Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Sabina Kallari / Pexels)

Hra na hudobný nástroj prospieva zdraviu aj v staršom veku (štúdia)

Ľuďom, ktorí hrali na klávesové alebo mosadzné nástroje, lepšie fungovala pamäť, zatiaľ čo tí, ktorí hrali na dychové nástroje z dreva, lepšie zvládali zadané úlohy.

Hra na hudobný nástroj alebo spev môže hrať kľúčovú rolu vu zdravom životnom štýle Naznačuje to nová štúdia, ktorá zistila, že pravidelné hranie hudby udržiava mozog čulý, najmä v neskoršom veku.

Nová štúdia publikovaná v medzinárodnom časopise Geriatrickej psychiatrie naznačuje, že hudba by mala byť pravidelnou súčasťou zdravého životného štýlu, najmä pre jednotlivcov so zvýšeným rizikom vzniku demencie.

Výskumný tím z Veľkej Británie analyzoval údaje získané od ľudí zapojených do celoštátneho výskumu nazvaného Protect-UK. Tento výskum sa zameriava na pochopenie starnutia zdravých mozgových buniek a prečo sa u niektorých ľudí vyvíja demencia.

„Vieme, že ak sa od stredného veku zlepšuje životný štýl, riziko demencie možno znížiť až o tretinu,“ uviedol profesor Clive Ballard na webovej stránke výskumného projektu Protect-UK. C. Ballard je prorektorom Lekárskej fakulty na univerzite v Exeteri.

Výskumný tím skúmal údaje zozbierané od marca 2019 do marca 2022 od 1 107 osôb vo veku nad 40 rokov. Takmer 83 % účastníkov boli ženy a väčšina z nich mala minimálne vysokoškolský titul. Priemerný vek bol 68 rokov.

Účastníkov sa pýtali, ako často hrajú na hudobné nástroje, spievajú alebo počúvajú hudbu. Počas troch rokov štúdie účastníci absolvovali tri testy na hodnotenie pamäte a ďalších aspektov kognitívnych funkcií.

89 % účastníkov sa niekedy v minulosti naučili hrať na nejaký hudobný nástroj, ale len 44 % z nich v tom pokračovalo aj v čase štúdie. Z tých, ktorí stále hrajú, 37 % uviedlo, že cvičia dve až tri hodiny týždenne. 71 % bolo zapojených do speváckeho zboru a 15 % absolvovalo profesionálny spevácky výcvik. 83 % sa naučilo čítať noty.

Výskumný tím zistil, že ľuďom, ktorí sa venovali hudbe,  „lepšie fungovala pamäť a lepšie zvládali zadané úlohy“. Najmä ľudia, ktorí uviedli, že hrajú na mosadzné klávesové alebo dychové nástroje, mali vysoké skóre funkčnosti pamäte. Ľudia, ktorí hrali na drevené dychové nástroje, alebo ktorí spievali, dosahovali výrazne lepšie výsledky v súvislosti s vykonávaním zadaných úloh. 

Za zmienku stojí, že ľudia, ktorí hrali na viacero nástrojov, nedosahovali lepšie výsledky ako ľudia, ktorí hrali len na jeden nástroj. Počúvanie hudby nemalo vplyv na kognitívny výkon.

„Táto štúdia vysvetľujw vzťah medzi muzikalitou a kognitívnymi schopnosťami u veľkej skupiny starších dospelých a potvrdzuje jasné a významné súvislosti medzi hudobnými aktivitami a kognitívnymi schopnosťami,“ uviedli vedci. „Tieto zistenia potvrdzujú výsledky predchádzajúcich štúdií a posilňujú dôkazovú základňu týkajúcu sa hudobných aktivít a kognitívneho zdravia.“

Výskumný tím navrhuje, aby verejné zdravotné opatrenia pre starnutie a demenciu podporovali začlenenie hudobných nástrojov a spevu do každodenného alebo týždenného režimu. Tiež zdôraznili dôležitosť podpory hudobného vzdelávania už v mladom veku. Štúdie ukazujú, že čím skôr jednotlivci začnú na hudobný nástroj hrať, tým ľahšie sa v ňom zdokonalia.

Napriek tomu platí, že nikdy nie je neskoro začať. Vzhľadom na to, že demencia postihuje približne tretinu všetkých ľudí vo veku nad 85 rokov, hranie hudby by mohlo byť jednoduchým a nákladovo efektívnym spôsobom zmierňovania bežnej, no nežiaducej súčasti starnutia.

„Dospelých možno povzbudiť najmä k účasti v komunitných hudobných alebo speváckych skupinách alebo k opätovnému zapojeniu sa do hry na hudobný nástroj, na ktorý hrali v minulosti,“ napísali autori štúdie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj