Piatok 18. októbra, 2024
Demonštrácia za prepustenie Alexeja Navaľného v Berlíne vo februári 2021. (Foto: Omer Messinger/Getty Images)

Rusko: Opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzbe

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel podľa ruskej justície vo väzbe. Oznámila to väzenská správa severoruskej oblasti Jamal, ako informovala štátna agentúra Tass.

47-ročný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je podľa väzenských úradov mŕtvy. Najprominentnejší ruský kritik Kremľa zomrel v piatok v trestaneckej kolónii v ruskej polárnej oblasti. Dôvody jeho smrti sa vyšetrujú, uviedli väzenské úrady.

Navaľnyj sa „po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie,“ uviedol úrad. Na mieste bol okamžite lekársky personál a privolaná bola tiež záchranka. „Boli vykonané resuscitačné úkony, ktoré však nepriniesli pozitívne výsledky,“ uviedla ruská Federálna väzenská služba (FSIN).

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že prezident Vladimir Putin už bol o udalosti informovaný, pričom o prípade neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti. Navaľného tím oznámil, že doposiaľ neobdržal žiadne oficiálne informácie potvrdzujúce smrť opozičného predstaviteľa. Jeho právnik Leonid Solovjov povedal pre noviny Novaja Gazeta: „Na základe rozhodnutia rodiny Alexeja Navaľného to vôbec nebudem komentovať.“

Navaľnyj bol odsúdený na 19 rokov okrem iného aj za údajný „extrémizmus“. Medzinárodne je však politik, ktorý v roku 2020 len o vlások prežil pokus o atentát látkou Novičok, klasifikovaný ako politický väzeň. Ľudskoprávne organizácie dlho volali po Navaľného prepustení.

Zatknutý na letisku

Navaľnyj sa po ošetrení v Nemecku vrátil 17. januára 2021 do Ruska – a na letisku bol zatknutý. Niekoľko týždňov bol nezvestný už minulý rok v decembri. Neskôr sa ukázalo, že ho justícia premiestnila z európskej časti Ruska do zajateckého tábora na ďalekom severe Sibíri. Navaľnyj mal podozrenie, že sa ho pred nadchádzajúcimi marcovými prezidentskými voľbami snažia čo najviac izolovať.

Opakovane podával žaloby na väzenský systém za porušovanie svojich práv. Vystúpenie na súde využíval v neposlednom rade aj na ostrú kritiku Putinovho autoritárskeho systému a vojny Moskvy proti Ukrajine. Odkedy začala volebná kampaň pred ruskými prezidentskými voľbami (15.-17. marca), sa Navaľnyj pojednávaní už nezúčastnil

Navaľnyj bol medzinárodne považovaný za politického väzňa. USA a EÚ v posledných týždňoch opakovane vyjadrili ohľadom situácie znepokojenie a vyzvali ruské vedenie, aby poskytlo informácie o mieste Navaľného pobytu. Rusko to však odmietlo ako zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Kremeľ tiež uviedol, že sa nemôže zaoberať osudom väzňov v Rusku.

EÚ dáva smrť Navaľneho na zodpovednosť „ruskému režimu“

Európska únia (EÚ) viní zo smrti opozičného aktivistu Alexeja Navaľného „ruský režim“. Navaľnyj priniesol „najvyššiu obeť pre svoje ideály,“ uviedol v piatok predseda Rady EÚ Charles Michel na platforme X. „Za túto tragickú smrť EÚ považuje zodpovedný výhradne ruský režim.“

Britský premiér Rishi Sunak hovoril o „strašných správach“ a „veľkej tragédii“ pre ruský ľud. Ako najsilnější obranca ruskej demokracie Navaľnyj „preukázal počas svojho života neuveriteľnú odvahu,“ napísal Sunak na X.

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné označil Navaľného za obeť odporu. Kritik Kremľa „zaplatil za svoj odpor voči systému útlaku svojím životom“.

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti. „Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti,“ uviedol R. Fico.

Prečítajte si aj