Štvrtok 19. septembra, 2024
Policajti odvádzajú švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú, ktorá spolu s ďalšími aktivistami z organizácie Ta Tillbaka Framtiden blokovala ropný terminál v Malmö 19. júna 2023. (Johan Nilsson / TT News Agency / AFP via Getty Images)
»

Prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú v súvislosti s klimatickým protestom

Švédska prokuratúra obvinila klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z neuposlúchnutia výzvy polície počas protestu v meste Malmö.

Dvadsaťročná švédska rodáčka bola obvinená z neuposlúchnutia policajného príkazu na opustenie klimatického protestu, ktorý sa konal 19. júna pri ropnom termináli v prístave Malmö na juhu Švédska. Podľa novín Sydsvenskan Thunbergová a ďalší aktivisti zastavili dopravu v termináli. V súvislosti s incidentom je stíhaný aj jeden ďalší aktivista. V súvislosti s incidentom je stíhaný aj jeden ďalší aktivista.

V čase protestu organizovanom švédskou klimatickou skupinou Ta Tillbaka Framtiden (v preklade „Znovuzískanie budúcnosti“) zdieľala Thunbergová na Instagrame fotografie  seba a ďalších protestujúcich s dlhými transparentmi, ako sedia uprostred cesty.

„Dnes už tretí deň po sebe mladí aktivisti z @tatillbakaframtiden zablokovali ropné tankery v ropnom prístave v Malmö,“ komentovala známa aktivistka. „Klimatická kríza je už pre nespočetné množstvo ľudí otázkou života a smrti. Rozhodli sme sa nebyť divákmi a namiesto toho fyzicky zastaviť infraštruktúru fosílnych palív. Napravujeme budúcnosť.“

Polícia na mieste uviedla, že kvôli protestom bol zablokovaný vstup do prístavu približne 30 vodičom kamiónov, informoval Huff Post. Podľa polície jeden z aktivistov tvrdil, že bol na streche kamióna, aby mu zabránil v jazde.

Hoci boli aktivisti vyzvaní, aby opustili miesto, štyria z nich vrátane Thunbergovej neuposlúchli výzvu polície a nakoniec boli z protestu odvlečení – opísal denník.

Švédska prokuratúra pôvodne pri oznámení o obvinení istej mladej ženy z neuposlúchnutia výzvy Thunbergovú konkrétne nemenovala. Uviedla len to, že počas protestu „odmietla uposlúchnuť policajný príkaz na opustenie miesta“.

Hovorkyňa švédskej prokuratúry Annika Collinová však neskôr potvrdila, že tou mladou ženou bola skutočne Greta Thunbergová.

Možný trest odňatia slobody

Podľa novín Sydsvenskan sa súdny proces s Thunbergovou uskutoční koncom júla. V prípade uznania viny môže klimatická aktivistka dostať maximálny trest odňatia slobody šesť mesiacov alebo pokutu.

„Máte právo demonštrovať, ale nesmiete to robiť takým spôsobom, aby ste obťažovali ostatných,“ povedala prokurátorka Charlotte Ottosenová novinám Sydsvenskan.

Thunbergová je tvárou globálneho hnutia za zmenu klímy od svojich 15 rokov, keď sa preslávila protestom pred švédskym parlamentom v Štokholme.

V minulosti ju polícia niekoľkokrát zadržala, a to aj na proteste proti uhoľným baniam v Nemecku v januári tohto roku, ako aj na proteste proti veterným elektrárňam v Osle vo februári.

Napriek viacerým zatknutiam si Thunbergová získala širokú podporu medzi celebritami a politickými predstaviteľmi a nedávno navštívila Ukrajinu, kde sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby s ním diskutovala o škodách na životnom prostredí spôsobených prebiehajúcou ruskou inváziou a nedávnym poškodením hrádze vodnej elektrárne Kachovka.

Organizácia Ta Tillbaka Framtiden uviedla v reakcii na stredajšie obvinenia klimatickej aktivistky pre agentúru France-Presse: „Potom, čo sme zablokovali aktivity, ktoré ničia našu budúcnosť, sme teraz obvinení z trestných činov.“

„Zatiaľ čo sú proti nám vznášané obvinenia, skutočný zločin sa odohráva za dverami, ktoré sme zablokovali,“ dodala skupina.

Denník Epoch Times oslovil hovorcu Thunbergovej so žiadosťou o komentár.


K tejto správe prispeli agentúry Associated Press a Reuters.

Preklad pôvodnej správy preložili Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj