Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustrácia: The Epoch Times, Samira Bouaou/The Epoch Times, Chung I Ho/The Epoch Times
, »

Ako čínsky režim umlčuje diskusiu o nútenom odbere orgánov (Špeciálny report)

Keď sa David Matas, právnik v oblasti ľudských práv, dostal do hľadáčika Pekingu kvôli tomu, že vyšetroval systematické zabíjanie väzňov svedomia pre ich orgány tamojším režimom, začali sa v jeho okolí odohrávať podozrivé udalosti.

Organizátori, ktorí pre neho naplánovali diskusiu na túto tému, ju na poslednú chvíľu zrušili. Rezervované miesta na fóre boli bez vysvetlenia zrušené. Deň pred jeho hosťovaním sa jedno z miest konania stalo terčom streľby z auta, po ktorej v okne zostala diera.

Počas samostatne vysielaného živého prenosu otázok a odpovedí sa ozval muž, ktorý sa predstavil ako čínsky vládny policajný úradník.

 „Bojíte sa smrti? Hrubo zasahujete do vnútornej politiky našej strany,“ povedal muž prostredníctvom tlmočníka. „Pomstíme sa vám, nebojíte sa toho?“

Matas zostal neoblomný. „Ak sa vám nepáči, čo som povedal, radšej sa snažte zastaviť zneužívanie transplantácií orgánov v Číne a nevyhrážajte sa mi,“ spomína na svoju odpoveď.

Podľa jeho slov, čínske úrady sa ho nesnažili ani tak zastrašiť, ako skôr priznali, že „si chcú len udržať svoju pozíciu, hoci nemajú čo povedať vo svoj prospech“.

Stalo sa tak v roku 2008, dva roky po tom, čo sa prvýkrát objavili informácie o systéme masového zabíjania pre orgány za účelom zisku zo strany režimu. Ide o miliardový priemysel, ktorého hnacím motorom je prísľub extrémne krátkych čakacích lehôt pre domácich a zahraničných pacientov, ktorí sa uchádzajú o transplantáciu orgánov. Dodávky pochádzajú z núteného odoberania orgánov nedobrovoľným väzňom, ktorí sú zabíjaní na požiadanie.

Zdá sa, že do roku 2024 sa v Čínskej komunistickej strane (ČKS) okrem novej vrstvy rafinovanosti veľa nezmenilo.

Namiesto toho, aby režim otvorene čelil vyšetrovateľom ľudských práv, ustupuje teraz viac do úzadia, využíva svoje ekonomické a diplomatické zbrane na potlačenie kritiky, a zároveň sa snaží ovyplyvňovať elity v politickej a lekárskej sfére, aby sa vyjadrovali v jeho prospech. V niektorých ohľadoch sa mu to darí. V politických kruhoch, v zábavnom priemysle a v akademickej sfére sa vznáša sieť strachu, ktorá marí snahy ľudí snažiacich sa o odhalenie zločinov páchaných režimom.

David Matas, medzinárodný právnik v oblasti ľudských práv, pred podujatím o nútenom odbere orgánov na Harvardovej univerzite v Bostone, 8. marca 2024 (Samira Bouaou/ Epoch Times)

Dňa 27. marca 2023, schválil americký Kongres takmer jednomyseľným hlasovaním  zákon o zastavení núteného odberu orgánov (Stop Forced Organ Harvesting Act), ktorý predložil republikán Chris Smith.

Nasledujúci večer, okolo 22.00, poslalo čínske veľvyslanectvo do Smithovej kancelárie rozhorčenú správu. „Čína dôrazne odmieta tento absurdný návrh zákona,“ napísal úradník Čou Čeng. Zopakoval niektoré propagandistické vyhlásenia komunistickej strany a žiadal, „aby americká strana okamžite zastavila nepodložené šírenie  špekulácií a protičínske kroky“.

Smith, ktorého návrh zákona má za cieľ potrestať páchateľov až 20 rokmi väzenia, to označil za „očividnú veľkú lož“.

 „Uložiť úplne zdravých ľudí na nosidlá, podávať im drogy, aby im mohli nedobrovoľne odobrať dva či tri orgány – a zabíjať ich – to je vražda. Sú to zločiny spáchané proti ľudskosti,“ povedal pre Epoch Times. Návrh zákona stále čaká na rozhodnutie Senátu.

Smith medzitým pokračuje v hľadaní iných spôsobov, ako dosiahnuť prielom. V nedávnom liste, ktorý adresoval ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, požiadal ministerstvo zahraničných vecí, aby ponúklo peňažnú odmenu informátorom a povzbudilo tak tých, ktorí chcú hovoriť o nedobrovoľnom odoberaní orgánov.

 „Mlčanie je neprijateľné,“ povedal na marcovom vypočutí v Kongrese, ktorého cieľom bolo nájsť spôsoby, ako toto zneužívanie obmedziť.

„Mlčanie nie je riešením, najmä zo strany lekárskych združení a korporácií. Mlčia, pretože práve oni sú najviac ohrození spoluúčasťou na tomto ohavnom zločine proti ľudskosti.“

(zľava) Predseda Kongresovo-výkonnej komisie pre Čínu (Congressional-Executive Commission on China) republikán Chris Smith, senátor Jeff Merkley (demokrat) a republikánka Michelle Steeleová počas vypočutia o násilnom odoberaní orgánov Čínskou komunistickou stranou vo Washingtone, 20. marca 2024 (Madalina Vasiliu/ Epoch Times)

„Tichí pomocníci“

Napriek tomu sa mnohí rozhodli zostať ticho…

V roku 2017, keď kalifornský senátor Joel Anderson získaval podporu svojich kolegov na prijatie rezolúcie odsudzujúcej nútené odbery orgánov, ČKS opäť zasiahla.

Postupne dostal každý štátny senátor z Andersonovho obvodu list od čínskeho konzulátu v San Franciscu, v ktorom ich varovali, aby rezolúciu nepodporili. Nasledoval telefonát od čínskych úradníkov, aby sa uistili, že list dostali.

V liste sa toto opatrenie označovalo za „protičínske“ a „protiľudské“ a uvádzalo sa v ňom, že „môže hlboko poškodiť vzťahy vzájomnej spolupráce medzi štátom Kalifornia a Čínou“. Podľa Andersona mala táto taktika „desivý účinok“.

Počas zasadnutia Senátu sa 18-krát pokúsil predložiť rezolúciu na prerokovanie, pričom v jednom momente apeloval na svojich kolegov zákonodarcov, aby sa rozhliadli po galérii a pozreli sa na tváre obetí, ktoré utiekli pred prenasledovaním z Číny, ale bolo to bezvýsledné: jeho kolegovia „o tom nechceli vôbec hovoriť“.

Pre Andersona bolo hlbokým sklamaním, keď videl, aký veľký vplyv môže mať list čínskych predstaviteľov v Amerike.

 „Predstava, že by sa kalifornský alebo akýkoľvek iný americký zákonodarca nechal ovplyvniť alebo zastrašiť čínskou vládou, je desivá,“ povedal v predchádzajúcom rozhovore pre Epoch Times. „Vo vlastnej krajine by sme mali cítiť sebadôveru, aby sme mohli upozorniť na zverstvá, ktoré sa dejú.“

Anderson, podobne ako Smith a Matas, je na čiernej listine Pekingu za jeho obhajobu ľudských práv.

Kalifornia nie je jediným miestom, kde režim úspešne potláča rokovania o zneužívaní, a tieto snahy sa neobmedzujú len na politickú sféru.

Keď v roku 2019 nezávislý ľudový tribunál so sídlom v Londýne dospel k záveru, že v Číne dochádza k štátom schváleným núteným odberom orgánov „bez akýchkoľvek pochybností“ a vo „významnom rozsahu“, Dr. Weldon Gilcrease, špecialista na rakovinu tráviaceho traktu na Univerzite v Utahu, tlačil na svoju školu, aby proti tomu zakročila.

Na Utažskej univerzite sa nachádza jediné komplexné transplantačné centrum v štáte, ktoré sa zaoberá transplantáciami obličiek, pankreasu, pečene, srdca a pľúc. Programy transplantácie pečene aj obličiek sa v roku 2017 umiestnili v prvej desiatke na celoštátnej úrovni. S 3,5-stranovým zhrnutím zistení tribunálu v ruke sa obrátil na hlavného lekára školy s návrhom, aby sa stretli s právnym a transplantačným tímom univerzitného zdravotníckeho centra.

Scéna praktizujúcich Falun Gongu počas meditačného cvičenia z dokumentárneho filmu „Štátne orgány” (so súhlasom Rooyee Films)

Dr. Gilcrease uviedol, že hlavný lekár vedel o odbere orgánov, ale odmietol konať, pretože sa obával, že Čína by poslala študentov do Texasu a nie do Utahu.

Strach ľudí, že by mohli uraziť režim, im opakovane bráni vyjadriť sa k tejto téme.

Kanadská filmárka Cindy Songová dokončila v roku 2023 dokumentárny film Štátne orgány (State Organs), v ktorom šesť rokov skúmala nevysvetliteľné zmiznutie dvoch 20-ročných Číňanov. Obaja boli praktizujúci Falun Gongu – muž zmizol, keď bol na úteku pred políciou za distribúciu DVD vysvetľujúcich rozsiahle prenasledovanie jeho viery Čínskou komunistickou stranou, zatiaľ čo žena zmizla rok po tom, čo prišla o manžela v dôsledku mučenia v čínskom pracovnom tábore.

Falun Gong je duchovná a meditačná prax založená na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie. V Číne sa tejto praxi venovalo približne 70 až 100 miliónov ľudí, než začala ČKS v roku 1999 brutálnu kampaň na jej potlačenie. Keďže praktizujúci tejto praxe sú známi dobrým fyzickým zdravím, režim z nich spravil hlavný zdroj orgánov.

Taliansky distribútor, ktorý sa o dokumente dozvedel, oň prejavil záujem v októbri 2023, avšak o deň neskôr  s ospravedlnením odstúpil.

 „Chcela by som vám zložiť hlbokú poklonu, pretože film je veľmi dobrý a výborne natočený,“ napísal zástupca spoločnosti pani Songovej. „Nanešťastie, moji kolegovia mi povedali, že všetky dokumentárne filmy o prenasledovaní Falun Gongu boli talianskymi vysielacími spoločnosťami vždy odsunuté nabok.“

Songová pre Epoch Times uviedla, že s podobným postojom sa stretla aj na americkom filmovom trhu v kalifornskej Santa Monice.

„Stop, stop, stop… Nie, nie, nie,” počula Songová hovoriť manažéra jedného z veľkých amerických distribútorov, keď ho na film upozornil jeho nadšený zamestnanec. Zmätenému zamestnancovi vysvetlil, že nemôžu prijať filmy súvisiace s Falun Gongom, pretože by to znamenalo, že „žiadny z nich by nepredali do Číny,“ spomína Songová.

V novembri 2023 odmietla kanadský poisťovateľ autorských práv spolupracovať s jej filmom so slovami: „táto téma je na náš vkus príliš kontroverzná“.

„Nemohli sme súhlasiť s takouto situáciou. Čína má obrovské množstvo zdrojov a nebude sa báť chrániť svoju povesť,“ uvádza sa v e-maile, ktorý zdieľala webová stránka Epoch Times.

Ako povedala Songová, peniaze sú zbraňou, ktorú Peking používa veľmi efektívne, najmä na vynútenie autocenzúry.

 „Pokiaľ chcete zarobiť peniaze z Číny, musíte sa podriadiť ich pravidlám,“ konštatovala Songová. „Ľudia kontrolujú svoje prejavy aj mimo Číny, aby neurazili ČKS. Postupne sa tak všetci stávame tichými podporovateľmi ich zločinov.“

Cindy Songová, producentka a scenáristka oceňovaného dokumentárneho filmu „Štátne orgány“ po premietaní na Harvardovej univerzite v Bostone, 7. marca 2024 (Samira Bouaou / Epoch Times)

Chris Smith si je tiež vedomý sily čínskej peňaženky. „Dokážu ľudí prinútiť, aby sa im podriadili,“ povedal na margo zastrašovania zo strany ČKS. Namiesto toho by to podľa neho malo byť výzvou na prebudenie.

Vzhľadom na to, že ČKS „pácha takéto zverstvá… hanba nám, ak na to neupozorníme a neurobíme všetko, čo je v našich silách, a to prostredníctvom legislatívy a politiky“.

„Ťažká téma“

Hoci na národnej aj miestnej úrovni rastie povedomie o závažnosti zneužívania zo strany režimu, reakcia lekárskej komunity je pomalá.

Prvou významnou skupinou, ktorá začala konať, bola Medzinárodná spoločnosť pre transplantáciu srdca a pľúc, najväčšia svetová výskumná organizácia v tejto oblasti. V roku 2022 začala táto spoločnosť bojkotovať akademické práce čínskych chirurgov pre ich možnú spoluúčasť.  

O rok neskôr sa k nej pridala aj Asociácia amerických lekárov a chirurgov so sídlom v Arizone, ktorá odsúdila „všetky formy núteného odoberania orgánov“ a vyzvala amerických lekárov, aby prestali školiť alebo vzdelávať čínskych zdravotníkov, ktorí by mohli tieto zručnosti využiť na smrtiace účely.

„Žiadny chirurg alebo lekár, o ktorom viem, by nepovedal, že vláda organizujúca svoj zdravotnícky systém na zabíjanie nevinných ľudí je v poriadku, alebo že je to akýmkoľvek spôsobom ospravedlniteľné,“ povedal Dr. Gilcrease pre Epoch Times.

„Dochádza však ku konfrontácii, keďže máte dočinenia s jedným z najmocnejších národov na svete, s čínskou komunistickou stranou, ktorá má moc už po desaťročia a šíri propagandu nielen medzi vlastným ľudom, ale aj vo zvyšku sveta.“

To, čo robí túto tému „ťažkou“, nie je len „strach z vyjadrenia sa proti ČKS a z odvety zo strany ČKS“.

„Je to aj strach byť jediným hlasom a vystúpiť úplne sám bez podpory ostatných lekárov, chirurgov a lekárskych spoločností,“ konštatoval.

Scéna z dokumentárneho filmu „Štátne orgány“, ktorý poukazuje na štátom povolené nútené odbery orgánov v Číne, počas premietania na Harvardovej univerzite v Bostone, 7. marca 2024 (Samira Bouaou / Epoch Times)

Oblasť transplantológie je úzko prepojená komunita, v ktorej sa tí najvyššie postavení vždy navzájom poznajú. Rýchly rozvoj tohto odboru v Číne za posledných niekoľko desaťročí je neprehliadnuteľný a vzájomná výmena alebo spolupráca medzi americkými a čínskymi chirurgmi je bežná.

Správa Svetovej organizácie pre vyšetrovanie prenasledovania Falun Gongu (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong) z roku 2022 zdokumentovala stovky prípadov, keď si čínski transplantační lekári zdokonaľovali svoje zručnosti v Spojených štátoch a potom ich uplatňovali vo veľkých čínskych nemocniciach, ktoré boli zapletené do nútených odberov orgánov.

Jeden z lekárov na zozname, bývalý čínsky minister zdravotníctva Chuang Ťie-fu, roky obhajoval postoj Pekingu poukazovaním na program darcovstva orgánov, ktorý režim zaviedol v roku 2015 v súvislosti s rastúcimi otázkami o zdroji orgánov.

V štúdii z roku 2019 uverejnenej vo vedeckom časopise BMC Medical Ethics sa uvádza, že čínske údaje o darcovstve orgánov v Číne sú „až príliš bezchybné na to, aby boli pravdivé“.

Spoluautor štúdie Jacob Lavee uviedol, že údaje skúmané v rámci štatistickej forenznej analýzy „takmer presne zodpovedajú matematickému vzorcu“ a odchyľujú sa od „všetkých ostatných krajín o jednu až dve rádové hodnoty“, čo naznačuje vysokú pravdepodobnosť systematického falšovania.

„Dokážte, že Čína klame“

Zdá sa však, že sľuby Pekingu, že zlepší postupy transplantácie orgánov, niektorých významných amerických chirurgov uspokojili.

Niekoľko dní pred marcovou panelovou diskusiou o nútených odberoch orgánov na Harvardovej univerzite poslal Dr. Francis Delmonico svojim kolegom e-mail, v ktorom popieral dôležitosť tohto podujatia.

Dr. Delmonico je profesorom chirurgie na čiastočný úväzok v Massachusettskej všeobecnej nemocnici patriacej Harvardu a odborníkom na transplantáciu orgánov, ktorý často cestuje do Číny, aby prednášal spolu s Huangom.

Je tiež bývalým prezidentom vplyvnej transplantačnej spoločnosti Transplantation Society, fóra s členmi z viac ako 100 krajín, ktoré poskytuje usmernenia pre etické postupy.

Praktizujúci Falun Gongu apelujú v budove OSN v New Yorku, 20. septembra 2023 (Chung I Ho/ Epoch Times)

V predmete e-mailu Dr. Delmonico žiadal o „rozoslanie po celom Harvarde“.

„Uznávame, že táto neetická prax bola v Číne pred desiatimi rokmi zdrojom orgánov na transplantáciu, avšak čínska vláda odvtedy vyhlásila jej zákaz,“ napísal Dr. Delmonico. „Stretli sme sa s ministrom zdravotníctva ČĽR Ma v Pekingu, aby si medzinárodné spoločenstvo zachovalo ostražitosť, a aby zabezpečilo, že Čína splní svoj sľub… Neobávame sa, že by nás pri týchto rokovaniach oklamali.“

Dr. Gilcrease, ktorý vystúpil v paneli na Harvarde, povedal, že „nemôžete brať čínske čísla za bernú mincu“.

Poukázal na prácu čínskych lekárov z roku 2023 uverejnenú v časopise Journal of Hepatology. Práca opisovala dvojročnú klinickú štúdiu, v ktorej bolo viac ako šesťdesiat pacientov náhodne rozdelených buď na konvenčnú transplantáciu pečene, alebo na transplantáciu, ktorá bola „bez ischémie“ – čo znamená, že orgán „išiel priamo z teplého tela do iného tela,“ vysvetlil Dr. Gilcrease.

V závere článku sa uvádza, že „žiaden z orgánov nepochádzal z väzenia“.

Dr. Gilcrease spochybnil, že by to mohla byť pravda. „Ako to môžete určiť náhodne? Ako sa dá dosiahnuť, aby takých transplantácií bolo tridsať?“ povedal.

„Je potrebné si uvedomiť, že musíte mať človeka, ktorý zomiera, jeho mozog je mŕtvy, a tento darca musí byť umiestnený prakticky hneď vedľa druhej osoby,“ poznamenal ďalej a dodal, že lekári dosiahli tento úspech so zdrojmi z jednej nemocnice, a to vo veľmi krátkom čase.

„Je to prakticky nemožné,“ povedal. Zatiaľ nemá žiadne odpovede, pretože Čína je „miesto, kde sa nemôžete pýtať“, poznamenal.

Na otázku o tejto štúdii Dr. Delmonico uviedol, že „metódy uchovávania pečene in situ (v tele darcu) a ex situ (mimo tela) sa v Spojených štátoch a na celom svete vykonávajú pravidelne“.

Povedal, že nevie, či jeho e-mail niekoho účinne odradil od účasti, ale upozornil Epoch Times na komentár, ktorý nedávno uverejnil v Transplantation Journal, mesačníku Transplantation Society.

Článok s názvom „a Last Hurrah“ (Posledné hurá) upozorňoval na čínsky systém darcovstva orgánov spustený v roku 2015 a na nariadenia, ktoré čínska Štátna rada podpísala v decembri 2023 o darcovstve a transplantácii ľudských orgánov, ktoré „spĺňajú usmernenia Svetovej zdravotníckej organizácie“.

 „Tieto pokroky Číny by sa mali považovať za pozitívne kroky smerom k transparentnosti a etickej transplantácii,“ napísal Dr. Delmonico.

Matas však nesúhlasí s tým, že tieto nariadenia niečo zmenia. Či sa nám to páči alebo nie, názory Dr. Delmonica sú „viac-menej konsenzom vedení transplantológov“, povedal Matas, jeden z účastníkov bostonského podujatia, ktorého Dr. Delmonico menoval vo svojom e-maile.

 „Hovorí: dokážte, že Čína klame. Ale takto by systém nemal fungovať,“ poznamenal Matas pre Epoch Times. „Zodpovednosť je na strane Číny, aby dokázala, že koná správne. Nie je našou povinnosťou dokazovať, že robia niečo nesprávne.“

V podrobných správach Matas a ďalší jeho kolegovia analyzovali stovky transplantačných programov čínskych nemocníc spolu s mediálnymi správami a archívnymi záznamami. Na základe skúmania príjmov nemocníc, počtu lôžok, miery využitia, personálneho obsadenia chirurgických pracovísk a štátneho financovania sa domnievajú, že čínsky režim výrazne podhodnocuje počet transplantácií.

Anh Cao, predseda klubu Falun Dafa na Harvard Griffin GSAS a organizátor fóra o nútenom odbere orgánov na Harvard Medical School v Bostone, 8. marca 2024 (Samira Bouaou / Epoch Times)

Získali presvedčivé nepriame dôkazy: online inzeráty na transplantácie orgánov, údaje z mnohých čínskych nemocníc, ktoré uvádzajú rekordné počty transplantácií, a register transplantácií pečene v Hongkongu, ktorý ukazuje, že ich celkový počet stúpal súbežne s prenasledovaním Falun Gongu. Väčšina týchto údajov a záznamov sa už vyparila do éteru.

 „Vždy, keď niečo dokážeme, odoberú nám dôkazy, odstránia tok údajov a povedia: ‚Ups, vaše dôkazy sú zastarané,‘ “ hovorí Matas. „Neexistuje žiadny nezávislý vonkajší pozorovateľ, ktorý by sa mohol pozrieť na záznamy z čínskych väzníc a čínskych nemocníc. Čínsky väzenský systém – ten je úplne uzavretý.“

Postgraduálny študent Anh Cao povedal, že pri organizovaní harvardského podujatia sa pripravil na rôzne možné rušivé scenáre. Keďže Falun Gong je v Číne tabuizovanou témou, zamestnanci študentského centra mu povedali, že niektorí čínski študenti, ktorí tam pracujú, sú „veľmi neoblomní v tom, aby neboli spájaní s Falun Dafa, pretože by to mohlo brániť ich prípadnému návratu do Číny“, ako uviedol v e-mailoch, ktoré poskytol Epoch Times. 

Cao spomenul, že e-mail od Dr. Delmonica bol „veľkým sklamaním“. Považoval ho za plnenie príkazov režimu „umlčať“ serióznu diskusiu a pochovať pravdu. „Dôvodom, prečo ČKS potláča akúkoľvek diskusiu na túto tému,  je to, že nemá žiadnu oporu vo faktoch a dôkazoch,“ povedal pre Epoch Times.

„Iný smer“

Spoločnosť Lekári proti nútenému odberu orgánov (DAFOH), ktorú vedie Dr. Torsten Trey, sa dlhé mesiace nič nedozvedela po tom, ako v novembri 2023 požiadala o stánok na júnovom Americkom transplantačnom kongrese, najväčšom stretnutí tohto odvetvia v Severnej Amerike, na ktorom sa stretávajú tisíce ľudí z transplantačného ekosystému.

DAFOH sa už takmer dve desaťročia zasadzuje za svoje ciele, čo ocenil aj britský zákonodarca, keď túto lekársku etickú skupinu nominoval na Nobelovu cenu mieru za rok 2024.

Čínske výskumné centrum pre odber orgánov, ďalšia výskumná skupina venujúca sa tejto problematike, si v tom čase už vybrala stánok a dostala faktúru. Koncom januára dostali obe skupiny e-mail, v ktorom im bolo oznámené, že sa nemôžu zúčastniť na podujatí, ktoré sa malo konať v júni.

„Tím a spoločnosti Amerického transplantačného kongresu (American Transplant Congress) sa rozhodli, že v roku 2024 sa budú uberať iným smerom,“ stálo v e-maile, ktorý bol zaslaný obom skupinám v ten istý deň.

Zhromaždenie pred budovou Amerického transplantačného kongresu 2024 vo Filadelfii 2. júna 2024, ktoré vyzýva na ukončenie nútených odberov orgánov v Číne (Andrew Li/Epoch Times)

Obe spoločnosti dostali v apríli od organizácie ďalší e-mail, v ktorom ich žiadali o podrobné informácie o ich stánkoch, aby mali šancu na opätovné posúdenie. O niekoľko týždňov neskôr, v tom istom čase v posledný deň mesiaca, dostali verdikt: zamietnuté.

Tento zvrat udalostí bol úplne nepochopiteľný. Obe skupiny sa na konferencii bez problémov prezentovali už niekoľko rokov a Dr. Min Fuová z Čínskeho výskumného centra pre odber orgánov si nemohla nevšimnúť veľký počet neobsadených stánkov v oboch prípadoch, keď ich lekárska konferencia odmietla: v prvom prípade asi polovicu a v druhom štvrtinu.

„Nedáva to žiadny zmysel,“ povedala pre Epoch Times. Dr. Trey sa medzitým pozastavil nad slovným spojením „iný smer“.

„Môže to znamenať čokoľvek,“ uviedol pre Epoch Times a položil otázku, či sa Americký transplantačný kongres nesnaží „niečo skrývať“.

Poznamenal, že jeho skupina je pripravená upraviť všetky materiály, aby vyhovovali požiadavkám konferencie, ak to bude potrebné na prezentáciu ich výskumu. „Neposkytli nám však žiadne ďalšie informácie,“ dodal.

Povedal, že „nenachádza slov“ pri pomyslení, že by predstavitelia konferencie „prijali rozhodnutie v mene všetkých 4 000 účastníkov“, že nie je potrebné brať ohľad na výskum DAFOH.

„Ide pravdepodobne o najväčšie medicínske pochybenie v tomto storočí,“ poznamenal. „Ak to transplantačná komunita nie je ochotná riešiť, čo to o nej potom vypovedá?“

Republikán Scott Perry, ktorý presadil návrh zákona o sankciách voči čínskym úradníkom, vojenským predstaviteľom alebo iným osobám, ktoré sa podieľajú na nútených odberoch orgánov, vyjadril nad týmto incidentom svoje rozhorčenie.

„Je odsúdeniahodné a úplne neprijateľné, aby akákoľvek organizácia, a najmä Americký transplantačný kongres, cenzurovala kohokoľvek, kto sa snaží bojovať proti nútenému odberu orgánov,“ uviedol pre Epoch Times. „Lekárski odborníci musia byť informovaní o skutočnej a pokračujúcej infiltrácii nútených odberov orgánov do modernej lekárskej komunity.“

Dr. Torsten Trey, zakladateľ a riaditeľ organizácie Lekári proti núteným odberom orgánov (DAFOH), na podujatí o nútených odberoch orgánov na Harvardovej univerzite v Bostone, 7. marca 2024 (Samira Bouaou/ Epoch Times)

Americký transplantačný kongres uviedol, že jeho dve hostiteľské organizácie, Americká transplantačná spoločnosť a Americká spoločnosť transplantačných chirurgov (ASTS), sú „plne odhodlané napredovať“ v systéme transplantácie orgánov „bez toho, aby boli ohrozené etické základy a postupy, vďaka ktorým je americký systém jedinečne dôveryhodný a účinný“.

„Okrem toho sme si vedomí tých, ktorí presadzujú myšlienky na zlepšenie prístupu k transplantáciám od žijúcich darcov, vrátane násilného donucovania k transplantácii orgánov, ktoré sa môžu zdať účelné, ale môžu mať vážne nepriaznivé dôsledky pre transplantáciu a pacientov. Tieto návrhy majú vážne neželané dôsledky pre darcov aj pre dôveru verejnosti v darcovstvo orgánov,“ uviedla hovorkyňa pre Epoch Times.

„Nemôžeme hovoriť za iné inštitúcie mimo Spojených štátov, ale zásadne odmietame snahy modelovať zmeny súčasného amerického systému na základe výskumu alebo postupov pri transplantácii orgánov v krajinách, ako je Čína, ktorej vláda nespĺňa alebo ignoruje vysoké medzinárodné a americké normy pre etický medicínsky výskum a základné ľudské práva.“

Výzva k zodpovednosti

Dr. Gilcrease, zástupca riaditeľa DAFOH, stál 1. júna pred Pennsylvánskym kongresovým centrom, kde sa konal Americký transplantačný kongres, aby apeloval na zhromaždený dav.

Ako príklad uviedol cenzúru čínskeho režimu voči Li Wen-liangovi, lekárovi, ktorý sa koncom roka 2019 pokúsil varovať svet pred pandémiou, ale „bol donútený podpísať vyhlásenie, že ‚pravda je lož a lož je pravda'“ a nakoniec sám na vírus zomrel.

„V Číne sa veci zametajú pod koberec, ako keby sa nič nestalo. To sa však nemôže diať v medicíne. Lekárska etika si vyžaduje zodpovednosť,“ zdôraznil.

Cieľom DAFOH je usilovať sa o „pravdu, transparentnosť, rešpekt k ľudskej dôstojnosti a zodpovednosť. Líšia sa tieto zásady od zásad Amerického transplantačného kongresu? Ak áno, v čom? A ak nie, tak prečo nemôžeme byť súčasťou tohto kongresu?“

Podľa Smitha je prípad boja proti núteným odberom orgánov „otázkou ľudských práv, ktorá nemá v tomto svete obdobu“.

„Falun Gong toľko trpel… za čo? Za to, že je mierumilovný, dobrosrdečný, disciplinovaný a zdravý? Vyčleňujú ich a zabíjajú kvôli tomu, že sú zdraví. Sú takí zdraví, starajú sa o seba, a tak ich čínska komunistická strana vidí ako niekoho, koho môže zneužiť.“

Dva mesiace predtým, ako jeho návrh zákona prešiel snemovňou, bol Smith v nemocnici kvôli fyzickým ťažkostiam a zmocnila sa ho predstava krutosti, ktorá sa deje v Číne: zadržaný praktizujúci Falun Gongu alebo obeť inej prenasledovanej skupiny, privezená proti svojej vôli.

 „Ležia tam, možno sčasti v bezvedomí, a vedia, že lekár tam nie je preto, aby ich vyliečil, ale aby ich zabil ako kat, a aby im zobral ešte dva alebo tri orgány, kým popravu dokončí.“

Trvalo mu tri roky, kým presvedčil svojich kolegov, aby podpísali zákon proti nútenému odoberaniu orgánov.  Podľa jeho slov to bol ťažký boj, ale „teraz sa zdá, že to ľudia pochopili“.

„Teraz, keď už o tom všetci vedia, poďme s tým niečo urobiť.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj