Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Roman Biernacki / pexels)

Ako sa vyhnúť duševnému kolapsu detí po ich návrate domov zo školy? 

Podobne ako dospelí, aj deti všetkých vekových kategórií sa môžu občas cítiť unavené kvôli požiadavkám a nárokom, ktoré sú na ne kladené každý deň. Keď dieťa, ktoré si ešte len rozvíja zručnosti zvládania vlastných emócií, čelí dlhým školským dňom, môže sa to prejaviť viacerými neočakávanými spôsobmi.

Termín duševný kolaps po návrate zo školy zaviedla poradkyňa a vychovávateľka Andrea Loewen Nair. Opisuje typ správania detí, ktoré sa v škole správajú dobre, ale domov prichádzajú rozrušené, nahnevané a plačúce. Dôvod, prečo sa niektoré deti takto správajú, je ten, že v škole držia na uzde svoje skutočné pocity. Deti majú pocit, že svoje skutočné emócie môžu bezpečne vyjadriť, až keď prídu domov.

Dr. Monica Bliedová sa domnieva, že únava sa môže prejavovať rôzne v závislosti od veku a osobnosti dieťaťa. Bliedová je klinická psychologička, ktorá sa špecializuje na chronické zdravotné ochoreniami a na pomoc deťom, dospievajúcim a mladým dospelým, u ktorých môže byť podozrenie na ADHD alebo autizmus.

„Viem, že to žiadny rodič nechce počuť, ale je to kompliment, keď dieťa doma emocionálne vybuchne. Znamená to, že rodičia vybudovali prostredie, ktoré je dostatočne láskavé a bezpečné na to, aby v ňom dieťa mohlo byť samy sebou, aby sa mohlo uvoľniť a vyjadriť, čo sa v ňom skutočne odohráva, bez všetkých tých pretvárok a pevných očakávaní,ˮ hovorí Bliedová.

Klinická psychologička Dr. Jazminová vysvetľuje v súvislosti s duševným kolapsom , že deti sa v škole a v škôlke snažia správať tak, ako sa to od nich očakáva a dodržiavať pravidlá. Zo všetkých síl sa snažia kontrolovať svoje skutočné emócie, aby uspokojili všetkých okolo seba. Menšie deti sa v školskom prostredí učia udržiavať psychickú rovnováhu a kontrolovať svoje emocionálne impulzy. Väčšina školákov a škôlkarov túži byť vnímaná ako „dobré dieťaˮ a to ich stojí veľa úsilia a energie.  Musia sa vyrovnať s mnohými očakávaniami a nárokmi a prekonávať výzvy. Počas dňa si môžu prechádzať sklamaniami a tiež odmietnutiami. Možno sa občas cítia, že by pri zdolávaní každodenných prekážok potrebovali podporu svojich rodičov, ale oni tam nie sú, aby im podali pomocnú ruku. 

Hromadenie vnútorného napätia často vedie k tomu, že sa deti po návrate zo školy cítia vyčerpané a preťažené. A tak, keď sa dostanú domov, majú pocit, že sa môžu konečne uvoľniť a  „vybuchnúˮ ako časovaná bomba. Domov je pre nich ako bezpečný prístav, kde môžu byť sami sebou pred očami tých, ktorým najviac dôverujú. A práve preto sa zbavujú vnútorného napätia najčastejšie pred niekým, kto im je najbližší.

V tomto článku si povieme, ako sa dá takémuto emocionálnemu výbuchu včas zabrániť pomocou praktických rád:

1. Zaparkujte ďalej od školy

Ak po vaše dieťa chodíte autom, zaparkujte ďalej od školy či škôlky. Malá prechádzka k autu mu pomôže, aby sa nadýchalo čerstvého vzduchu, upokojilo sa a uvoľnilo napätú energiu, ktorá sa v ňom nazhromaždila počas náročného dňa.

2. Privítajte dieťa s úsmevom na tvári

Jednou z najdôležitejších vecí je láskavý vzťah s vaším dieťaťom. Vrúcne ho objímte a povedzte mu, ako sa tešíte, že teraz môžete konečne stráviť čas spolu.

3. Dajte vášmu dieťaťu niečo zdravé na zahryznutie

Ponúknite vášmu dieťaťu niečo zdravé, na čom si môžu pochutnať ešte počas cesty domov. Tento krok sám o sebe dokáže u detí zredukovať veľké množstvo napätia.

4. Spoločná mimoškolská aktivita

Robte deťom spoločnosť pri niečom, čo ich baví hneď potom, ako sa vrátite domov, alebo ešte predtým. Spýtajte sa ho, či by s vami chcelo po škole niekam ísť alebo niečo konkrétne robiť. Môže to byť nejaký typ športu, návšteva mestskej knižnice alebo napríklad zastávka v cukrárni. Pri menších deťoch to môže byť spoločné stavanie lega či zastavenie sa na detskom ihrisku, kde si postavia hrad z piesku. Ak nemáte k dispozícii veľa času, môžete si spoločne vybrať nejakú jednoduchú aktivitu, ktorá vám zaberie niekoľko minút, napríklad krátka prechádzka parkom. 

5. Doprajte si chvíľku ticha a pokoja

Keď sa vrátite domov, doprajte vášmu dieťaťu čas na upokojenie sa v tichom a pokojnom prostredí. Vaši školáčikovia pravdepodobne potrebujú trochu priestoru na oddych po rušnom a intenzívnom dni. Vaši najmenší určite zažili veľa zábavy, ale nachádzali sa aj v prostredí plnom hluku, iných detí, učiteľov a vychovávateľov. Namiesto kladenia otázok môžete pustiť nejakú relaxačnú hudbu alebo si užite úplné ticho. Vychutnajte si spoločný čas bez toho, aby ste museli čokoľvek povedať.

Ak máte po škole nejaké krúžky alebo čakáte návštevu, zaistite, aby malo vaše dieťa medzi tým nejaký čas na relaxáciu. (pozri tip č. 4)

6. Vyhnite sa otázke – Ako bolo v škole?

Ak chcete vedieť viac o tom, čo sa v škole alebo škôlke počas dňa udialo, vyberte si chvíľku, kedy u vás doma vládne pokojná atmosféra, napríklad pri spoločnej večeri alebo tesne pred spaním. Skúste klásť deťom otvorené otázky, na ktoré neexistuje žiadna správna odpoveď a vyžadujú si spontánnosť a viac premýšľania. Pri otázkach tohto typu môžete získať väčší náhľad do toho, čo sa v škole deje a vašim deťom poskytnú priestor, aby vyjadrili svoje najhlbšie myšlienky. Sú to napríklad tieto otázky: ktorá časť tvojho dňa sa ti najviac páčila a prečo? Čo milé si dnes pre niekoho urobil/a? Čo bolo dnes pre teba ťažké a čo si urobil/a, aby si sa cítil/a lepšie? V čom by si sa mal/a podľa teba zlepšiť? Čo ťa dnes rozosmialo? 

Vy ako rodičia môžete tiež odpovedať na rovnaké otázky, aby sa z vášho rozhovoru nestal osobný pohovor. Tiež sa môžete podeliť o svoje zážitky a myšlienky. Tým naberiete na dôveryhodnosti. Ak sa budete zaujímať o to, čo zaujíma vaše deti, budete im bližší a budú mať k vám väčšiu dôveru. 

7. Každé ráno sa trochu zblížte

Každé ráno pripomeňte vašim deťom, že ich máte radi, nech sa deje čokoľvek. Budete pri nich stáť vždy, aj keď sú šťastné, smutné či nahnevané. Pripomeňte im, že existujú spôsoby, ako sa dá zvládnuť napätie a zlá nálada a že za vami môžu kedykoľvek prísť, ak to potrebujú. 

Dobrým spôsobom, ako sa dá zblížiť ešte ráno, je napríklad spoločné čítanie pri raňajkách, tancovanie na vašu obľúbenú pesničku pri obliekaní sa alebo spoločné ranné cvičenie.

8. Naplánujte si niečo špeciálne na záver školského týždňa

Dohodnite si niečo výnimočné na piatkové poobedie alebo víkend, podľa počasia a ročného obdobia. Naplánujte si vašu aktivitu dopredu, aby ste sa na to mohli tešiť celý týždeň. To môže dodať vašim deťom ten chýbajúci a potrebný kúsok energie a nadšenia, aby úspešne zvládli náročný týždeň plný nových výziev.

Prečítajte si aj