Sobota 5. októbra, 2024
Na fotografii distribuovanej ruskou štátnou agentúrou Sputnik poskytuje ruský prezident Vladimir Putin rozhovor americkému moderátorovi talkshow Tuckerovi Carlsonovi v Kremli v Moskve 6. februára 2024. (Foto: GAVRIIL GRIGOROV/POOL/AFP cez Getty Images)

Rozhovor západného novinára s Putinom: propagandistická šou?

Prvý rozhovor západného novinára s ruským prezidentom Vladimirom Putinom od začiatku vojny na Ukrajine sledovali milióny ľudí. Reakcie naň boli zmiešané.

Bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson vyspovedal  6. februára v moskovskom Kremli ruského prezidenta Vladimira Putina. Žiaden iný západný novinár predtým neurobil rozhovor s ruskou hlavou štátu od začiatku vojny na Ukrajine.

Dvojhodinový rozhovor si len na sociálnej sieti X (Twitter) pozrelo viac ako 190 miliónov ľudí. Originálna verzia bola zverejnená aj na webovej stránke amerického novinára. Koľko ľudí tento rozhovor sledovalo, sa na stránke neuvádza.

Putin: Rozširovanie vojny nie je v pláne

Kľúčovou témou bola vojna na Ukrajine. Putin, podobne ako v minulosti, obvinil štáty NATO, že sa snažia zastrašiť svoje obyvateľstvo „imaginárnou“ ruskou hrozbou. NATO tvorí 29 európskych krajín, Spojené štáty a Kanada.

Aktuálna bola aj otázka, či ruský prezident zaútočí na ďalšie východoeurópske krajiny. Ako informoval denník Der Spiegel, približne pred týždňom sa Poľsko pripravilo na možný útok zo strany Ruska,. Putin vyhlásil, že „absolútne“ nemá záujem rozšíriť vojnu na Ukrajine na ďalšie krajiny.

T. Carlson  mu položil aj otázky týkajúce sa výbuchu plynovodu Nord Stream, multimiliardára Elona Muska a umelej inteligencie, ako aj uväzneného amerického novinára Evana Gerškoviča.

O. Scholz: „Smiešny rozhovor“

Rozhovor s Putinom bol témou aj počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza vo Washingtone. Ako informoval denník Bild, 9. februára sa v Oválnej pracovni stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Po spoločnej fotografii spolu hovorili o tom, čo O. Scholz nazval „smiešnym rozhovorom“.

Podľa kancelára Putin „vždy hovoril veľa lží o histórii tejto vojny“. Scholz je toho názoru, že Putin sleduje cieľ „získať časť územia svojich susedov“. Politik SPD toto správanie označil za „imperializmus“. T. Carlson v rozhovore konfrontoval Putina práve s tým, že krajiny NATO sa obávajú, že vojna na Ukrajine by sa mohla rozšíriť a ďalej eskalovať. Putin odpovedal: „Takto to oni hovoria.“ Tieto obavy však označil za pokus o manipuláciu verejnej mienky.

„Snažia sa zastrašiť vlastné obyvateľstvo imaginárnou ruskou hrozbou. To je zrejmý fakt.“

Putin zdôraznil, že informovaní ľudia, najmä analytici a skutoční politici, podľa neho chápu, že údajná hrozba je „podvod“. „Snažia sa vyvolať ruskú hrozbu,“ dodal.

Propagandistická šou?

Deň po zverejnení rozhovoru, 9. februára, mnohé médiá vo svojich titulkoch označili rozhovor v Kremli za propagandistickú šou. Odvolávali sa na ostré odsúdenie zo strany Európskej komisie. Komisári EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell a Nabila Massrali vyhlásili, že Putin zopakoval „dobre známe lži, prekrúcania a manipulácie“. Putin opäť preukázal „veľké nepriateľstvo voči Západu“. Podľa ich názoru „nemá záujem“ podniknúť skutočné a zmysluplné kroky na dosiahnutie mieru.

V. Putin v rozhovore obvinil USA z toho, že vojna na Ukrajine trvá tak dlho. Dodal, že vojna by sa mohla údajne skončiť v priebehu niekoľkých týždňov, keby USA prestali dodávať zbrane Ukrajine. Ďalej zdôraznil, že je kedykoľvek pripravený na rokovania a že komunikačné kanály medzi Moskvou a Washingtonom sú otvorené.

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa počas nedávnej návštevy Washingtonu vyslovil za novú pomoc USA pre Ukrajinu. Spolu s prezidentom USA Joeom Bidenom sú pevne presvedčení, že je to potrebné a že Kongres USA nakoniec takéto rozhodnutie prijme.

O. Scholz ďalej zdôraznil, že by tým vyslal správny signál ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi: „Že jeho nádeje sú márne, že musí jednoducho počkať, kým podpora ukrajinských priateľov v Európe, Severnej Amerike a inde nezoslabne.“

Massrali sa vyjadril aj k americkému moderátorovi. T. Carlson týmto rozhovorom „ponúkol ruskému prezidentovi platformu na manipuláciu a šírenie propagandy“.

Vie T. Carlson o tomto konflikte príliš málo?

K Putinovým výrokom sa vyjadril aj poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Konkrétne sa venoval Putinovým výrokom o Poľsku. Povedal: „Nič nemôže znížiť našu ostražitosť a takéto slová to určite neurobia, pretože nie sú dôveryhodné.“

T. Carlsona ostro kritizoval aj predseda poľského parlamentu Szymon Holownia. Povedal, že americký novinár týmto rozhovorom poslúžil ako „užitočný idiot“ a  nástroj ruskej propagandy. Ponúkol platformu klamárovi, vrahovi a medzinárodnému teroristovi.

Brit Johnny Tickle, bloger žijúci v Moskve, podľa denníka Berliner-Zeitung kritizoval T. Carlsona za jeho nedostatočné znalosti o rusko-ukrajinskom konflikte. Na X/Twitteri napísal, že Carlson nedokáže Putinovi poriadne oponovať, pretože „nevie nič o Rusku ani o Ukrajine“.

T. Carlson „je v Moskve prvýkrát. Nehovorí po rusky. Nevie, aký je rozdiel medzi východnou a západnou Ukrajinou. Ako má hovoriť o novgorodskom kniežati Rjurikovi?“ Americký novinár si počas rozhovoru skutočne niekoľkokrát pomýlil východnú a západnú Ukrajinu. „Rozhovor je zbytočný, ak sa respondentovi nekladú otázky a nevyžaduje sa od neho, aby svoje tvrdenia podložil,“ povedal Tickle.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj