Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Pixabay)

Nová európska smernica zakáže platby v hotovosti nad 10 000 eur

V rámci sprísnenia opatrení proti praniu špinavých peňazí budú v celej EÚ zakázané platby v hotovosti v hodnote viac ako 10 000 EUR. Okrem toho sa vytvorí nový dozorný orgán. Prísnejšej regulácii budú podliehať aj kryptomeny, ako napríklad bitcoin.

Nedávne rozhodnutie zástupcov Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ definitívne zavádza nové pravidlá pre platby v hotovosti: odteraz bude v EÚ zakázané platiť za nákupy nad 10 000 EUR v hotovosti. Obe strany ešte musia uzavrieť formálnu a konečnú dohodu. Pravidlá nadobudnú účinnosť v polovici roka 2026.

Po schválení nových európskych predpisov budú musieť členské štáty upraviť príslušné vnútroštátne predpisy. Je tiež možné, že niektoré členské štáty stanovia nižší hotovostný strop pre obchodovanie v hotovosti. Niektoré krajiny EÚ už uplatňujú prísnejšie zákonné limity pre platby v hotovosti, napríklad Španielsko a Francúzsko pre 1 000 EUR a Belgicko a Holandsko pre 3 000 EUR. V Grécku je limit 500 eur, zatiaľ čo v Chorvátsku a na Slovensku je v súčasnosti 15 000 eur. Rakúsko, Luxembursko, Cyprus a Nemecko zatiaľ limit nestanovili.

Európska komisia to považuje za súčasť balíka opatrení na boj proti praniu špinavých peňazí.

Nový európsky strop vo výške 10 000 eur sa vzťahuje na platby medzi dvoma spoločnosťami, t. j. v takzvanej oblasti B2B, ako aj na platby medzi spoločnosťami a spotrebiteľmi (takzvaná oblasť B2C, Business-to-Consumer). Podľa nových pravidiel musia banky alebo obchodníci pri hotovostných transakciách v rozsahu od 3 000 do 10 000 eur overovať totožnosť osoby. Nevzťahuje sa to na predaj od jednej osoby druhej: ktokoľvek, kto napríklad kupuje susedovo ojazdené auto alebo iné cenné veci, bude môcť naďalej platiť v hotovosti bez obmedzenia.

Okrem stanovenia stropu pre hotovosť prináša toto európske nariadenie aj ďalšie dôležité zmeny. Cieľom tejto reformy je zjednotiť pravidlá prania špinavých peňazí v celej Európe.

Súčasťou tohto legislatívneho balíka je aj vytvorenie osobitného orgánu na boj proti praniu špinavých peňazí (Amla), ktorého úlohou je zlepšiť koordináciu orgánov v rámci EÚ, resp. zabezpečiť dohľad. Diskutuje sa o Ríme, Luxemburgu a Madride ako o potenciálnom sídle úradu.

Prehľad ďalších noviniek

  • Na klenotníkov, predajcov jácht a obchodníkov s umeleckými dielami sa v budúcnosti budú vzťahovať prísnejšie pravidlá oznamovania. Predajcovia luxusného tovaru sú teraz povinní overovať totožnosť svojich zákazníkov a nahlasovať orgánom akékoľvek podozrivé transakcie.
  • Okrem toho sa budú prísnejšie monitorovať bankové transakcie superbohatých ľudí s majetkom nad 50 miliónov eur, ako aj transakcie s kryptomenami.
  • Vlastníci spoločností, ktorí vlastnia aspoň 25 % akcií, budú musieť byť registrovaní v rámci EÚ.

Od roku 2029 budú tieto pravidlá platiť aj pre profesionálne futbalové kluby, najmä kluby prvej ligy. Krajiny môžu tieto pravidlá rozšíriť aj na kluby druhej a tretej ligy. Týmto opatrením sa reaguje na oblasť profesionálneho futbalu, ktorá operuje s obrovskými miliardami a často je financovaná z krajín mimo Európskej únie. Hlavným cieľom je predchádzať možnému praniu špinavých peňazí v európskom futbalovom biznise.

Fínsky zástupca v Európskom parlamente Eero Heinäluoma zdôrazňuje, že prísnejšie opatrenia sú „už dávno potrebné“, aby sa zabránilo tomu, že členské štáty prídu o miliardy eur v dôsledku prania špinavých peňazí. Jednotný rámec pre celú EÚ by odstránil medzery v právnych predpisoch jednotlivých štátov.

Limity platby v hotovosti na Slovensku

Od 1. júla 2023 sa zjednotil limit hotovostných platieb pre všetky fyzické a právnické osoby. Táto zmena vychádza z novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorá teraz jednotne zakazuje platby v hotovosti presahujúce 15 000 EUR.

Dôvodom tejto zmeny je podľa navrhovateľov skutočnosť, že obmedzenie platieb v hotovosti neplnilo účel eliminácie daňových podvodov a limit 5 000 EUR už nepostačoval. Do konca júna 2023 bol limit hotovostných platieb odlišný pre nepodnikateľov a podnikateľov. Preto sa teraz limit pre platby v hotovosti zjednotil, aby sa zabránilo praniu špinavých peňazí.

Ako je to v Nemecku?

V najľudnatejšej krajine EÚ, Nemecku, zatiaľ v podstate neexistujú žiadne obmedzenia pre platby v hotovosti. Každý môže mať pod vankúšom toľko hotovosti, koľko chce. Každý, kto chce zaplatiť v hotovosti sumy presahujúce 10 000 eur, však musí predajcovi, ktorý je povinný evidovať a uchovávať osobné údaje, predložiť svoj preukaz totožnosti.

Ani v Nemecku v súčasnosti neexistujú žiadne limity na výšku hotovosti, ktorú možno vložiť na bankový účet, ale od 10 000 eur vyššie platí povinnosť preukázať pôvod peňazí, ktorá bola zavedená 9. augusta 2021. Osoby, ktoré vkladajú hotovosť na účet v zahraničnej banke, musia predložiť doklad o pôvode pri sumách 2 500 eur a viac.

Mnohí Nemci veria, že len hotovosť je skutočná. Podľa štúdie Nemeckej spolkovej banky z roku 2022 sú eurové bankovky a mince stále najrozšírenejším platobným prostriedkom v krajine, aj keď sa výrazne rozšírili elektronické platby kartou alebo smartfónom.

V roku 2021 sa 58 % všetkých nákupov uskutočnilo v hotovosti, ale ešte v roku 2017 to bolo 74 %. „Ani digitalizácii, ani pandémii sa nepodarilo vytlačiť hotovosť,“ vysvetlil Johannes Beermann, člen Výkonnej rady Spolkovej banky. „Pokiaľ ide o platenie, hotovosť zostáva v Nemecku stále najobľúbenejšia.“

Pre mnohých je hotovosť „jasnou slobodou“: je to priame a hmatateľné, použiteľné pre všetkých a rýchlo, chráni to súkromie a je to nezávislé od technickej infraštruktúry. Medzi ďalšie argumenty patrí právo slobodne sa rozhodnúť pre spôsob platieb.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj