianočných filmov presedíme veľa času na gauči bez dostatku pohybu a sledovanie televízie sa skoro nikdy nezaobíde bez maškrtenia. Zdalo by sa, že človek priberie rýchlejšie počas sviatkov než počas zvyšku roka, kedy je v jednom kolobehu práce a povinností. 

Konzumácie tradičných dobrôt sa vôbec nemusíme obávať, pokiaľ dodržíme niekoľko jednoduchých pravidiel. Príchod sviatkov sa nám nemusí automaticky spájať s nespokojnosťou so svojou váhou. Redakcia Epoch Times Slovensko požiadala kulturistu a fitness trénera Patrika Popluhára o dobré rady a tipy, ako prežiť najkrajšie obdobie roka naplno a bez výčitiek svedomia z toho, čo sme si dopriali.

 Šesť rád od fitness trénera, aby sme sa počas sviatkov cítili dobre:

1. V prvom rade by som rád vyvrátil mýtus, ktorý mnohí riešia a o ktorom si dodnes veľa ľudí myslí, že je pravdivý. Je úplne jedno, kedy človek počas dňa prijme celkový počet kalórií, pretože nie je presne určené, do ktorej večernej hodiny by sa človek mal najesť. Na konci dňa bude záležať na tom, koľko kalórií telo prijalo celkovo a nie na tom, do ktorej hodiny človek jedol a kedy už stravu neprijímal. Dôraz sa nekladie na hodinu, ale na kalorický príjem. Ak viem, že mám vyšší výdaj, môžem sa najesť aj o ôsmej večer v prípade, že idem spať až po desiatej večer.

2. V nadväznosti na bod číslo jeden by som odporúčal dávať pozor na jediné: nejesť aspoň 2 hodiny pred spaním kvôli lepšiemu a nerušenému spánku. Predídeme tak problémom s trávením, pocitom ťažkosti, plnosti či bolesti žalúdka.

3. Chudnutie je v podstate o strave, keď mám väčší príjem ako výdaj, potom priberám a naopak, chudne sa pri väčšom výdaji a menšom príjme. Cvičenie je iba doplnkovým faktorom k väčšiemu výdaju a napomáha tomu, aby mohol človek skonzumovať viac jedla a aby mal stále väčší výdaj než príjem.

Tiež nie je úplne jedno, ako človek chudne. Keď necvičí a nemá žiadny pohyb, tak chudne pomalšie, ale bude chudnúť aj veľa zo svalov a v konečnom dôsledku môže dopadnúť ešte horšie. Preto odporúčam cvičiť aspoň 2 – 3 krát do týždňa a ostatné dni mať aspoň kardio aktivitu, čo môže byť pokojne aj rýchlejšia prechádzka. Hlavné je mať dostatok pohybu.

4. Myslím, že ľudia nemusia mať vôbec výčitky kvôli tomu, čo všetko zjedli. Dôležité je neprejedať sa a nepreháňať to príliš s príjmom stravy. Výčitky nie sú pre psychiku tou správnom esenciou, radšej si treba povedať „v poriadku, dal som si, bolo to dobré a teraz môžem pokračovať vo svojom režime“. Aj keby ľudia držali diétu, nech si dajú aj koláčik a ochutnajú aj iné dobroty, ale výčitky treba nechať bokom a hlavne je dobré vedieť, kedy prestať.

5. Ďalej by som sa zameral na pitný režim. Okrem toho môže pozitívne pôsobiť vypnutie mysle a jednoducho sa naladiť na sviatočnú atmosféru, užiť si ich v pokoji a potom sa vrátiť k svojmu bežnému režimu. Väčšinou majú ľudia stres z toho, že v období medzi Vianocami a Novým rokom priberú, ale pokiaľ ich zaujíma, ako sa stravujú aj počas roka a aký majú celoročný životný štýl, určite sa nemusia obávať niekoľkých dní, kedy prijmú viac sacharidov. Priberanie je otázka dlhšieho časového obdobia a nesprávneho životného štýlu, nie otázka jedného týždňa.

V podstate za ten týždeň či dva počas sviatkov, to, čo človek priberie, je zväčša voda, keďže prijímame veľa sacharidov, ktoré na seba viažu vodu.

6. Počas žiadneho sviatku netreba zabúdať na základy zdravého stravovania. Strava nech je pestrá, vyvážená, s dostatočným množstvom bielkovín, sacharidov a zdravých tukov. Netreba zabúdať na zeleninu, ovocie, veľa vody a dostatok pohybu, hoci aj vo forme prechádzok. Pokiaľ je toto všetko splnené, pokojne nech si človek dopraje a naozaj zistí, že to nie je tak zlé. Treba sa snažiť aj oddýchnuť, zregenerovať sa a načerpať nové sily a energiu.

Čo by ste odkázali ľuďom, keby ste im mohli povedať zopár pekných a povzbudivých slov?

Hlavne, aby sa nezabudlo na to, o čom skutočne sviatky sú. Jedlo je iba druhoradé potešenie. To, na čom záleží, je rodina a spoločne strávený čas v blízkosti tých, ktorých máme najradšej. A toto neprekoná žiadne jedlo.

Ako bude vyzerať váš jedálniček? Tiež si doprajete dobroty zo sviatočného stola?

Moje stravovanie je úplne rovnaké ako aj počas ostatných dní v roku. Či je sviatok alebo obyčajný deň, je to úplne jedno, ak má človek správne nastavený režim a cieľ, čo chce dosiahnuť. Musím sa však priznať, že mám od trénera povolenie dopriať si na Štedrý deň to, na čo budem mať chuť. Po celom roku, kedy som sa snažil dať zo seba to najlepšie, to bude pre mňa také zaslúžené.

Prečítajte si aj