Štvrtok 19. septembra, 2024

Akcia Vírus: vojenskí tajní Balciar a Skuhra čelia obvineniam z manipulácie verejného obstarávania

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes zadržala viacerých obvinených a podozrivých z manipulácie verejného obstarávania. Prípad sa týka predražených obranných technológií pre Vojenské spravodajstvo v období od roku 2013 do 2020, ktoré spôsobili škody vo výške minimálne 74 miliónov eur. V týchto rokoch boli na čele obrany Martin Glváč (SMER- SD) a Peter Gajdoš (SNS).

Policajný prezident informoval verejnosť, že počas akcie Vírus bolo vznesené obvinenie voči 16 fyzickým a 2 právnickým osobám. Bývalý riaditeľ vojenských tajných Ján Balciar sa aktuálne nachádza mimo Slovenska. Medzi obvinenými je aj Martin Kohút, majiteľ IT firmy Ness Slovensko, ktorá mala dodávať štátu niekoľko verejných zákaziek. Zadržaný podnikateľ a bývalý riaditeľ TA3 Michal Gučík bol navyše podozrivo blízky generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. 

Podľa informácií od policajného prezidenta a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu, táto komplexná schéma operovala na dvoch úrovniach. Na prvom stupni bol zahrnutý personál priamo pôsobiaci v spravodajských oddeleniach ministerstva obrany, ktorí mali za úlohu obstarávať nešpecifikované služby v zahraničí. Ako sprostredkovateľa využívali slovenské firmy, ktorým výrazne preplatitli oproti tomu, čo by reálne zaplatili zahraničným dodávateľom. 

Polícia aktuálne uskutočňuje vyšetrovanie s cieľom odhaliť, kam sa tieto nadmerné platby dostali zo slovenskej firmy. V tejto časti prípadu hovoríme o porušení povinností pri správe cudzieho majetku.
Na druhej úrovni sa potom tieto „stratené“ finančné prostriedky mali legalizovať. To znamená, že peniaze mali postupne prejsť cez ruky viacerých fyzických osôb. Medzi týmito osobami sa nachádzali aj bývalý riaditeľ televízie Ta3, Michal Gučík, a Martin Kohút, bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. Obaja boli v rámci vyšetrovania zadržaní.

Prečítajte si aj