Štvrtok 19. septembra, 2024
Milan Majerský predseda KDH. (Foto: FB Milan Majerský)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 5. časť: Milan Majerský a KDH

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Líder Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský má zverejnený svoj majetok podobne ako poslanci Národnej rady, keďže je aktuálny prešovský župan. Portál Transparex.sk, ktorý mapuje majetkové pomery na Slovensku, uvádza, že Majerský je vlastníkom bytu v Levoči, ktorý spláca cez hypotéku. Okrem toho vlastní pozemok v obci Mlynica pri Poprade, kde stavia dom.

Hovorkyňa KDH Lenka Halamová objasnila, že Majerský a jeho manželka Miriam Lexmann stavajú dom na tomto pozemku a na tento účel si zobrali hypotekárny úver v Slovenskej sporiteľni. Stavbu financujú zo získaného úveru a osobných úspor.

Na konci minulého roku malo Kresťanskodemokratické hnutie majetok v hodnote 350-tisíc eur. 366-tisíc eur získalo zo štátneho rozpočtu a takmer 200-tisíc eur dostalo vo forme darov od občanov.

Pozornosť médií získal dar vo výške 25-tisíc eur od spoluzakladateľa firmy Eset Rudolfa Hrubého. Dar bol potom pridelený kandidátovi KDH na bratislavského župana Rudolfovi Kusému. Vyvolalo to podozrenie, keďže v pôvodnej kampani Kusý tento dar neuvádzal. Uvádzal iba dar od KDH v hodnote 105-tisíc eur. Neskôr bol Kusý obvinený z korupcie a bude čeliť súdnemu konaniu.

Čo sa týka nedávnych finančných udalostí spojených s KDH, stoja za zmienku záväzky strany k jej dcérskej spoločnosti KDH servis, ktorej hlavnou náplňou sú reklamné aktivity. KDH svoje dlhy voči firme zaplatilo peniazmi zo štátneho rozpočtu. Audítor upozornil, že zákon o politických stranách zakazuje použitie štátnych príspevkov na podnikanie firmy, ktorú politická strana založila alebo je jej jediným vlastníkom.

Audítor priznal, že zákon je v tejto oblasti nejasný, čo znamená, že postupy strany alebo aj prípadné sankcie sú veľmi otázne.

KDH odmieta porušenie zákona a uvádza, že audítor nezistil dôkazy o nesúlade so zákonom. Hovorkyňa hnutia Lenka Halamová povedala, že audítor aj štátna komisia pre voľby a referendum schválila hospodárenie hnutia bez pripomienok.

Prečítajte si aj