Streda 31. júla, 2024
Ilustračná fotografia (wirestock / freepik.com)

Aké jedlo si vziať na dovolenku, aby ste si nenarušili zdravý jedálniček?

Chystáte sa na dovolenku, kde strávite dlhé hodiny sedením v aute a potom plánujete ležať na pláži? A obávate sa, že si počas dovolenky narušíte zdravý jedálniček a vrátite sa domov o pár kíl ťažší? Ponúkame niekoľko rád, ktoré by vám mohli pomôcť.

Pred odchodom si nezabudnite urobiť prieskum a zistiť, čo je v danej oblasti k dispozícii, či sa v blízkosti vášho ubytovania nachádza obchod s potravinami alebo miestny trh s čerstvým ovocím a zeleninou. Podľa toho si urobte zoznam, čo je a čo nie je nutné na cestu nakúpiť.

Čo si vziať so sebou do auta na cestu?

Ak plánujete dlhú cestu autom, pravdepodobne premýšľate, aké jedlo si pripraviť. Jednou z možností je klasická desiata, rezne a chlieb. Ale… O niečo ľahšou možnosťou by mohli byť dózy naplnené nakrájanou paprikou, mrkvou, uhorkami alebo cherry paradajkami. Do ďalších by ste mohli dať hrozno, nakrájané jablká, hrušky, nektarinky alebo nakrájaný melón.

Pripravte si obľúbené sendviče (Pixabay/ Taken)

Môj tip je čerstvá bageta alebo tortilla, humus (cícerová nátierka, ktorú dnes nájdete v mnohých supermarketoch), sójová saláma, volské oko, plátok syra, ľadový šalát a uhorka. Vajíčko môžete nahradiť napríklad vyprážaným marinovaným tofu, ktoré sa dá kúpiť v každom obchode so zdravou výživou. Táto desiata je nielen chutná, ale aj vás dostatočne zasýti a dodá vám potrebné bielkoviny a vitamíny.

Pred cestou môžete tiež niečo upiecť, napríklad ovsené sušienky alebo muffiny. Tie vám nielen spríjemnia cestovanie, ale pomôžu vám aj zahnať hlad a vyhnúť sa kupovaniu presladených sušienok a čokolády na čerpacej stanici.

Varené vajcia alebo pečené kurča

Aby sa potraviny počas cesty nepokazili, uložte ich do cestovnej chladničky. Ďalšími potravinami, ktoré sa vám počas cesty môžu hodiť, sú varené vajcia alebo pečené kurča či moriak. Môžete ich použiť aj na neskorší rýchly obed alebo večeru.

Nezabúdajte na tekutiny

Nakoniec nezabudnite ani na dôležité tekutiny, najmä na vodu. Tip: Ak chcete počas jazdy zostať bdelí, vložte do PET fľaše so studenou vodou niekoľko lístkov zeleného čaju. Neprevarený zelený čaj potom môžete popíjať počas celej cesty.

Ani na dovolenke sa nevyhýbajte vareniu

Ak nemáte naplánovanú dovolenku so zaisteným stravovaním v podobe polpenzie alebo pobytu all inclusive, budete stáť pred voľbou, či variť alebo nie. Mnohé ženy by sa pravdepodobne rozhodli nevariť, ale ak chcete mať kontrolu nad svojou vyváženou stravou, potom si radšej zvoľte prípravu vlastných jedál.

(Pixabay/ RitaE)

Návštevy miestneho trhoviska a varenie z miestnych produktov môže byť nakoniec veľmi inšpirujúce a nemusí byť náročné. Zeleninové šaláty, cestoviny s restovanou zeleninou a tofu alebo ovsená kaša s ovocím na raňajky môžu byť zdravou voľbou.

(Pixabay/ jarmoluk)

Aké potraviny si pribaliť

Ak sa chystáte na miesto, kde nemáte môžnosť denného nákupu, zvážte nákup niektorých trvanlivých potravín už doma. Potraviny, ako sú vločky, kuskus alebo bulgur, ryža, tortillové placky, cestoviny, tofu, paradajkové omáčky, pesto, sušené ovocie, orechy alebo sušené chlebíčky poslúžia na rýchle občerstvenie a majú vysoký obsah vlákniny. Ďalej si pribaľte aj svoje obľúbené korenie, olivový olej alebo balzamikový ocot.

Ak si so sebou beriete ovocie a zeleninu, vezmite si len také množstvo a druh, ktoré sa počas cesty nepokazí, napríklad koreňovú zeleninu alebo jablká. Ďalšou možnosťou je vysušiť si zeleninu pred cestou v sušičke. Takto sa zelenina nepokazí, varenie s ňou je rýchle a v aute nezaberie príliš veľa miesta.

Tip: Nahrubo nastrúhajte koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a rozložte ju na jednu platňu sušičky. Na ďalšiu môžete dať nakrájanú jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú papriku alebo paradajky. Každá zelenina potrebuje iný čas sušenia, preto ju radšej pravidelne kontrolujte. Sušená zelenina krásne prevonia každé jedlo.

Aby ste sa na dovolenke cítili dobre, nezabudnite na dostatočný príjem tekutín, najmä nesladených nápojov. V horúcich dňoch je výborný napríklad chladný nesladený zelený čaj.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj