Piatok 20. septembra, 2024
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). (Foto: TASR - František Iván)

Poslanci PS a SaS sa pri snahe odvolať ministerku kultúry Šimkovičovú doslova prerátali

Iniciátori otvorenej výzvy za odstúpenie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) odovzdali v pondelok v sídle rezortu listinu s podpornými podpismi. „K výzve sa od 17. do 26. januára pripojilo 188 494 signatárov,“ informovala za koordinačný výbor Michaela Kučová.

Signatári výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. „Chceme pani ministerku upozorniť, že nie je kráľovnou, ale slúžkou kultúry,“ zdôraznila ešte pred odovzdaním výzvy jedna z jej iniciátoriek Ilona Németh.

Upozornila, že výzvou chcú protestovať aj voči legislatívnym návrhom, ktoré obmedzujú autonómiu kultúrnych inštitúcií, cenzúre i xenofóbnym vyjadreniam zo strany vedenia rezortu. „Protestujeme takisto voči rozhodnutiu obnoviť kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom, čo je v rozpore so solidaritou Slovenska s napadnutou Ukrajinou,“ dodala.

Na témy vo výzve má plynule nadviazať platforma Otvorená kultúra! združujúca organizácie i jednotlivcov pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. „Bude protestovať voči mocenským zásahom v kultúre bez odbornej reflexie a diskusie,“ upozornila za platformu Mária Beňačková Rišková.

Voči ministerke kultúry vystúpila aj opozícia, ktorá podala návrh na mimoriadne rokovanie parlamentu s návrhom na odvolanie Šimkovičovej.

P. Pellegrini: Odvolávanie M. Šimkovičovej nebude, opozícia nedodala dosť podpisov

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry však nezvolá. Pod návrhom opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS je podľa neho len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR.

„Každý poslanec v parlamente by mal vedieť, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi musí zo zákona obsahovať minimálne 30 podpisov poslancov. A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spĺňal, musím dnes podpísať rozhodnutie, v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nespĺňa podmienky dané ústavou,“ skonštatoval P. Pellegrini.

Opozičné PS a SaS v piatok (2. 2.) podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chceli odvolávať M. Šimkovičovú z funkcie. Ministerka kultúry iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

PS: Nedostatok podpisov je administratívny omyl, návrh na odvolanie podáme opäť

Podľa PS ide o administratívny omyl. „Smutné je, že Pellegrini sa vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá. Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa Pellegrini mohol konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletanstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje,“ uviedlo PS v stanovisku.

Strana SaS deklarovala, že dodala maximálny počet podpisov prítomných poslancov. „Nič to nemení na fakte, že podanie na odvolávanie Šimkovičovej podáme opäť a vypočujeme volanie viac ako 180 000 občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu na jej odvolanie,“ skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS) a SaS tak v utorok (6. 2.) podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej opäť.

Premiér: M. Šimkovičovú by sme aj tak neodvolali, má zdravé názory

Koalícia stojí za šéfkou rezortu kultúry. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). To, že pod návrhom PS a SaS na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolávanie ministerky nebolo dostatok podpisov, označil za blamáž a hanbu. „Ministerku by sme aj tak nikdy neodvolali, má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry,“ skonštatoval.

Prečítajte si aj