Piatok 20. septembra, 2024
Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, ilustračná fotografia. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Minister Taraba navštívil Keňu, Slovensko krajine poskytlo humanitárnu pomoc

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) absolvoval pracovnú cestu do Kene, počas ktorej sa stretol okrem iného s prezidentom Williamom Rutom. Dohodli sa na užšej spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ekonomickej podpory a rozvoja všeobecne prospešných projektov. Taraba tvrdí, že Slovensko by malo viac spolupracovať s africkými krajinami. V piatok o tom informoval komunikačný odbor ministerstva životného prostredia.

T. Taraba odovzdal Keni humanitárnu pomoc, ďalej asistoval pri podpise dohody o kybernetickej bezpečnosti a vydiskutoval s predstaviteľmi Kene a Rwandy dohodu o vojenskej spolupráci. Dohodu by malo Slovensko podpísať v blízkej budúcnosti.

„Afrika už dávno nie je len o chorobách, chudobe a negramotnosti. Niektoré krajiny napredujú obrovským tempom. Je chybou, že slovenskí politici do týchto štátov častejšie nechodili a nevyužívajú obrovský potenciál, ktorý máme. Nie sme koloniálna veľmoc, nemáme koloniálnu minulosť a ani postranné úmysly,“ zdôraznil T. Taraba. Podľa vlastných slov jeho návštevu sprevádzal mimoriadny záujem štátnych a miestnych médií, čo potvrdzuje, že tento priateľský vzťah je potrebné využiť v prospech spolupráce.

Na záver pracovnej cesty sa Taraba zúčastnil na Environmentálnom zasadnutí OSN pre životné prostredie UNEA-6 v Nairobi.

Slovensko poslalo do Kene humanitárnu pomoc

Vicepremiér takisto odovzdal so svojou delegáciou humanitárnu pomoc generálnemu tajomníkovi Kenského Červeného kríža Ahmedovi Idrisovi. Humanitárnu potravinovú a materiálnu pomoc bude Kenský Červený kríž distribuovať cieľovej komunite žijúcej v povodí rieky Tana, kde bolo v dôsledku minuloročných ničivých záplav zasiahnutých viac ako trištvrte milióna ľudí, pričom viac ako 140 000 ich muselo byť vysídlených.

Obsahuje potraviny, hygienické balíčky a prenosné LED lampy, ktoré slúžia aj ako power banky. Dodávka s hmotnosťou 922 kilogramov má hodnotu 4396,80 eura.

„Krajina bojuje dlhé roky s extrémnym suchom. To bolo v roku 2023 najhoršie za posledné štyri desaťročia. To následne vystriedali ničivé záplavy, ktoré zasiahli 700 000 ľudí, z čoho až 140.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy,“ priblížil rezort.

Humanitárnu pomoc zaslal v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí. Vyčlenená bola zo zásob rezortu vnútra a ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR. Prepravu zabezpečil letecký útvar Ministerstva vnútra SR za účasti zástupcov ministerstva životné prostredia. Prijímateľom pomoci je Kenský Červený kríž.

Prečítajte si aj