Piatok 13. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: jcomp on Freepik

Nová štúdia zistila, ako cukor urýchľuje proces starnutia

Vedci zistili, že výživnejšia strava bez nadbytočného cukru môže viesť k mladšiemu biologickému veku telesných buniek.

„Podpora zdravého stravovania v súlade s prevenciou chronických ochorení a znížená konzumácia pridaného cukru môžu podporiť pomalšie starnutie buniek“ napísali autori štúdie, ktorá bola uverejnená 29. júla v časopise JAMA Network Open.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF) skúmali 342 žien stredného veku, aby zistili, ako rôzne diéty ovplyvňujú starnutie ich buniek. Na hodnotenie génovej aktivity použili epigenetické hodiny, aby mohli odhadnúť biologické zdravie ľudí a potenciálnu dĺžku ich života.

Štúdia zistila, že aj keď sa ženy stravovali zdravo, ich epigenetický vek sa zvyšoval s každým gramom skonzumovaného cukru.

Elissa Epelová, profesorka na katedre psychiatrie a behaviorálnych vied UCSF a spoluautorka štúdie, vo svojom vyhlásení uviedla, že táto štúdia prispela k lepšiemu pochopeniu toho, prečo má cukor taký škodlivý vplyv na zdravie človeka.

„Vedeli sme, že vysoké množstvo pridaných cukrov prispieva k zhoršeniu metabolického zdravia a k predčasnému vzniku ochorení, a to pravdepodobne viac ako akýkoľvek iný stravovací faktor,“ povedala Epelová. „Teraz vieme, že za týmto vzťahom je zrýchlené epigenetické starnutie, ktoré je pravdepodobne jedným z mnohých spôsobov, ako nadmerný príjem cukru ovplyvňuje zdravú dlhovekosť.“

Vedci zistili, že okrem biologického veku, ktorý sa určuje dátumom narodenia, máme aj epigenetický vek. Starší ľudia s rovnakým fungovaním, ako keď boli mladí, teda s mentálnymi a fyzickými schopnosťami, ktoré majú mladí ľudia, majú nižší epigenetický vek.

Ženy s výživnejšou stravou zostávajú epigeneticky mladšie

Stravovanie žien bolo porovnávané so stredomorskou stravou, ktorá podľa vedcov podporuje pomalšie starnutie buniek, pretože obsahuje protizápalové a antioxidačné potraviny, a takisto so stravou, ktorá je známa tým, že sa vyznačuje nízkym rizikom vzniku chronických ochorení.

V strave boli hodnotené aj živiny, ako sú vitamíny A, C, B12 a E, horčík, selén, foláty a vláknina. Tieto živiny prispievajú k udržiavaniu a obnovovaniu DNA a majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Ženy, ktoré dodržiavali niektorú z výživných diét, mali výrazne nižší epigenetický vek. Najlepšie výsledky priniesla stredomorská strava.

Autori štúdie zistili, že s každým bodom získaným pri dodržiavaní stredomorskej diéty sa u žien znížil počet epigenetických rokov o 0,41. To bolo najvýraznejšie zníženie zo všetkých skúmaných diét.

Antioxidačné potraviny prispievajú k pomalšiemu procesu starnutia, hoci o ich účinkoch chýbajú priame dôkazy a poznatky.

Nadmerná konzumácia cukru a chorobnosť

Cukor nemusí byť pre zdravie nevyhnutne škodlivý. Ľudské telo potrebuje na prežitie glukózu, formu cukru, ktorú si vyrába z potravy. Existujú dva druhy cukrov: prírodné cukry, ktoré sa vyskytujú napríklad v ovocí a mlieku, a pridané cukry, medzi ktoré patrí surový cukor, vysokofruktózový kukuričný sirup, rafinovaný cukor a med. Podľa autorov štúdie sú pridané cukry, ktoré sa nachádzajú najmä v nápojoch, dezertoch, sladkostiach a pochutinách, škodlivé.

„Cukor je preukázateľne prozápalový a oxidačný činiteľ, ktorý sa podieľa na vzniku rakoviny a kardiometabolických ochorení,“ uvádza sa v štúdii.

Bolo tiež preukázané, že zápal a oxidácia podporujú starnutie buniek. Príliš veľa cukru môže spôsobiť chronický zápal, ktorý môže vyvolať ochorenie, konštatovali vedci v štúdii uverejnenej v roku 2014 v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

„Konzumácia limonád sladených cukrom je opakovane spájaná so zvýšeným rizikom viacerých chronických zápalových ochorení, ako je cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia,“ napísali autori.

Zistili tiež, že pravidelná konzumácia sladených nápojov je spojená so zvýšeným rizikom reumatoidnej artritídy u žien.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj