Štvrtok 19. septembra, 2024
Robert Fico (Photo by VLADIMIR SIMICEK/AFP via Getty Images)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 2. časť: Robert Fico

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Advokát Robert Fico zarába viac ako Robert Fico politik. Jeho ročný plat v úrade poslanca parlamentu bol 36 720 eur. Ako advokát uvádza v majetkovom priznaní príjem 52 600 eur. Na to by potreboval pracovať dva až tri dni týždenne na plný úväzok, resp. jeho hodinová odmena by musela byť veľmi vysoká.

To, ako dokáže zvládať aj svoju politickú kariéru – viesť v prieskumoch momentálne najsilnejšiu stranu Smer a zároveň úspešne pracovať ako advokát – zatiaľ jasne nevysvetlil. Nie sú známi ani jeho klienti a odmeny. Na otázky od NZK Fico ohľadom toho nereagoval.

Kde býva?

Aj keď líder Smeru oficiálne nemá na papieri veľký majetok, často žije v prepychu. Počas obdobia, kedy bol premiérom, si prenajímal byt v luxusnom komplexe Bonaparte v najdrahšej časti Bratislavy. Keď bol oficiálny majiteľ komplexu Ladislav Bašternák odsúdený za daňové úniky, Fico sa odsťahoval. Bašternákov majetok prepadol štátu spolu s bytom, kde býval expremiér. Podľa konkurznej správkyne platil Robert Fico mesačný nájom vo výške 2 650 eur, čo za desať mesiacov roku 2019 znamenalo 26 500 eur.

Neskôr sa ubytoval v hoteli Hilton, ktorý patril oligarchom Jurajovi Širokému a Jozefovi Brhelovi a potom sa presťahoval do Sokolská Residence v inej luxusnej časti Bratislavy. Táto nehnuteľnosť patrila dlhoročnému členovi strany Smer a bývalému riaditeľovi Sociálnej poisťovne Dušanovi Muňkovi. Predseda Smeru nezverejnil, kde býva teraz.

Podľa jeho majetkového priznania vlastní oficiálne auto, pozemky a vinice. V majetkovom priznaní neuvádza žiadne dary ani benefity, nerobil tak ani v minulosti. Podľa zákona by však mal uviesť aj užívanie cudzích nehnuteľností alebo dary, ktorých hodnota prekročí za rok 35-násobok minimálnej mzdy (24 500 eur).

Dary a pobyty

Fico vo svojom majetkovom priznaní neuvádza ani luxusné hodinky, hoci ich verejne ukazoval. Napríklad hodinky IWC Kurt Klaus za 20-tisíc eur či hodinky Cartier za 8-tisíc eur. Tvrdil, že tieto hodinky dostal ako dar od známych či manželky.

Rovnako v majetkovom priznaní neuviedol ani motorku, na ktorej jazdil po Bratislave v lete 2021. Bola to najluxusnejšia a najdrahšia motorka v ponuke japonského výrobcu Honda. Cena v USA bola okolo 11-tisíc dolárov, no Ficova motorka bola upravená vylepšeným výfukom a inými detailmi, čo zvyšuje jej cenu.

Počas pandémie COVID-19 využil služby na rehabilitáciu v kaštieli vo Vinosadoch, ktorý vlastnila spoločnosť Obnova Kultúrnych pamiatok spojená so schránkovou spoločnosťou Johnson Developments LLC. Nadácia Zastavme korupciu zistila, že do kaštieľa v minulosti investoval aj Jozef Brhel, stíhaný oligarcha. Kto za pobyt platil a kto vlastní kaštieľ sa NZK nepodarilo dopátrať.

Líder Smeru dodnes taktiež nevysvetlil otázku ohľadom svojho súkromného letu do Abú Zabí s medzipristátím v Turecku. Médiá upozornili, že Abú Zabí je len 150 km od miesta, kde sa zdržiaval stíhaný oligarcha Miroslav Výboh. Na palube boli aj exminister Kaliňák a Ficova priateľka, právnička Katarína Szalayová. Robert Kaliňák tvrdil, že za súkromný let platil on, aby poslanec a predseda Smeru nemal náklady. Suma však nebola uvedená. Novinári odhadli sumu na 80-tisíc eur. Exminister to označil za prehnané.

Rodina

Príbuzní Roberta Fica vlastnia omnoho viac nehnuteľností ako on sám. Na začiatku minulého roku spravodajský portál Denník SME upozornil, že Ficov syn Michal získal byt bez hypotéky v lukratívnej lokalite v centre Bratislavy. Aktuálne sú však na syna zaregistrované iba podiely na spoločných pozemkoch.

Potom, ako sa informácie o novom byte Michala Fica dostali do médií, založil so svojou matkou Svetlanou Ficovou o mesiac neskôr spoločnosť s názvom Modon. Táto spoločnosť je zaregistrovaná ako realitná kancelária. Avšak pohľad na kataster a finančné výkazy za viac ako rok ukazujú, že spoločnosť takmer nevykazuje žiadnu činnosť. V minulom roku jej tržby nepresiahli sumu ani 10 000 eur a nemá evidovaného žiadneho zamestnanca.

Michal Fico v júli založil novú obchodnú spoločnosť, tentokrát v sektore maloobchodu. Prvé výsledky budú k dispozícii až o rok.

Prečítajte si aj