Štvrtok 19. septembra, 2024
Pápež František na svätej omši v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne 7. apríla 2023. (Tiziana Fabi/AFP via Getty Images)

Požehnanie homosexuálnym párom: Vatikán kapituluje

Len niekoľko týždňov po zverejnení kontroverzného dokumentu o požehnaní homosexuálnym párom  „Fiducia Supplicans“ Vatikán kapituloval pod tlakom rastúcej celosvetovej nespokojnosti.

11. januára Vatikán schválil dokument afrických biskupov s názvom „Žiadne požehnanie pre homosexuálne páry v afrických cirkvách“, ktorý zverejnilo Sympózium biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru (SECAM). Uvádza sa v ňom, že takéto požehnanie sa nebude udeľovať nikde v Afrike.

Dokument afrických biskupov konštatuje, že „Fiducia Supplicans“ „vyvolal šok“, „zasial mylné predstavy a rozrušil mysle mnohých veriacich, vysvätených (členov rehoľných rádov) a dokonca aj farárov“ a „vyvolal silné reakcie“.

Dokument afrických biskupov odmieta obsah dokumentu „Fiducia Supplicans“.

Znenie dokumentu naznačuje zhovievavý pohľad na homosexuálne zväzky

Okrem toho je „Fiducia Supplicans“ v istom zmysle vyvrcholením kroku pápeža Františka, ktorý sa snaží uviesť do praxe politiku navrhnutú jeho spojencom kardinálom Walterom Kasperom na konzistóriu celého kolégia kardinálov vo februári 2014: „tolerovať“ odchýlky od katolíckej sexuálnej morálky v praxi, hoci ich teoreticky „neschvaľuje“.

Osem mesiacov potom, čo kardináli odmietli názory kardinála Kaspera na konzistóriu, sa kardinál Kasper a pápež pokúsili dosiahnuť ich prijatie na biskupskej synode, údajne zameranej na „pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie“.

Tvárou v tvár silnému odporu biskupov synody kardinál Kasper povedal novinárovi Edwardovi Pentinovi, že africkí biskupi udržiavajú „tabu“ ohľadom homosexuálnych zväzkov, a preto „by nám nemali príliš hovoriť, čo máme robiť“. To vyvolalo ďalšiu kritiku zo strany afrického episkopátu, ktorá sa ešte vystupňovala, keď sa na verejnosť dostala zvuková nahrávka výrokov kardinála Kaspera, a to napriek jeho tvrdeniu, že zverejnené informácie o tejto téme sa nezakladali na pravde.

Podobný proces pokračoval aj v prípade synody o vatikánskej synodalite v roku 2023.

Pápež František vymenoval okrem iných dvoch kardinálov, ktorí sú zhovievaví voči homosexuálnym zväzkom, aj Jeana-Clauda Hollericha a Maria Grecha na dôležité pozície generálneho spravodajcu a zástupcu generálneho sekretára.

Zmena v pravidlách synody umožňuje účasť a hlasovanie laických katolíkov (zväčša pápežom menovaných),  zatiaľčo biskupské konferencie na celom svete zväčša zvolili za svojich zástupcov na synode mužov oddaných tradičnej katolíckej morálke.

Odpor voči akceptovaniu vzťahov osôb rovnakého pohlavia v cirkvi

Hoci z diskusií na synode existuje len málo záznamov – vzhľadom na požiadavku utajenia, účastníci vyjadrili silné rozpory a značný odpor voči odpustkom pre páry rovnakého pohlavia.

Biskupi na celom svete si okamžite uvedomili, že „Fiducia Supplicans“ je pokusom dosiahnuť to, čo synoda nedokázala, a to prostredníctvom rafinovaného používania dvojzmyselného jazyka a jemných technických detailov.

Podľa Petra Kwasniewskeho, teológa a filozofa, ktorý vyučoval na Medzinárodnom teologickom inštitúte, Františkánskej univerzite a Katolíckej fakulte vo Wyomingu, je to „zjavne príliš veľký skok pre veľmi veľa katolíkov“, či už ide o „tradicionalistov“ alebo „konzervatívcov“.

Výsledkom je rozsiahle odmietnutie „Fiducia Supplicans“ katolíckymi prelátmi, čo núti Vatikán ustupovať až do bodu, keď podľa Kwasniewskeho „sa Vatikán od 18. decembra snaží mať pod kontrolou škody“, pričom „kardinál Fernandez (ktorý inicioval vydanie “Fiducia Supplicans„ ako prefekt vatikánskeho dikastéria pre náuku vier) ustupuje čoraz viac“.

Kardinál Fernandez najprv 23. decembra poskytol rozhovor a 4. januára zverejnil oficiálne vyhlásenie.

Každý pokus o upokojenie sa stretol s čoraz väčším odporom nových biskupov na biskupských konferenciách a diecézach.

V deň, keď kardinál Fernandez zverejnil svoje vyhlásenie, celá provincia biskupov vo Francúzsku požiadala kňazov, aby neposkytovali spoločné požehnanie párom rovnakého pohlavia, pričom navrhla, aby každý z páru mohol dostať individuálne požehnanie, čím zdôraznila, že ich vzťah nie je Cirkvou ani akceptovaný, ani sankcionovaný.

Rastúcu opozíciu podporil 6. januára jeden z najsilnejších hlasov v Katolíckej cirkvi, guinejský kardinál Robert Sarah, ktorý sedem rokov pôsobil ako prefekt vatikánskej Kongregácie pre Božie uctievanie a do tejto funkcie ho v roku 2014 vymenoval samotný pápež František.

O dva dni neskôr sa kardinál Fernandez opäť ocitol v situácii, keď vyšlo najavo, že v minulosti vydal knihu s názvom „Mystická vášeň: spiritualita a zmyselnosť“, ktorá bola kritizovaná ako hraničiaca s pornografiou.

Pápež František a kardinál Fernandez 11. januára schválili dokument SECAM, v ktorom sa podľa P. Kwasniewského africkí biskupi správajú „maximálne diplomaticky“ a zároveň „rozhodne odmietajú Fiducia Supplicans“.

Dokument SECAM búra „homosexuálne“ tendencie „Fiducia Supplicans“ a jednoznačne uvádza, že je povinnosťou pripomínať homosexuálom, že „zväzky osôb rovnakého pohlavia sú v rozpore s Božou vôľou, a (preto) nemôžu dostať požehnanie Cirkvi“, že Biblia považuje takéto vzťahy za takú ohavnosť, ktorá môže dokonca „viesť k zničeniu mesta (Sodomy)“, a zároveň uvádza ďalšie dva zásadné body.

Prvým je, že „Fiducia Supplicans (…) nemá za cieľ zaviesť požehnanie pre (…) páry rovnakého pohlavia“ a že „umožňuje takéto požehnanie, ale nezavádza ho“.

Významná, hoci malá, menšina katolíckych biskupov na celom svete však zastáva pevné „pro-homosexuálne“ postoje.

Schválenie dokumentu Vatikánom, v ktorom sa uvádza, že udelenie takéhoto požehnania nemožno nariadiť, poskytuje kňazom podliehajúcim týmto biskupom dobrý dôvod na odmietnutie udeliť požehnanie.

Druhý bod sa dostáva k jadru veci a trvá na tom, že: „Jazyk Fiducia Supplicans je príliš zložitý na to, aby ho pochopili jednoduchí ľudia.“

Keďže cieľom bolo vytvoriť dômyselný zmätok, schválenie dokumentu SECAM Vatikánom znamenalo zabezpečiť „prijatie“ „Fiducia Supplicans“ s tým, že dokument SECAM sa zredukuje na niečo bezvýznamné.

„Fiducia Supplicans“ môže ešte poskytnúť kňazom, ktorí chcú požehnávať homosexuálne páry, krytie a istotu vatikánskej podpory, ktorú potrebujú na to, aby to mohli robiť relatívne beztrestne, a posilňuje pozíciu hŕstky biskupov v biskupských konferenciách a diecézach, ktorí sa postavili na stranu homosexuálov.

Dokonca bolo zverejnené, že takéto požehnanie bude povolené aj v Bazilike svätého Petra.

Vatikán však fakticky priznal, že jeho vlastná slabosť, obmedzená podpora a rozšírený odpor znemožnili realizáciu „Fiducia Supplicans“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj