Štvrtok 19. septembra, 2024
Michal Šimečka (Foto: FB Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 4. časť: Michal Šimečka a Progresívne Slovensko

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

V minulom roku líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý zároveň pôsobí ako podpredseda Európskeho parlamentu, uviedol príjem vo výške 90 000 eur. Tento príjem pochádzal z jeho pozície v Európskom parlamente. Progresívne Slovensko (PS) nie je parlamentná strana, ale podľa predvolebných prieskumov momentálne patrí na Slovensku medzi najpopulárnejšie politické strany.

Šimečka zaslal NZK dôkaz o svojom príjme z Európskeho parlamentu, že jeho hrubý plat pred zdanením dosiahol za minulý rok 90 000 eur. Okrem toho je vlastníkom bytu v bratislavskom Ružinove, ktorý v roku 2020 zakúpil za viac než 330 000 eur. Na tento nákup si zobral hypotéku. Tiež je majiteľom vozidla značky Volkswagen Tiguan v hodnote presahujúcej 30 000 eur.

Z poskytnutých informácií je zrejmé, že životný štandard podpredsedu Európskeho parlamentu korešponduje s jeho platom v Bruseli. Napriek tomu sú z hľadiska majetku zaujímavejší iní poprední členovia PS – bývalý predseda Michal Truban, ako aj zakladateľ strany a tiež bývalý predseda Ivan Štefunko. Obaja majú za sebou podnikateľské úspechy, prispievajú do financovania strany prostredníctvom poskytovania pôžičiek a figurujú v prvej desiatke kandidátov PS. To im dáva možnosť ovplyvňovať zloženie vlády po voľbách a prípadne obsadiť dôležité štátne pozície.

Michal Truban

Bývalý predseda PS Michal Truban bol aktívny v desiatke firiem. Tieto spoločnosti mali sídla od Giraltoviec cez Nitru až po Bratislavu a boli rôzneho zamerania. Pre NZK vysvetlil, že si ich vybral na základe rastového potenciálu projektov a produktov, nie na základe špecifických činností či odvetví. 

Medzi jeho najväčšie podnikateľské úspechy patrila najmä firma WebSupport, kde pôsobil spolu so Štefunkom a neskôr ju predali dánskej nadnárodnej spoločnosti. Pred predajom vlastnil podiel vo firme prostredníctvom rakúskej firmy Trantor Ventures GmbH. Truban v tom nevidí žiadne daňové špekulácie.

Vzhľadom na svoju politickú angažovanosť expredseda PS tvrdí, že svoje aktivity v rakúskom holdingu obmedzuje a ostatní kolegovia preberú jeho úlohy. Ak by sa stal poslancom alebo ministrom, zákony by mu zakazovali byť konateľom firmy.

Okrem firmy WebSupport sa biznisové záujmy Trubana a Štefunka prelínajú aj v ďalších firmách – napríklad v CropTech. Táto firma však v posledných rokoch generovala len minimálne príjmy, ktoré neprekročili 3 500 eur.

Obaja zástupcovia PS priznávajú, že investícia do CropTech bola neúspešná, napriek tomu, že išlo o investíciu do inovácií. Momentálne má firma iba veľmi obmedzené aktivity. Vysvetľujú, že riziko spojené s investovaním do nových nápadov môže niekedy priniesť aj takýto výsledok.

Michal Truban poskytol podľa NZK strane PS pôžičku na volebnú kampaň vo výške viac ako 300 000 eur. Úrok z tejto pôžičky je 5 % a splatnosť je do konca mája budúceho roka. PS tvrdí, že tento úrok je vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu a porovnanie s inými politickými stranami bežný.

Truban je na treťom mieste kandidátky PS do budúcich volieb. Strana deklaruje, že záväzok voči nemu neovplyvnil poradie kandidátov na kandidátnej listine. Rozhodnutie o miestach je založené na odborných kvalitách, programových prioritách, hodnotách strany a minulom pôsobení jednotlivých kandidátov. Ako bývalí predsedovia PS, Štefunko aj Truban patria do prvej desiatky, vysvetľuje PS.

Ivan Štefunko

Ivan Štefunko je držiteľom štvrtiny akcií spoločnosti Monogram Ventures. Tá bola materskou firmou Monogram Technologies, ktorá sa v minulosti spomínala v médiách kvôli predraženým štátnym zákazkám. Napríklad podľa Aktuality.sk dodala štátnej vysokej škole techniku predraženú o 30 až 80 %. Monogram Technologies bola v roku 2021 vymazaná z obchodného registra s dlhom voči štátu vo výške takmer 260 000 eur.

Štefunko vyjadril ľútosť nad tým, ako firma, do ktorej investoval svoj rizikový kapitál, skončila, pričom to dokonca bola IT firma roka 2013. Dodal, že nemal priamu kontrolu nad riadením tejto spoločnosti a že vždy plnil svoje daňové povinnosti včas. Bývalý člen ľavicových SDĽ a SDA zdôraznil, že za posledné štyri roky zaplatil na daniach a zdravotných odvodoch z dôvodu predaja svojho podielu vo viacerých firmách na Slovensku viac ako milión eur.

Štefunko je stále držiteľom štvrtiny akcií spoločnosti Monogram Ventures, ktorá sa nezaoberá priamym podnikaním, ale skôr držbou podielov v technologických firmách.

Okrem toho je Štefunko spojený s luxemburskou spoločnosťou Slovak Venture Fund S.C.A., SICAR, kde jej väčšinovým investorom Európsky investičný fond. Tento fond investuje finančné prostriedky do sľubných firiem s rastovým potenciálom. Štefunko stál pri zrode a dnes je v tomto fonde pasívnym investorom. Má podiel na jeho celkových prostriedkoch, taktiež na prípadných ziskoch. Fond doteraz niekoľkokrát podporil firmy, kde mali Štefunko a Truban zastúpenie.

Prečítajte si aj