Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ cottonbro studio)

Ako si ctiť sľub, ktorý sme dali sami sebe

Tie najvýznamnejšie sľuby sú tie, ktoré dávame sami sebe.

V našich slovách je ukrytá sila, ktorú veľmi často nedostatočne rozvíjame – slová sú magické a môžu vytvárať svet okolo nás. Väčšina z nás však toto kúzlo nepoužíva, akoby snáď žiadnu moc nemalo.

V prvom rade sa to prejavuje tým, že často nedodržiavame slovo, ktoré dáme sami sebe.

Don Miguel Ruiz vo svojej knihe Štyri dohody uvádza „Buď bezúhonný vo svojom slove“ ako prvú a najdôležitejšiu zo štyroch dohôd, ktoré môžu zmeniť váš život. Táto dohoda má oveľa väčšiu hĺbku, než si možno na prvý pohľad uvedomujeme. Budem sa však venovať len jednému jej aspektu – dodržiavaniu slova voči sebe samému.

Niektoré zo spôsobov, ako nedodržiavame sľub, ktorý sme si dali:

  • Povieme si, že dnes budeme cvičiť, ale potom to odložíme, pretože máme priveľa práce.
  • Sľúbime si, že prestaneme jesť toľko sladkostí, ale na druhý deň sa podvolíme a zjeme kopec zmrzliny a sušienok.
  • Povieme si, že budeme pracovať na zmysluplnom projekte, ale stále ho odkladáme na ďalší a ďalší deň, až kým neprejdú mesiace.
  • Povieme si, že budeme meditovať, ale namiesto toho si skontrolujeme telefón alebo e-mail.

Nič z toho nie je vyslovene zlé a bolo by zneužitím nášho slova, keby sme sa za čokoľvek z toho prísne kritizovali. Ale čo keby sme začali vážiť slovo, ktoré sme si dali?

Čo keby sme, skutočne tú činnosť dodržali, keď si povieme, že niečo urobíme? Čo by to zmenilo v našom živote?

Ako dodržiavať slovo, ktoré sme si dali

Začnime tým, že sa zaviažeme brať svoje slová, ktoré sme si dali, ako posvätné. Je to sľub, a keď ho vyslovíme, plne sa k nemu zaväzujeme.

Pripomeňme si to vždy, keď sa chystáme porušiť svoj sľub sebe samému.

Začnime tým, že si budeme dávať veľmi malé sľuby – veci, o ktorých vieme, že ich určite dokážeme dodržať. Potom každý sľub plňme s plným nasadením, a to stále dokola.

Napríklad si sľúbte, že sa pôjdete napiť vody – a potom to urobte. Sľúbte si, že odpoviete na jeden e-mail – a potom to urobte. Sľúbte si, že sa pôjdete prejsť okolo domu – a potom to urobte. Dávajte si malé sľuby a správajte sa k nim ako k posvätným.

Eliminujte možnosť, že niečo neurobíte. Môj kouč hovorí, že ak ste rodič, vôbec sa nepýtate, či budete kŕmiť svoje deti alebo nie – je to záväzok, o ktorom nepochybujete. Rovnako pristupujte aj k záväzkom voči sebe – ako k nespochybniteľným.

Keď ich splníte, oceňte sami seba za dodržanie svojho slova. Je to víťazstvo, ktoré treba osláviť. A aj keď je to len malé víťazstvo, je veľmi dôležité.

Ak niečo pokazíte, ctite si svoje slovo tým, že priznáte chybu a ospravedlňte sa. Prijmite za ňu zodpovednosť bez obviňovania alebo hanby. A potom sa zaviažte, že sa z tejto chyby poučíte.

Až keď sa zdokonalíte v ľahších sľuboch, mali by ste prejsť k tým ťažším. Namiesto sľubu, že budete písať hodinu, sľúbte, že budete písať päť alebo desať minút. Namiesto toho, aby ste sa snažili meditovať hodinu, meditujte len päť minút. To isté platí pre cvičenie alebo čokoľvek, čo si vyžaduje sústredenie. Dávajte si malé sľuby a dodržujte ich.

Nedávajte si neurčité sľuby – napríklad, že sa už nikdy nedotknete ani kvapky alkoholu. Dávajte si malé sľuby, napríklad že najbližšiu hodinu nezjete žiadnu sušienku. Potom si splnenie sľubov uľahčite – zbavte sa sušienok alebo ich dajte mimo svojho dosahu.

Ak budete pracovať na rozvíjaní sily svojho slova, časom sa stane niečím, o čom nepochybujete. A potom bude vaše slovo ako mocné čarovné zaklínadlo, ktoré môžete použiť vždy, keď budete potrebovať kúzliť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj