Štvrtok 19. septembra, 2024
Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck (Zelení) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová chcú výrazne znížiť emisie CO₂ v EÚ. (Foto: Hannes P. Albert/Pool/AFP via Getty Images)

Plány EÚ pre CO₂: do roku 2040 znížiť emisie o 90%?

Jedenásť štátov EÚ vyzvalo Európsku komisiu, aby stanovila ambiciózne ciele v oblasti klímy do roku 2040. V liste z 25. januára, ktorý získala tlačová agentúra AFP, Nemecko, Francúzsko, Španielsko a osem ďalších krajín vyzvali Európsku komisiu, aby vyslala „silný politický signál, ktorý by bol príkladom pre ostatné krajiny s vysokými emisiami skleníkových plynov“.

Spoločný klimatický cieľ do roku 2040 musí tiež „zabezpečiť, aby celá EÚ bola na dobrej ceste k dosiahnutiu klimatickej neutrality“.

EÚ sa už zaviazala, že do roku 2030 zníži svoje emisie skleníkových plynov o 55% v porovnaní s rokom 1990. Do roku 2050 chce byť klimaticky neutrálna. Míľnik do roku 2040 ešte stále chýba. Ministri životného prostredia EÚ o tom prvýkrát rokovali v polovici januára.

Cieľová hodnota masívnych úspor

Komisár EÚ pre klímu Wopke Hoekstra sa v októbri vyslovil za zníženie emisií do roku 2040 „najmenej o 90%“ v porovnaní s rokom 1990. Vedecký poradný výbor Komisie EÚ odporúča zníženie emisií CO₂ o 90 až 95%.

Minulé a plánované emisie skleníkových plynov v EÚ-27 v miliónoch ton CO₂. (foto: mf/Epoch Times; údaje Umweltbundesamt/EEA)

Komisia EÚ chce 6. februára predložiť pripomienky k rôznym scenárom pre rok 2040. Konkrétny návrh sa však očakáva až od novej Komisie, ktorá bude vytvorená po voľbách do Európskeho parlamentu začiatkom júna.

V liste, ktorý podpísali ministri pre klímu a životné prostredie jedenástich krajín, teraz „dôrazne“ vyzývajú Komisiu EÚ, aby „odporučila ambiciózny klimatický cieľ na rok 2040“. Okrem Nemecka, Francúzska a Španielska ho podpísali aj Rakúsko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Luxembursko, Holandsko a Portugalsko.

V návrhu sa uvádzajú možné výhody plánovaného klimatického cieľa. Autorské krajiny predpokladajú, že zníženie znečistenia ovzdušia by mohlo v budúcnosti zachrániť viac ako 250 000 životov ročne, ako uvádza Euractiv. Zároveň sa tým predpokladá zníženie nákladov na zdravotnú starostlivosť v EÚ o jeden bilión eur ročne.

EÚ by mohla v rokoch 2031 až 2050 ušetriť ďalších 2,8 bilióna eur znížením dovozu fosílnych palív. Reálnu sumu zatiaľ nie je možné overiť.

Vzhľadom na obavy obyvateľstva, ktoré sa naposledy prejavili v protestoch poľnohospodárov, vyzvalo jedenásť štátov EÚ na „spravodlivý a férový“ proces zmien. Prechod na novú energetiku musí byť „ekonomicky uskutočniteľný“ a musí „spôsobiť len zvládnuteľné náklady“ a nikto by nemal zostať pozadu. Zároveň sa musí umožniť posilnenie „energetickej bezpečnosti a konkurencieschopnosti priemyslu“.

Kritika klimatických cieľov

Kritika prichádza od environmentálnych organizácií. Wijnand Stoefs z organizácie Carbon Market Watch bol sklamaný 90-percentným cieľom. Zahŕňa totiž možné zníženie emisií CO₂ prostredníctvom pohlcovačov CO₂, ako sú napríklad lesy.

Podobná kritika zaznela aj v súvislosti s klimatickými cieľmi Komisie na rok 2030. V roku 2020 Komisia predložila svoj návrh na zníženie emisií o 55% do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990. To zahŕňalo aj odstraňovanie CO₂ prostredníctvom lesov. Viaceré mimovládne organizácie sa k nemu vyjadrili kriticky. Označili to za „účtovnícky trik“, ktorého cieľom je nafúknuť klimatické ciele EÚ.

Maďarsko „by chcelo vidieť realistické ciele“

Maďarsko nedávno vyjadrilo významné námietky voči cieľu 90%. V júli táto východoeurópska krajina prevezme rotujúce predsedníctvo Rady EÚ po Belgicku, ktorému skončí šesťmesačné funkčné obdobie. Štátna tajomníčka pre životné prostredie Anikó Raiszová zdôraznila predovšetkým to, že „treba zohľadniť národné špecifiká“.

Maďarsko získava viac ako 80% plynu z Ruska. Krajina je viazaná dlhodobou zmluvou s Kremľom minimálne do roku 2036. Maďarsko „by chcelo vidieť realistické a dosiahnuteľné ciele na rok 2040,“ poznamenal Raiz.

Predbežné rozhodnutie o konečnom cieli zníženia sa očakáva na júnovom summite EÚ.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj