Piatok 20. septembra, 2024
Karel Janeček počas svojho prejavu na podujatí Svet na križovatke dejín, 2023 (Screenshot YouTube)

Dezinformácie nemajú až taký vplyv, ako sa tvrdí, hovorí český podnikateľ K. Janeček

Na seminári, ktorý sa konal v českom Senáte v decembri 2023, sa podnikateľ Karel Janeček vyjadril k dezinformáciám, ktoré sa šíria medzi verejnosťou, pričom sa odvolal na zahraničnú štúdiu. Svojím vlastným pohľadom nadviazal na časť seminára, v ktorom sa obšírnejšie hovorilo aj o dezinformáciách na vládnych internetových stránkach, a o vedecky nepodložených nariadeniach, ktoré vydávali štátne orgány počas covidovej éry.

„Strácame slobodu slova. Ľudia, ktorí sa odvážia povedať niečo proti režimu, proti mainstreamovému názoru, sú ostrakizovaní, dehonestovaní. V súčasnosti sa pod falošnou zámienkou boja proti tzv. dezinformáciám vytvárajú tie najhoršie dezinformácie. Ľuďom sa klame o tom, aké sú dezinformácie nebezpečné, aké sú pre nás škodlivé. Nie je to pravda,“ povedal český miliardár, ktorý v posledných voľbách kandidoval na českého prezidenta.

K. Janeček v súvislosti s problematikou dezinformácií spomenul, že v septembri 2023 jeho Inštitút H21 zorganizoval v Kolovratskom paláci seminár, na ktorom svoje poznatky prezentovala trojica vedcov Sacha Altay, Manon Berriche a Alberto Acerbi, ktorí zhromaždili a analyzovali množstvo štúdií týkajúcich sa dezinformácií.

Vedci dospeli k záveru, že dezinformácie a ich vplyv sa často preceňujú – „preceňujeme ich výskyt a vplyv na formovanie názorov a konania ľudí“. Na základe výskumu  autori štúdie „vyvracajú mylné predstavy o vplyve dezinformácií na človeka.“

„Prišli na to, že dezinformácie sú značne preceňované. Nie je to tak, že by nás dezinformácie manipulovali. Ide o to, že ľudia dnes neveria ničomu. Väčšina ľudí neverí žiadnym informáciám v tlači ani dezinformáciám. Veria tomu, čoho sa môžu takpovediac dotknúť. Osobnému kontaktu, osobnej komunikácii, tomu môžu veriť. Dezinformácie majú malý vplyv,“ komentuje Janeček výsledky ich výskumu.

„Respektíve ich vplyv je taký, že ak človek niečomu verí a chce to presadiť, nájde si o tom či už informácie alebo dezinformácie a argumentuje nimi, ale nie je to tak, že by to niekoho presvedčilo, že by to spôsobovalo nejaké zásadné škody,“ hovorí český podnikateľ.

„Škody spôsobuje takzvaný boj proti dezinformáciám,“ hovorí Janeček a naráža na snahy vládnych orgánov kontrolovať obsah na sociálnych sieťach. „To, čo robí minister vnútra (Vít Rakušan), je úplne strašné. Je to naozaj na ceste straty slobody slova.“ Kvôli obavám z narastajúcej cenzúry sa v novembri 2023 prostredníctvom otvoreného listu obrátilo na českého premiéra Fialu viac ako 50 osobností.

„Vtip je v tom, že súčasná vláda, – kto by to bol povedal, že ODS a strany, ktoré boli za slobodu, pre ktoré bola sloboda kľúčová, sú teraz pešiakmi smerom k novodobej totalite. To, čo títo ľudia robia, nás vedie na cestu totality,, k strate slobody slova,“ hovorí podnikateľ, ktorý financuje projekty podporujúce zachovanie slobody slova.

„Ľudia sa boja vyjadriť svoj názor, začína sa uplatňovať autocenzúra, keď aj rozumní ľudia nie sú ochotní vyjadriť svoj názor, aby sa neznepáčili iným. A tí, ktorí majú odvahu, sú dehonestovaní a prípadne označovaní za akýchsi proputinovcov a tak ďalej, a tak ďalej…“

„Strata slobody slova je veľký problém. Je to veľmi unikátne. Nie som si vedomý takého prevratu v histórii, že by sa tá istá generácia v priebehu niekoľkých rokov zrazu zmenila z podporovateľov boja za slobodu a stali sa z nich nie tí najväčší diktátori, ale pešiaci totality,“ dodáva Karel Janeček. „Začalo sa to už počas Covidu, ale teraz to pokračuje.“

„Je to pre nás skúška, či nájdeme dostatočnú odvahu postaviť sa tomu,“ uviedol podnikateľ.

„Ak budeme slabí, ak to nedokážeme, niečo také sa pravdepodobne stane,“ povedal K. Janeček v súvislosti s možným nástupom totality.

Prečítajte si aj