Piatok 20. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ parameciorecords)

Ako predchádzať zločinom? Morálka spoločnosti, umelá inteligencia alebo oboje?

V dnešnej dobe sa dozvedáme, že Interpol ako najväčšia policajná organizácia na svete pracuje na platforme Insight, ktorá by údajne mohla predpovedať tresné činy pomocou analýz veľkých dát a umelej inteligencie.

Podobného nápadu sa chytila aj totalitná Čína, kde vládnuca komunistická strana zhromažďuje veľké množstvo údajov o občanoch vrátane izometrických údajov a nezaťažuje sa etickými obmedzeniami, ako je právo na súkromie alebo ochrana osobných údajov. Ako uvádza stránka Sinopsis, prinajmenšom v Číne nie je prediktívny policajný dohľad dnes už žiadne sci-fi.

Ďalší, kto prišiel s podobnou myšlienkou, sú bezpečnostné zložky štátu Argentína, ktoré oznámili plány na využívanie umelej inteligencie (UI) na predvídanie budúcich trestných činov.

Niektorí na to idú inak

Naopak, salvádorský prezident Nayib Bukele sa v boji proti zločinu a korupcii vydal inou cestou. A skutočne uspel.

Bukele ako bývalý podnikateľ a starosta hlavného mesta štátu San Salvador sa postupne stal globálnym vzorom v boji proti kriminalite. Hoci sa sám nehlási k žiadnemu náboženstvu, pri vedení štátu hľadá múdrosť u Boha.

Bukele sa dostal k moci v roku 2019 ako 37-ročný a čelil viacerým obrovským výzvam; chudobná krajina bez prírodných zdrojov, sužovaná násilím gangov a korupciou, a pokusom zabrániť mu v kandidatúre.

V roku 2022 spustil masívnu vlnu zatýkania gangstrov trvajúcu dodnes. Za mrežami skončilo 70 000 zločincov, čo predstavuje 1,6 % obyvateľstva. Podľa štatistík klesol počet vrážd v krajine z 38 / 100 000 obyvateľov v roku 2019 na 2,4 v roku 2023. V súčasnosti je to druhá najbezpečnejšia krajina v Severnej a Južnej Amerike, hneď po Kanade.

V rozhovore s Tuckerom Carlsonom povedal, že víťazstvo nad gangstrami pripisuje duchovnej prevahe vládneho úsilia. Pri stretnutiach bezpečnostného kabinetu sa podľa neho modlili, „aby sme mali múdrosť, aby sme vyhrali vojnu, a aby bol počet civilných obetí čo najnižší. A my sme nemali žiadne civilné obete“.

Kriminalita vs. človek

Strojová analýza ľudského správania môže pomôcť pri vyhodnocovaní údajov, ale z hľadiska prevencie sa možno zamyslieť aj nad významom výučby a posilňovania morálnych hodnôt v spoločnosti, ako napríklad česká podnikateľská legenda Tomáš Baťa, ktorý tvrdil, že príčinou krízy je morálna bieda.

„Zlomový bod hospodárskej krízy? Neverím na žiadne zlomové momenty samé o sebe. To, čo sme si zvykli nazývať hospodárskou krízou, je iný názov pre morálnu biedu. Morálna bieda je príčinou, hospodársky úpadok je dôsledkom,“ napísal Baťa, ktorý neveril v umelé príčiny krízy, pretože vinu videl najmä vo vnútri ľudského správania a myslení.

Filozofická otázka filmu Minority Report

Vo vedecko-fantastickom filme Minority Report z roku 2002 sa tvorcovia zaoberajú otázkou slobodnej voľby človeka. To znamená, že hoci sa situácia môže uberať určitým smerom, je na každom z nás, ako sa rozhodne reagovať.

Film je založený na myšlienke predvídania zločinov, ale aj absolútneho monitorovania všetkých obyvateľov pomocou skenovania ich sietnice. Hlavnú úlohu tu zohrávajú takzvaní „jasnovidci“, ktorí sú takí citliví, že dokážu vnímať blížiace sa vraždy.

Špeciálna policajná jednotka v takýchto prípadoch rýchlo zasahuje a zabraňuje vraždám skôr, ako sa stanú. Pred voľbou či zabiť alebo nie, stojí nakoniec sám hlavný hrdina, ktorého hrá Tom Cruise.

Minority Report kladie filozofickú otázku, či sú udalosti nezvratné, alebo o ich vývoji rozhodnú naše osobné voľby vedené naším hlboko vštepeným morálnym kódexom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj