Štvrtok 19. septembra, 2024
Londýnska finančná štvrť Canary Wharf je sídlom popredných svetových bánk. (Dan Kitwood/Getty Images)
»

Británia: Banky odmietajú poskytovať služby „politicky nekorektným“ zákazníkom. Postihlo to politikov, neziskové organizácie aj iné odvetvia

Politici, neziskové organizácie a dokonca celé odvetvia v Spojenom kráľovstve v posledných mesiacoch zisťujú, že pre banky nie sú žiaducimi klientmi. Finančné inštitúcie rušia ich účty, odmietajú im otvoriť nové alebo ich finančne znevýhodňujú pri poskytovaní úverov.

Zbrojársky priemysel v nemilosti

Námestník ministra obrany pre vyzbrojovanie James Cartlidge obvinil banky, že odmietajú poskytovať služby firmám z obranného priemyslu kvôli pravidlám ESG. ESG sa vzťahuje na environmentálne, sociálne a riadiace hodnotenia spoločností. Ide o nefinančné hodnotenie subjektov na základe toho, akým spôsobom pristupujú k rôznym otázkam – napríklad znižovanie uhlíkovej stopy, boj proti nerovnosti, investičné stratégie a ďalšie.

„Veľké aj malé spoločnosti v zbrojárskom priemysle sa mi zverili, že ich pravidlá ESG oslabujú a musia čeliť jednak nákladnejším výdavkom a tiež odmietaniu základných bankových služieb,“ napísal námestník britskému denníku The Epoch Times.

Ministerstvo začalo vyšetrovanie tejto záležitosti s cieľom zistiť, aký dopad má táto banková politika na zbrojársky priemysel krajiny. 

Finančné inštitúcie používajú ESG skóre pri vyhodnocovaní svojich investícií alebo pri poskytovaní úverov. Predstavitelia priemyslu v posledných rokoch uvádzajú, že obranný priemysel akoby nahradil tabakový priemysel v roli „Čierneho Petra“, ktorému sa investori a poisťovne vyhýbajú.

Andrew Kinniburgh, generálny riaditeľ združenia výrobcov Make UK Defence, pre denník Epoch Times uviedol, že organizácia zaznamenala problémy „u približne 400 členov“ vrátane odmietnutia bankových účtov, pôžičiek, hypoték a iných služieb.

ADS, obchodné združenie firiem pôsobiacich v leteckom, bezpečnostnom, zbrojnom a vesmírnom priemysle, uviedlo pre denník The Telegraph, že jeho malí a strední členovia „čelia bezprecedentným prekážkam“ pri získavaní finančných prostriedkov. 

Andrew Kinniburgh nevie, aký je presný dôvod ostrakizovania zbrojárskeho priemyslu. „Žiadna z veľkých bánk verejne nepovie, že nepodporuje obranný priemysel, ale realita je v praxi taká, že sa to deje,“ povedal.

Politicky nekorektné neziskovky

Zdá sa, že banky sa vyhýbajú aj ďalšej skupine klientov, ktorá by mohla zhoršiť ich hodnotenie ESG. Propagácia rozmanitosti a inkluzívnosti, najmä pokiaľ ide o LGBT+, je ďalšou témou presadzovanou v rámci ESG.

Keith Jordan, zakladateľ a predseda rodičovskej skupiny Our Duty, ktorá kritizuje transrodovú ideológiu, uviedol pre denník The Epoch Times vyhlásenie manažéra Metro Bank, siedmej najväčšej banke v Spojenom kráľovstve: „To, v čo vaša skupina verí, je v rozpore s kultúrou banky.“

Jeho združenie má viac ako 2 000 členov – rodičov odmietajúcich transrodovú ideológiu, ktorí tvrdia, že „veľký počet detí, ktoré sa považujú za transrodové, by ,, zo svojich pocitov dysfórie, úzkosti a depresie vyrástli, ak by sa vyhli zmene pohlavia“.

Keith Jordan nášmu denníku prezradil, že jeho združenie má problémy s otváraním účtov aj u iných finančných inštitúcií: „Žiaľ, zdá sa, že všetci hlavní hráči boli ideologicky omámení Stonewallom.“ Stonewall je popredná britská organizácia na ochranu práv LGBT+, ktorá sa v posledných rokoch sústreďuje najmä na práva transrodových osôb. Kritici vyčítajú organizácii lukratívne firemné programy diverzity, kontroverzné poradenstvo organizáciám a údajný vplyv na verejnú politiku.

Metro Bank je členom programu Stonewall Champions. „Myšlienka Stonewall spočíva v tom, že existuje len jedna pravda, a to pravda ideológie rodovej identity, čo je presne to, proti čomu bojujeme,“ vysvetľuje Keith Jordan.

Metro Bank odmieta, že by rozhodnutia týkajúce sa účtov boli založené na osobnom alebo politickom presvedčení. Jej hovorkyňa nám e-mailom poslala toto vyhlásenie: „Akékoľvek rozhodnutie o zamietnutí účtu je založené na rôznych dôvodoch, ako sú obchodné, právne a regulačné faktory (vrátane prania špinavých peňazí), a nie je založené na osobnom alebo politickom presvedčení jednotlivca alebo organizácie“. Hovorkyňa tiež dodala, že „nemôže komentovať jednotlivé účty“.

Banka Barclays v júni vyplatila odškodné vo výške viac ako 20 000 libier (približne 23 400 eur) kresťanskej organizácii Core Issues Trust po tom, ako ju táto organizácia dala na súd za zrušenie účtu po naliehaní skupín LGBT.

Stavebná sporiteľňa Yorkshire Building Society zrušila v júni bankový účet anglikánskemu duchovnému, ktorý jej poslal sťažnosť, že počas Pride mesiaca presadzovala transrodovú ideológiu. O štyri dni nato dostal farár list, v ktorom sa písalo, že mu rušia účet, ktorý u nich mal 17 rokov s odôvodnením, že inštitúcia má „nulovú toleranciu voči diskriminácii“ a že jeho spätná väzba „nie je tolerovateľná“.

Terčom sú aj politici

Bankové represálie sa nevyhýbajú ani známym politikom. Bývalému lídrovi strany Brexit Party Nigelovi Farageovi, známemu svojimi pravicovými názormi, oznámila finančná inštitúcia Coutts, ktorá vedie účty pre bohatých klientov, že ho už nechce mať za klienta.

Prestížna banka dokonca prezradila štátnej BBC, že dôvodom bola suma na jeho bežnom účte. Tá bola nižšia ako 1 milión libier a dolná hranica pre vedenie účtu je jeden milión. Po mediálnom rozruchu sa Farageovi, ktorý je v banke už 40 rokov, ozvalo niekoľko ľudí. Tí majú v Coutts tiež účet s nižšou, ako je požadovaná sumou.

Podobne ako Farage sa vyjadrila aj bývalá europoslankyňa za Brexit Party Christina Jordanová. Tvrdí, že jej banka ju po 30 rokoch vykopla.

Niekoľko členov Snemovne lordov sa tiež sťažovalo, že ich deti majú problémy pri otváraní účtov z dôvodu postavenia svojich rodičov alebo sú vystavené podrobnému skúmaniu ich financií. Napríklad lord Forsyth uviedol, že on a jeho dcéra mali účty u spoločnosti Coutts, ale jeho dcéra bola požiadaná, aby si svoj účet presunula inde.

Manažér banky sa údajne jeho dcéry spýtal: „Bolo by možné prejsť do inej banky, keďže starať sa o vás je veľmi otravné, pretože váš otec je politicky exponovaná osoba?“

Farage tiež povedal, že označenie „politicky exponovaná osoba“ je podľa neho jedným z dôvodov, prečo mu banka zrušila účet. Politicky exponované osoby musia byť podľa zákona, ktorý ešte iniciovala Európska únia, podrobené prísnejšiemu preverovaniu z hľadiska možného rizika prania špinavých peňazí.

Farage a ďalší preto vyzývajú na zmenu tohto zákona. Ekonomický tajomník ministra financií Andrew Griffith už vyzval Úrad pre finančný dohľad, aby prioritne vyšetroval, či banky neodmietajú zákazníkom služby kvôli ich politickým názorom.

Hovorca ministerstva financií uviedol: „Bolo by naozaj znepokojujúce, keby boli finančné služby odopreté tým, ktorí využívajú svoje právo na slobodu prejavu.“

Popredný politik vládnucej Konzervatívnej strany Sir Jacob Rees-Mogg, ktorý je sám zástancom Brexitu, už avizoval, že sa pokúsi zmeniť Zákon o digitálnych trhoch. Zákon v súčasnosti prechádza parlamentom, aby banky nemohli zatvárať účty ľuďom, kvôli tomu, že sú „politicky exponovaní”.

„Je v poriadku, že banky blokujú účty jednotlivcov. Problém je, že to robia v príliš mnohých prípadoch. V jednotlivých prípadoch to môže byť oprávnené, lenže deje sa to opakovane a potom to vyzerá, akoby mali banky nejakú agendu,“ povedal politik pre denník The Telegraph.

Na tomto článku sa podieľali Lily Zhou a Owen Evans.


Z originálneho článku preložil LS.

Prečítajte si aj