Piatok 20. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (freepik)

Čo je inteligentný prach a kde všade sa bude dať využiť?

S rýchlym rozvojom internetu nano-vecí a zariadení sa vyvíjajú rôzne moderné technológie. Patria medzi ne nanoroboty a nano-senzory, ktoré môžu komunikovať a zdieľať údaje medzi sebou a ďalšími systémami. Súčasťou týchto bezdrôtových systémov sa stáva aj človek.

Ray Kurzweill, oceňovaný americký odborník a jeden z vedúcich osobností technologického vývoja v spoločnosti Google v roku 2005 povedal: „V 20. rokoch 21. storočia budú existovať rôzne zariadenia veľkosti krvných buniek, ktoré sa budú dať zaviesť do našich mozgov a do našich tiel, bez chirurgického zákroku. Tieto nanoroboty budú vykonávať rôzne terapeutické funkcie. Čo sa stane, keď miliarda týchto nanorobotov bude kolovať v našom mozgovom tkanive?“

Táto Kurzweilova predpoveď sa pomaly napĺňa. Veľkú zásluhu má na tom takzvaný inteligentný prach.

Čo je inteligentný prach?

„Inteligentný prach je bezdrôtový senzor, ktorý má schopnosť počítať, komunikovať, zbierať energiu a reagovať na vnemy z vonkajšieho prostredia,“ vysvetľuje americký profesor Kris Pister z Kalifornskej univerzity v Berkeley.

Vedci začali skúmať inteligentný prach začiatkom 90. rokov 20. storočia. K. Pister bol jedným z jeho tvorcov. V roku 1992 spolupracoval s americkým vojenským laboratóriom DARPA na projekte s názvom Inteligentný prach (Smart Dust).

Vo videu s názvom Nevyhnutnosť inteligentného prachu, známy americký vedec Alasdair Allan opísal inteligentný prach ako „bezdrôtové siete, nanosenzory, rôzne prepojené počítačové uzly, ktoré sa pohybujú v smere vetra a usadzujú sa na pokožke. Človek môže požiť inteligentný prach a byť monitorovaný zvnútra … Inteligentný prach získava energiu z vonkajšieho prostredia.“

Netrvalo dlho a o inteligentný prach sa začal zaujímať aj komerčný sektor. Napríklad v súvislosti s budovaním moderných miest. Vďaka širokému uplatneniu moderných technológií, ako je inteligentný prach, sa takéto mestá začali označovať ako inteligentné mestá.

Inteligentné mestá plné prachu

„Budúce inteligentné mestá budú využívať technológiu inteligentného prachu a inteligentný prach bude všadeprítomný,“ uviedol K. Pister v propagačnom videu spoločnosti Dust Networks z roku 2012.

Podľa K. Pistera inteligentný prach umožní inteligentnému mestu monitorovať ľudí a snímať ich aktivity. Inteligentný prach sa bude používať na monitorovanie dopravy alebo zisťovanie poškodených ciest a mostov.

Už pred viac ako desiatimi rokmi sa na webovej stránke spoločnosti Dust Networks propagovalo široké využitie inteligentného prachu, napríklad pri budovaní inteligentných miest, monitorovaní tovární či nákladnej dopravy.

Využitie inteligentného prachu je teda široké. A svoje uplatnenie čoskoro nájde aj v medicíne.

Ako môže inteligentný prach sledovať mozog

V článku časopisu Massachutského technologického inštitútu (MIT) s názvom Ako môže inteligentný prach sledovať váš mozog (How Smart Dust Could Track Your Brain) sa uvádza, že v roku 2013 vedci z Kalifornskej univerzity v Berkeley objavili úplne nový spôsob interakcie s mozgom. Ide o neurálny prach plný elektronických senzorov. Inteligentný neurálny prach bude možné „rozprášiť“ na mozgovú kôru a komunikovať s ňou pomocou ultrazvuku.

Neuveriteľné možnosti inteligentného prachu potvrdzuje aj ďalší výskum MIT.

Tamojší výskumníci v roku 2018 vynašli nanoroboty, ktoré sú schopné sa uvoľňovať do priestoru vo forme aerosólov.

Aerosóly plné nanorobotov sa potom správajú ako inteligentný prach. Sú schopné zbierať, spracovávať a ukladať údaje. A podľa samotných vedcov môžu mať široké komerčné využitie. Od zisťovania trhlín v potrubí a monitorovania priemyselného znečistenia, až po diagnostiku črevných problémov u ľudí.

Vďaka svojmu zloženiu môžu aerosóly viesť elektrinu a zostať vo vode alebo vo vzduchu takmer neobmedzene dlho. A keďže sa takéto aerosóly samy nabíjajú svetlom, ich životnosť je prakticky trvalá.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj