Štvrtok 19. septembra, 2024
Ošetrujúci a podporný vzťah je dôležitým spojením s okolitým svetom (PeopleImages/ iStock/ Getty Images)

Ako pomôcť blízkemu človeku, ktorý prežíva ťažké chvíle

Vďaka správnemu prístupu môžete byť spoľahlivým pomocníkom, o ktorého sa dá oprieť.

Je to už viac ako 50 rokov, čo pesničkár Bill Withers vydal chytľavú melódiu „Lean on Me”. Túto pieseň, ktorá sa zaradila na zoznam najlepších piesní všetkých čias v rebríčku Billboardu, odvtedy prevzalo niekoľko ďalších umelcov a aj po toľkých rokoch sa stále objavuje vo filmoch, televíznych programoch a reklamách.

Tajomstvo geniality a popularity tejto piesne nie je také tajné: každý sa chce a potrebuje o niekoho oprieť – o niekoho, u koho sa môže vyplakať, o niekoho, kto ho vypočuje, o niekoho, komu na ňom skutočne záleží – najmä v ťažkých chvíľach. Keby ste prechádzali ťažkým obdobím, určite by ste chceli, aby vám niekto povedal (alebo zaspieval):

Opri sa o mňa, keď nemáš silu
a ja budem tvoj priateľ,
pomôžem ti ísť ďalej.
Veď to nebude dlho trvať,
než budem potrebovať niekoho,
o koho by som sa mohol oprieť.

Život je plný výziev a každý si niekedy prejde ťažkým obdobím. Či už ide o smrť niekoho blízkeho, rozpad vzťahu, stratu zamestnania, finančnú pohromu alebo akýkoľvek iný významný stresor, tieto skúsenosti môžu byť hlboko bolestivé a izolujúce. V takých chvíľach sa prítomnosť blízkych vzťahov a sociálnej podpory stáva kľúčovou. Ponuka tejto podpory je životne dôležitá, pretože zohráva zásadnú úlohu v emočnom uzdravení sa a celkovej pohode.

Keď sa niekto, na kom vám záleží, trápi, môže byť ťažké zistiť, ako mu pomôcť. Bolesť – či už fyzická, emocionálna alebo psychická – môže jedinca izolovať a zanechať v ňom pocit nepochopenia a osamelosti. Ako osoba blízka človeku, ktorý sa trápi, máte možnosť poskytnúť mu podporu, útechu a vedenie.

Čerpanie sily prostredníctvom podpory

Jedným z najcennejších aspektov sociálnej podpory je emocionálne uznanie, ktoré poskytuje. Keď niekto prechádza bolestným obdobím, často sa cíti nepochopený, izolovaný alebo sa dokonca za svoje emócie hanbí. Mať podporujúceho priateľa umožňuje otvorene vyjadriť svoje pocity bez strachu z odsúdenia. Takéto potvrdenie je pre emocionálne uzdravenie kľúčové, pretože pomáha človeku cítiť sa vypočutý a videný.

Blízki priatelia, ktorí prešli podobnými skúsenosťami, môžu človeku ponúknuť empatiu a pochopenie, ktoré mu ostatní nemusia byť schopní poskytnúť. Toto porozumenie môže vytvoriť hlboké spojenie a poskytnúť útechu v ťažkých chvíľach.

Tento druh podpory posilňuje emocionálnu stabilitu a duševné zdravie zraneného človeka. V jednej štúdii McGillovej univerzity vedci zistili, že ľudia zažívajúci silnú sociálnu podporu, mali o 47 % menej ťažkých depresií a o 22 % menej úzkostí ako tí, ktorí silnú sociálnu podporu nemali. Tím tiež zistil, že u osôb, ktoré uvádzali vyššiu úroveň sociálnej opory, bolo o 40 % nižšie riziko výskytu samovražedných myšlienok a pokusov o samovraždu.

Podpora od niekoho blízkeho tiež zvyšuje odolnosť človeka a jeho schopnosť zotaviť sa z ťažkostí. Výskumníci, ktorí o tom informovali v časopise Psychiatry, uviedli: „Sociálna opora je mimoriadne dôležitá pre udržanie dobrého fyzického a duševného zdravia… Kvalitná pozitívna sociálna opora môže zvýšiť odolnosť voči stresu, pomôcť chrániť sa pred vznikom psychopatológie súvisiacej s traumou, znížiť funkčné dôsledky porúch spôsobených traumou, ako je posttraumatická stresová porucha (PTSD), a znížiť zdravotnú chorobnosť a úmrtnosť.“

Starostlivý a podporný vzťah poskytuje dôležité spojenie s okolitým svetom. Priatelia pomáhajú preklenúť priepasť medzi izoláciou a spoločenskou angažovanosťou a ponúkajú záchranné lano, keď sa niekto cíti sám. To je významné, pretože bolestné zážitky môžu byť neuveriteľne izolujúce. Ľudia sa často sťahujú zo sociálnych kontaktov, keď ich niečo bolí, buď preto, že nechcú zaťažovať ostatných, alebo preto, že majú pocit, že nikto nechápe, čím prechádzajú. Táto izolácia však môže zosilniť pocity osamelosti a zúfalstva.

Pokiaľ chcete prejaviť starostlivosť a záujem o zraneného blízkeho, rozhodnite sa, že budete tým, o koho sa bude opierať. Nech už je zdroj bolesti danej osoby akýkoľvek, môžete jej poskytnúť podporu a povzbudenie. Tu je návod, ako na to:

Buďte tam

Niekedy chceme úprimne pomôcť niekomu, kto má problémy, ale cítime sa trápne a neschopne. Bojíme sa, že naše slová budú pôsobiť banálne alebo povrchne, a tak nič nepovieme. Ale práve to, že sme tu – prítomní, k dispozícii, spoľahliví – je často tým najväčším darom, ktorý môžeme ponúknuť. Fyzická prítomnosť, aj keď nič nehovoríte, je silným dôkazom, že vám na niekom záleží.

Povzbudenie v každom okamihu

Keď príde čas použiť slová na vyjadrenie podpory, nebojte sa povedať niečo hlbokomyseľné alebo poetického. Proste hovorte od srdca a hlavne uistite dotyčného, ​​že vám na ňom záleží: „Nebudem predstierať, že presne viem, ako sa cítiš, ale chcem, aby si vedel, som tu a so mnou môžeš počítať“. Každý človek na zemi potrebuje povzbudenie a tí, ktorí sa trápia, ho potrebujú o to viac.

Verte v to najlepšie

Optimizmus je nákazlivý. Bez ohľadu na to, akým problémom váš blízky prechádza, môžete mu odovzdať postoj, že vždy existuje nádej. To neznamená, že budete omieľať klišé („Každý temný mrak má svetlú stránku“), ktorá obvykle nikoho príliš nepovzbudí. Ale váš vlastný optimistický prístup a viera v schopnosť prekonať problémy môže človeku zdvihnúť náladu. Odvahu môžete dodať jednoduchými, ale úprimnými slovami, ako napríklad: „Verím v teba a viem, že to zvládneš.“

Vyjadrite podporu hmatateľnými spôsobmi

Niektoré z najsilnejších prejavov podpory spadajú do kategórie „činy hovoria hlasnejšie ako slová“. Pre svojho blízkeho, ktorý sa stretáva s problémami, upečte várku sušienok, doneste jedlo, zariaďte pochôdzky, vyzdvihnite lieky v lekárni, nechajte umyť auto, zaistite upratovanie alebo pošlite darčekovú kartu do obľúbenej reštaurácie. Malé, hmatateľné gesto môže mať v ťažkých časoch veľký vplyv.

Buďte poslucháčom, nie darcom rád

Jedným z najdôležitejších spôsobov, ako poskytnúť podporu, je počúvať, počúvať a počúvať. Buďte plne pozorní a povzbudzujte druhú osobu, aby hovorila, ako len potrebuje. Keď vám dotyčná osoba rozpráva o veľkom neúspechu v práci alebo o zabavení domu, je pravdepodobné, že sa vás nepýta, ako problém vyriešiť. Osoba chce spracovať emócie a preskúmať obavy tým, že ich vyjadrí slovne. Väčšina ľudí chce porozumenie, súcit a empatiu – nie radu.

Aktívne počúvanie je viac než len počúvanie slov; zahŕňa plnú prítomnosť v rozhovore. Tu je návod, ako to môžete robiť:

Udržujte očný kontakt. Ukážte, že sa zaujímate o to, čo hovoria.

Vnímajte pocity dotknutej osoby. Používajte vety ako „To znie naozaj ťažko“ alebo „Chápem, prečo sa tak cítite.“

Vyvarujte sa prerušovaniu. Nechajte dotyčného naplno sa vyjadriť, než mu ponúknete svoje myšlienky alebo rady.

Nebagatelizujte ich bolesť. Vyvarujte sa viet ako „Mohlo by to byť horšie“ alebo „Prekonáš to“. Tieto výroky, aj keď sú dobre mienené, v nich môžu vyvolať pocit, že ich bolesť je odmietaná.

Podporovať zdravé mechanizmy na zvládanie situácie

Aj keď nemôžete druhého človeka zbaviť bolesti, môžete ho povzbudiť k činnostiam, ktoré mu môžu pomôcť sa s ňou vyrovnať. Navrhnite aktivity, ktoré podporujú uvoľnenie, radosť alebo pocit úspechu, ako napríklad:

Cvičenie. Fyzická aktivita môže byť silným prostriedkom na zlepšenie nálady, aj keby to mala byť len krátka prechádzka.

Kreatívny prejav. Povzbuďte ich, aby sa vyjadrili prostredníctvom umenia, písania, hudby alebo inej tvorivej činnosti.

Mindfulness a relaxačné techniky. Praktiky, ako je meditácia, hlboké dychové cvičenia alebo joga, môžu pomôcť zvládať stres.

Sociálna interakcia. Povzbudzujte ich, aby trávili čas s priateľmi alebo rodinou, aj keby išlo len o krátky rozhovor alebo schôdzku pri káve.

V prípade potreby nasmerujte osobu k odbornej pomoci

Sú chvíle, kedy je nutná odborná pomoc, najmä ak váš blízky prežíva ťažké emočné utrpenie, depresiu, úzkosť alebo traumu. Povzbuďte svojho blízkeho, aby vyhľadal pomoc terapeuta, poradcu alebo lekára. Môžete mu ponúknuť, že mu pomôžete vyhľadať odborníka, odprevadíte ho na schôdzky alebo ho podporíte v pokračovaní liečby.

Ak váš blízky s vyhľadaním pomoci váha, pripomeňte mu, že vyhľadanie odbornej podpory je prejavom sily, nie slabosti. Niekedy môže to, že to počuje od niekoho, komu dôveruje, znamenať veľký rozdiel.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj