Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (Image by freepik)

Veterinárka radí, ako pripraviť svojich psích miláčikov na cestovanie

Blížia sa letné prázdniny a s nimi aj čas dovoleniek, na ktorých nás často sprevádzajú naši domáci miláčikovia. Podľa veterinárnej lekárky MVDr. Andrey Štusákovej z veterinárnej praxe VET-S v Litomyšli je potrebné psa na cestu, najmä zahraničnú, dôkladne pripraviť.

Cestovný doklad

Ak cestujete do zahraničia, je potrebný doklad preukazujúci, že zviera bolo očkované proti besnote a očipované (mikročipom) pre prípad zatúlania. Ide o takzvaný pet pas (pas spoločenského zvieraťa). Nezabudnite oň v predstihu požiadať veterinára schváleného Krajskou veterinárnou správou. Bez neho by ste mohli mať na hraniciach problémy.

„Najmä ak je pas nový, jeho platnosť začína až 21 dní po očkovaní. Až potom môže zviera vycestovať. Ľudia majú často tendenciu nechávať očkovanie a následné vybavenie dokladu na poslednú chvíľu, napríklad týždeň pred odchodom, ale v tomto prípade to tak nefunguje,“ vysvetľuje veterinárka Štusáková.

Iný kraj, iné pravidlá

Ako u ľudí, tak aj u zvierat môžu byť niektoré lokality rizikové z hľadiska rôznych parazitov a chorôb. Preto je na zvážení majiteľa sa o svojej ceste poradiť s veterinárom a v prípade potreby svojho domáceho miláčika zaočkovať. Na druhej strane, niektoré krajiny pri vstupe na svoje územie priamo vyžadujú určité očkovania.

„Ak cestujete so svojím psom do Írska, na Maltu alebo do Fínska, váš pes musí byť naviac odčervený (ošetrený proti echinokokom) a to 120 – 24 hodín pred vstupom na územie týchto štátov. Tento úkon musí byť potvrdený súkromným veterinárnym lekárom v pase. Zároveň treba upozorniť, že v niektorých krajinách (napr. v Nemecku) by mohol nastať určitý problém, ak by cestujúci pes patril medzi niektoré tzv. bojové plemená. V takýchto prípadoch je potrebné vopred kontaktovať miestnu veterinárny úrad.

Riziko parazitov a kliešťov

V zahraničí sa môžu vyskytovať aj iné parazity ako u nás, napríklad červ Dirofilaria immitis, ktorý sa v posledných rokoch rozšíril z južnej Európy do Maďarska a Slovenska a môže predstavovať vážne riziko. Prenášačom sú komáre, ktoré zárodky infikujú do psieho tela.

„Pred dovolenkou treba aplikovať špeciálne druhy antiparazitárnych liekov odporúčaných veterinárnym lekárom a potom ich podávať tak dlho, aby zviera chránili ešte mesiac po návrate. Ideálne je nechať psa otestovať na dirofilariózu po pol roku od pobytu v endemickej oblasti, kedy sa už preukáže prípadná pozitivita,“ radí MVDr. Štusáková.

Kliešte predstavujú čoraz väčší problém, pretože sa vo veľkom počte vyskytujú nielen v zahraničí, ale aj u nás. Ochranu pred nimi môžu poskytnúť antiparazitiká vo forme kvapiek na krk, antiparazitárnych obojkov alebo dokonca žuvacích tabliet. Záleží na majiteľovi, ktorý typ výrobku jeho domácemu miláčikovi najviac vyhovuje.

Cestovanie autom alebo lietadlom

Cestovanie autom môže byť pre psieho priateľa najmenej stresujúcim a najjednoduchším spôsobom prepravy. Aj na to sa však treba pripraviť a nepodceniť to, aby sa predišlo prípadnej dehydratácii alebo prehriatiu. Preto sa zásobte dostatočným množstvom čistej vody, často vetrajte alebo zapnite v aute klimatizáciu. V neposlednom rade doprajte svojmu psovi pravidelné prestávky.

Na zaistenie jeho a vašej bezpečnosti by mal byť pes počas jazdy pripútaný špeciálnym popruhom do klasického bezpečnostného pásu alebo umiestnený do psieho boxu.

Ak sa chystáte na dovolenku lietadlom, pred rezerváciou letenky by ste si mali overiť, či letecká spoločnosť vôbec prepravuje psov. Vo všeobecnosti sa psy prepravujú buď priamo v kabíne lietadla, alebo v špeciálnom prepravnom boxe v batožinovom priestore.

(Image by freepik)

Aby sa váš domáci miláčik cítil na novom mieste spokojne, nezabudnite mu pribaliť jeho obľúbenú hračku, maškrty, prípadne, ak to okolnosti dovoľujú, jeho pelech a, samozrejme, granule, na ktoré je zvyknutý. S krmivom na cestách neexperimentujte.

Šťastnú cestu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj