Piatok 20. septembra, 2024
Foto: Doc. Ing. Vladimír Cviklovič, PhD

Inovátor roka Vladimír Cviklovič: Naši študenti robia záverečné práce v renomovaných firmách (Rozhovor)

Doc. Ing. Vladimír Cviklovič, PhD v roku 2022 získal ocenenie Vedec roka v kategórií Inovátor roka za významný prínos v riadiacich a navigačných algoritmoch pre oblasť autonómnej mobilnej robotiky. Počas svojho 17-ročného pôsobenia v obore toho stihol veľa. Vyvinul funkčný prototyp autonómneho mobilného robota SaMoRob pre poľnohospodárstvo a autonómny rosič na rosenie vo vinohradoch a ovocných sadoch. Jeho duševným vlastníctvom je aj riadiaci systém autonómneho robota Salamander, náhrada malotraktora pre roľníkov s malou pôdou. Drží jedenásť úžitkových vzorov a šesť patentov (dva medzinárodné).

S docentom Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sme sa pri najnovšom rozhovore rozprávali, ako pokračuje výskum, ako sa do projektov darí zapojiť žiakov a o ich kariére po absolvovaní školy.

Foto: Projekt Salamander a SaMoRob

Povedzte nám, ako sa darí vášmu projektu a celému výskumnému tímu?

V súčasnosti prebieha automatizácia presného dávkovania postreku s rešpektovaním vynechania prázdnych miest medzi rastlinami. Na tejto úlohe pracujú doc. Ing. Martin Olejár, PhD. a Ing. Patrik Kósa, PhD. Riešenie je výhodné v možnosti použitia v spojení s existujúcou poľnohospodárskou technikou. V čase, keď ešte nie je povolená prevádzka autonómnych systémov na voľných priestranstvách bez obsluhy, je toto ideálna možnosť odskúšať a odladiť chovanie rosiča v podmienkach poľnohospodárskej praxe.

Foto: Projekt Salamander

Paralelne sú rozvíjané nové algoritmy na spresnenie navigácie a riadenia v rámci elektrického Salamandra. Tu sa jedná o atypický spôsob riadenia, kde je veľký priestor na jeho zdokonalenie. Inerciálna navigácia, odometria a riadenie je v mojej réžii, spracovanie obrazu a signálov zo snímača LiDAR je v réžii kolegov – Ing. Ladislava Tótha, PhD. a Ing. Lukáša Vacha, PhD. K stabilnému kolektívu patrí aj Ing. Juraj Baláži, PhD. a Ing. Martin Baráth, PhD.

Foto: Projekt SaMoRob

Aký prínos vám prinieslo získanie ocenenia Vedec roka 2022?

Získanie ocenenia mi prinieslo možnosť mediálne prezentovať výsledky práce nášho kolektívu. Zároveň to bola dobrá spätná väzba, ako sme vnímaní zo strany verejnosti.

Do akých odborov v rámci vyučovania na katedre Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre patrí tento projekt?

Na autonómnej mobilnej robotike pracujú študenti od diplomových po dizertačné práce v odbore „Strojárstvo“ a študijnom programe „Riadiace systémy vo výrobnej technike“. Následne je táto oblasť rozvíjaná v rámci riešenia vedeckých monografií a habilitačných prác v menovanom odbore.

Zaznamenali ste zvýšený záujem o štúdium týchto odborov?

Študijný program „Riadiace systémy vo výrobnej technike“ má stabilný záujem zo strany uchádzačov o štúdium v priebehu viacerých rokov. Podobne to platí aj pre študijný odbor „Strojárstvo“, ktorý je predmetom vedeckej profilácie Technickej fakulty.

Hovorí sa, že najväčší úspech učiteľa je dosiahnuť to, že ich vlastní žiaci prekonajú. Môžete nám povedať, ktorí z vašich žiakov dosiahli najväčšie úspechy a kde pôsobia?

Je veľa absolventov, z ktorých máme radosť. Napríklad Ing. Martin Masár, ktorý navrhol a zostrojil v rámci diplomovej práce kosačku na diaľkové ovládanie. Dodávam, že bola vyrobená na vlastnoručne vyrobenej automatickej frézovačke, ktorá bola predmetom jeho bakalárskej práce. V súčasnosti má svoju firmu.

Výborným študentom bol aj Ing. Dušan Marko, PhD., ktorý pracuje vo vývoji vo firme Muehlbauer Technologies. Úspešným študentom je aj Ing. Matúš Hrnčár, ktorý je aplikačným inžinierom v ABB v oblasti priemyselnej robotiky. Alebo Ing. Marián Kišev, PhD., ktorý pracuje vo vývoji firmy Cryoniq v oblasti kryotechnológií. Takto by sme za posledných 5 rokov mohli vymenovať cez 50 absolventov.

Aké študijné programy chystáte pre tento školský rok a na akých projektoch môžu vaši budúci študenti spolupracovať?

V rámci Technickej fakulty, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre máme jeden študijný odbor Strojárstvo a študijné programy Riadiace systémy vo výrobnej technike, Automobilové dopravné systémy, Manažérstvo prevádzky techniky a Kvalita a bezpečnosť vo výrobných technológiách. Študenti môžu v rámci svojich záverečných prác pracovať na reálnych zadaniach vo firmách, ako napríklad Jaguar Land Rover, Muehlbauer Technologies a mnoho ďalších. V rámci našej činnosti je to napríklad aj spolupráca v oblasti riadenia a detekcie prekážok v robotike, riadenie priemyselných robotov pomocou systémov PLC, technológie 3D tlače a iné zaujímavé oblasti zo súčasných trendov techniky.

Aké sú výhody študovania na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, príp. prečo by ste ju odporučili.

Technická fakulta poskytuje v rámci svojich študijných programov komplexné vzdelávanie naprieč viacerými technickými disciplínami, čo prispieva k prepojeniu poznatkov v rámci automatizácie, elektrotechniky, strojárskych technológií, konštrukcie strojov a ich prevádzky. Skúsenosti ukazujú na lepšiu adaptáciu absolventov pre konkrétne úlohy v praxi, ktoré si vyžadujú širšie poznatky z rôznych odborov.

Viete nám štatisticky priblížiť, akú majú vaši žiaci úspešnosť uplatniť sa po úspešnom absolvovaní štúdia v danom odbore, príp. kde väčšina vašich úspešných žiakov v súčasnosti pracuje?

Uplatnenie a spätnú väzbu absolventov každoročne kontrolujeme a vyhodnocujeme v rámci činnosti našich programových komisií. Uvediem výsledky z posledného roka pre študijný program Riadiace systémy vo výrobnej technike. Nad 50 % absolventov si nájde uplatnenie už počas štúdia, prakticky všetci do dvoch mesiacov od ukončenia štúdia. Nad 80 % absolventov pracuje priamo v odbore alebo príbuznom odbore.

Akú majú priemernú mzdu v týchto odboroch?

Priemerný nástupný plat nad 50 % absolventov programu je nad 1500 €, nad 90 % absolventov má nástupný plat nad 1200 €.

Viete nám uviesť príklad, ako vaše odporúčanie pomohlo žiakom uplatniť sa na trhu práce?

Ak sa chce absolvent uplatniť na trhu práce, odporúčam v maximálnej možnej miere využiť čas na štúdium aj mimo povinného rozvrhu. Vždy je vytvorená študentovi možnosť naučiť sa viac, ak má záujem. Významnou mierou zvyšuje uplatniteľnosť kvalitná a dobre spracovaná diplomová práca. Toto je najlepšou vstupenkou a najlepším odporúčaním na trhu práce. Závisí to najmä od študenta a myslím si, že tak je to správne.

Čo by ste dodali na záver?

Na záver by som chcel odkázať záujemcom o štúdium, aby sa zamerali na prírodné a technické vedy, pretože tieto sú základom ekonomiky. Bonusom bude dobre rozvinuté abstraktné a kritické myslenie, ktoré v živote veľa pomôže.

Prajeme vám mnoho ďalších úspechov a veľmi pekne vám ďakujeme za váš čas a za rozhovor!

Prečítajte si aj