Sobota 5. októbra, 2024
Červené námestie, Moskva (foto: Pixabay)

Ruská ekonomika vzrástla napriek sankciám o 3,6 %

Západ chcel sankciami Rusko hospodársky oslabiť. Nové údaje však ukazujú, že Rusko sa z hospodárskeho prepadu zotavilo. Odborníci to však nepovažujú za dlhodobý trend.

Keď vo februári 2022 vypukla vojna na Ukrajine, mnohé krajiny prerušili  obchodné vzťahy s Ruskom. EÚ uvalila na Rusko sankcie, ktoré platia dodnes.

Spočiatku sa zdalo, že plán Západu funguje – hrubý domáci produkt Ruska v roku 2022 klesol o 1,2 %. V nasledujúcom roku však hospodárstvo opäť vzrástlo o 3,6 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu 7. februára zverejnil ruský štatistický úrad Rosstat.

Podľa denníka Die Zeit zreteľný hospodársky rast Ruska potvrdili aj medzinárodné organizácie ako Svetová banka a Medzinárodný menový fond.

Pre porovnanie, hrubý domáci produkt Nemecka v minulom roku klesol o 0,3 %. Bolo to prvýkrát od krízového roku 2020, keď táto krajina zaznamenala pokles hospodárskeho rastu krajiny.

Priaznivé obchodné podmienky pre Rusko

Výsledky za rok 2023 ukazujú, že ruská ekonomika do veľkej miery eliminovala vplyv sankcií. Zmeny v dodávateľských reťazcoch a obchodných partneroch, ako aj zásahy vlády jej umožnili vyhnúť sa negatívnym dôsledkom.

Zahraniční experti pripisujú rast predovšetkým zvýšeným štátnym investíciám do zbrojenia a armády, ako uviedla ntv.

Hospodársku aktivitu Ruska podporili aj priaznivé ceny energií, priaznivé úverové podmienky a silný domáci dopyt vďaka rezortu obrany. Podľa ruského ministerstva financií zostal deficit verejných financií napriek prudkému nárastu vládnych výdavkov nezmenený, na úrovni 1,9 %.

Vojenské investície prinášajú oživenie

Napriek relatívne pozitívnej hospodárskej situácii čelí ruská ekonomika dlhodobým výzvam. Pozorovatelia hovoria o „prehrievajúcom sa cykle“. Podľa nich sa v tomto roku zintenzívni závislosť ruskej ekonomiky od vojenských investícií.

Podľa denníka Die Zeit sa v súčasnosti viac ako tretina ruského štátneho rozpočtu vynakladá na zbrojenie a armádu. To predstavuje 6 % hospodárskeho výkonu krajiny. Podľa denníka Handelsblatt je preto možné, že Rusko v nasledujúcich rokoch zažije stagnáciu alebo recesiu.

Podrobnejšie informácie o tom poskytlo Ruské centrum pre makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy. Podľa neho sa 60 % až 65 %-ný nárast priemyselnej výroby za posledné dva roky pripisuje vojne na Ukrajine. Odborníci považujú za predčasné predpovedať blížiacu sa recesiu. Napriek tomu existujú náznaky, že ruská ekonomika sa v niektorých odvetviach, ako je napríklad automobilová výroba a stavebníctvo, oslabuje.

Inflácia a hlavná úroková sadzba sú vysoké

Inflácia v minulom roku vzrástla o 7,4 %. Platy mnohých Rusov však takmer nerastú.

Hlavná úroková sadzba v súčasnosti dosahuje 16 %. Za posledných desať rokov bola vyššia len koncom roka 2014 a krátko po začiatku vojny na Ukrajine, koncom februára 2022, uvádza portál Statista. Vysoká úroková sadzba je pre súkromný sektor nepriaznivá. Čerpá sa menej úverov. To znamená, že nie sú peniaze na investície, nové technológie alebo vyššie mzdy.

Nezávislý ruský ekonóm Igor Lipsitz pre Die Zeit povedal: „Všetky peniaze na vojenské výdavky sa vysávajú z civilnej ekonomiky.“ Tá sa stáva „holou, chudobnou, bez kapitálových rezerv a bez možností rozvoja“.

Ruské úrady v súčasnosti predpokladajú, že ekonomika bude v tomto roku napriek tomu pokračovať v raste, aj keď pomalším tempom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj