Štvrtok 19. septembra, 2024
Andrej Danko, Krisztián Forró a Štefan Harabin (A. Danko - Autor: Igec133 – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0) (K. Forró - Foto TASR/ Martin Baumann) (Š. Harabin - Foto TASR/ Jaroslav Novák)

A. Danko, K. Forró a Š. Harabin odovzdali podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru

Petičný výbor už podal podpisy potrebné pre kandidatúru predsedu SNS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka na prezidenta. A. Danko to potvrdil s tým, že výbor odovzdal 20.000 vyzbieraných podpisov.

Šéf národniarov začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru koncom minulého roka. Predsedníctvo SNS mu v polovici januára vyjadrilo plnú podporu a vyzvalo ho, aby prijal kandidatúru na prezidenta.

Líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró odovzdal v piatok do Národnej rady (NR) SR podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov vyzbieral takmer 30.000 podpisov.

K. Forró označil svoju kandidatúru za veľmi dôležitú. Problémy, ktoré sa týkajú maďarskej komunity, musia podľa neho dostať svoj hlas. „V prvom kole je našou úlohou ukázať, že sme tu, že sme silní, že máme sebavedomie. Výsledok prvého kola rozhodne o tom, akú budeme mať váhu v druhom kole prezidentských volieb,“ povedal na tlačovej konferencii. Nechcel povedať, akého kandidáta by podporil, ak sa nedostane do druhého kola.

K. Forró vylúčil, že by sa vzdal kandidatúry, neobáva sa trieštenia hlasov. „Naša komunita musí ukázať, že sme tu a že chceme byť súčasťou budovania našej krajiny,“ dodal. Kampaň chce financovať z vlastných zdrojov a z darov. V súvislosti so zahraničnou politikou vyhlásil, že Ukrajina si zaslúži akúkoľvek humanitárnu pomoc, no nemyslí si, že dodávanie zbraní pre Ukrajinu je správnym riešením. Dodal, že ak Ukrajina splní všetky podmienky, nevidí dôvod, aby sa nestala členom EÚ.

Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin odovzdal v piatok do Národnej rady (NR) SR podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru.

Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15.000 občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Prečítajte si aj