Piatok 20. septembra, 2024
Bývalý opozičný poslanec Národnej rady SR Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko) (Zdroj: Tomas Hellebrandt / FB)

Podľa R. Fica čelí T. Hellebrandt trestnému oznámeniu, ten o žiadnom nevie

Bývalý opozičný poslanec Národnej rady SR Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko) nevie o trestnom oznámení na jeho osobu v súvislosti s pobytom v žilinskej nemocnici. Priblížil, že politickú zodpovednosť vyvodil preto, lebo lekárom neohlásil svoju zdravotnú diagnózu, čo bola chyba. Uviedol to na sociálnej sieti. Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina sa podľa jej hovorkyne Zuzany Fialovej nebude k prípadu vyjadrovať.

„Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene,“ povedal T. Hellebrandt.

Mandátu sa podľa vlastných slov nevzdal pre svoju diagnózu. Dôvodom je, že porušil predpisy a za to musí niesť zodpovednosť. T. Hellebrandt priblížil, že s ochorením žije vyše 15 rokov, berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu nie je podľa vlastných slov infekčný a nepredstavuje žiadne ohrozenie pre lekársky personál a ani iných ľudí.

„Keďže nepredstavujem ohrozenie pre verejné zdravie, netušil som, že moju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť. Akokoľvek, neznalosť práva neospravedlňuje a je iba mojou chybou, že som sa neoboznámil so slovenskými pravidlami pred tým, ako som sa sem vrátil,“ skonštatoval exposlanec.

T. Hellebrandt tvrdí, že má k dispozícii právnu analýzu, podľa ktorej nespáchal trestný čin. „Moja chyba spočíva v neohlásení, čo je správny delikt, nie trestný čin,“ poznamenal. Bývalý poslanec považuje za zarážajúce, že informáciou o trestnom oznámení disponuje premiér Robert Fico (Smer-SD). Exposlanec chce vedieť, z akého zdroja a titulu ju má Fico k dispozícii.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková tvrdí, že k štvrtku neevidujú oznámenie pre podozrenie z takéhoto skutku. „Polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje. Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci,“ podotkla Šefčíková.

T. Hellebrandt podľa M. Šimečku vyvodil zodpovednosť za pochybenie

Bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Hellebrandt podľa lídra PS Michala Šimečku vyvodil zodpovednosť vzdaním sa mandátu za pochybenie pri informovaní nemocnice o jeho zdravotnom stave. Šimečka to uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Líder PS predpokladá, že T. Hellebrandt sa ešte zrejme vyjadrí k trestnému oznámeniu, ktoré naňho mala podať žilinská nemocnica. „Sú veci, ktoré iba on môže povedať,“ podčiarkol M. Šimečka. Čo sa týka trestného oznámenia, podľa slov Michala Šimečku sa o tom dozvedeli až z verejného vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka sa pýta, odkiaľ mal premiér informácie.

T. Hellebrandt sa vzdal mandátu k 6. februáru. Urobil tak z osobných dôvodov.

„Progresívne Slovensko by malo vysvetliť, či vzdanie sa mandátu poslanca NR SR Hellebrandta súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie,“ uviedol na sociálnej sieti premiér Robert Fico.

Náhradníci za M. Nemkyho a T. Hellebrandta zložili poslanecký sľub

Dvaja náhradníci na uprázdnené mandáty poslancov Národnej rady (NR) SR vo štvrtok dopoludnia zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov.

Namiesto Martina Nemkyho zo Smeru-SD, ktorý sa stal predsedom Štatistického úradu SR, nastúpil do poslaneckých lavíc Richard Glück. Richard Dubovický zas nahradil Tomáša Hellebrandta z klubu PS, ktorý sa vzdal mandátu.

Poslanci zložili sľub do rúk predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Predpísaný sľub znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

Prečítajte si aj