Piatok 20. septembra, 2024
Poslanci v rokovacej sále Národnej rady SR pred hlasovaním o návrhu na skrátené konanie o novele Trestného zákona v Bratislave vo štvrtok 25. januára 2024. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Koalícia skrátila diskusiu o novele Trestného zákona v prvom čítaní, má trvať 20 hodín

Poslanci vládnej koalície presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní. Procedurálny návrh podporilo 77 poslancov z radov koalície. Opozícia sa neprezentovala. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín.

Na prednesenie i schválenie návrhu viacerí opoziční poslanci reagovali skandovaním slova „hanba“. Namietali tento proces ako obmedzenie vyjadrovania sa poslancov. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripomenul, že už do diskusie k návrhu na zrýchlený režim sa zapojili poslanci vystúpeniami, ktorých bolo 100. Poukázal aj na to, že zákonodarcovia reagovali 2667 faktickými poznámkami. „Aby bolo zrejmé, aká rozsiahla bola,“ povedal na margo diskusie.

Viacerí poslanci tiež namietali, že sa nehlasovalo o ich procedurálnych návrhoch podaných počas diskusie. Predseda parlamentu reagoval, že niektoré neboli vo forme procedurálnych návrhov a o niektorých nebolo možné hlasovať. Zuzana Mesterová (PS) preto požiadala o výklad k procedurálnym návrhom, kedy o nich treba dať hlasovať a kedy nie. Pellegrini deklaroval, že výklad zabezpečia.

Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková (obe SaS) upozornili, že v pléne sú aj poslanci, ktorí aktuálne čelia obvineniam v trestných veciach, a preto sú v konflikte záujmov pri hlasovaní o novele Trestného zákona. Poznamenali, že v konflikte boli aj pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní a neupozornili na to vopred.

Blcháč: Skrátenie diskusie je v poriadku, poslanci už hovorili aj k obsahu

Skrátiť diskusiu k novele Trestného zákona v prvom čítaní je v poriadku, pretože už rozprava k návrhu na skrátené legislatívne konanie trvala dlho a každý mal dostatočný priestor sa vyjadriť. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Blcháč (Hlas-SD). Opozícia sa podľa neho vyjadrila už aj k obsahu novely. Poslanci vládnej koalície presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní na 20 hodín.

Len diskusia k návrhu na skrátené konanie trvala od 8. januára. Blcháč pripomenul, že v nej vystúpilo 100 poslancov a s faktickými poznámkami vystúpili vyše 2000-krát. Preto skrátiť ďalšiu rozpravu je podľa neho v poriadku. „Problém je v tom, že poslanci sa v rozprave ku skrátenému legislatívnemu konaniu nevyjadrovali iba k skrátenému konaniu, ale vyjadrovali sa veľmi dôsledne, veľmi jednotlivo aj k obsahu,“ povedal novinárom.

Vyjadrovať sa k obsahu novely nebol predmet rozpravy k skrátenému konaniu, preto podľa Blcháča boli výhrady k obsahu povedané už „stokrát“. Rozprava k návrhu na skrátené konanie sa štandardne má týkať dôvodov, pre ktoré vláda žiada urýchliť rokovanie.

Poslanec za Hlas-SD Michal Bartek dodal, že obštrukcia zo strany opozície bola masívna. Tri týždne sa podľa neho poslanci „motajú v bludnom kruhu“. O návrhu sa rokuje tak dlho, že to podľa neho už ani nemožno nazývať skráteným legislatívnym konaním.

Na úvod vystúpil minister spravodlivosti Susko

V úvode diskusie o novele Trestného zákona v prvom čítaní vystúpil vo štvrtok na poludnie v pléne NR SR minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Predniesol návrh a zopakoval dôvody na legislatívne zmeny.

Minister argumentoval potrebou humanizácie trestania, využívania prvkov restoratívnej justície a uprednostňovania alternatívnych trestov. Skonštatoval, že trest odňatia slobody je najmenej efektívny. Poukázal na náklady a nedostatočné kapacity väzníc. Zamerať sa preto podľa neho treba na alternatívne tresty pri osobách, ktoré nie sú nebezpečné pre spoločnosť. Čo sa týka trestných sadzieb a ich znižovania, nepodmienečný trest odňatia slobody má podľa Suska imobilizačný efekt a vo väzení je človek ovplyvňovaný prostredím, pričom sa strácajú pracovné, sociálne a rodinné väzby.

Podčiarkol tiež potrebu zmien s cieľom posilnenia náležitého dohľadu nad dodržiavaním ústavnej zásady viesť trestné stíhanie vždy len zákonným spôsobom. Vzhľadom na to je podľa neho potrebné riešiť aj duálnosť organizácie prokuratúry. Skonštatoval, že Úrad špeciálnej prokuratúry a Generálna prokuratúra SR uplatňujú rozdielne koncepty trestnej politiky.

Opozícia kritizuje skrátenie diskusie k Trestnému zákonu, obráti sa na ÚS

Vládna koalícia umlčala opozíciu, potrebuje aspoň jeden deň účinnosti novely Trestného zákona, aby oslobodila „svojich ľudí“. Vyhlásili to predstavitelia PS, KDH a SaS na tlačovej konferencii po tom, ako poslanci z vládnej koalície odsúhlasili skrátenie diskusie v prvom čítaní. Pre novelu sa plánuje opozícia obrátiť aj na Ústavný súd (ÚS) SR, hovorí o porušení práv poslancov.

„Umlčali opozíciu, usekli diskusiu ‚na hulváta‘. Podľa mňa aj vedia, že s tým ÚS nikdy nebude súhlasiť, že to bude problém, ale akoby im to už bolo všetko jedno,“ skonštatoval predseda PS Michal Šimečka na margo postupu koalície. Vidí za tým zámer čo najskôr prijať novelu, aby zmeny platili aspoň jeden deň a vláda mohla dať slobodu svojim nominantom čeliacim obvineniam a stíhaniam. Spôsob rokovania a procesy v parlamente sú podľa neho mimo rámca bežného právneho štátu a demokratických procesov. „Je to nesmierne nebezpečné,“ upozornil.

Predseda KDH Milan Majerský doplnil, že opoziční poslanci diskutovali niekoľko dní o návrhu na skrátené legislatívne konanie vecne, odborne a slušne. Rovnako kritizoval skrátenie diskusie k novele v prvom čítaní. Obdobne situáciu vníma aj líder SaS Richard Sulík. Novelizáciu označil za obrovskú amnestiu. „Stačí, že novela bude platiť jeden deň a už sa to nebude dať nikdy viac vrátiť,“ upozornil. Avizoval, že pre podozrenia z porušenia práv poslancov sa obrátia na ÚS.

Mária Kolíková (SaS) priblížila, že na ÚS sa plánujú obrátiť v súvislosti s porušením práva poslancov na účasť na správe veci. Zdôraznila, že poslanci zastupujú občanov a koalícia z nich urobila len pozorovateľov. „Som presvedčená, že právo poslancov zakotvené v ústave bolo hrubo porušené a ako poslanci máme právo obrátiť sa na ÚS,“ uviedla s tým, že bude žiadať aj zabezpečenie odkladu vykonateľnosti rozhodnutia parlamentu o skrátenom legislatívnom konaní. Ak by ÚS vyhovel, fakticky by to podľa jej slov znamenalo, že by sa ďalej nemalo pokračovať v diskusii ani v ďalších čítaniach.

Hnutie Slovensko rovnako kritizovalo skrátenie diskusie. Postup vládnej koalície vyčíta najmä predsedovi parlamentu P. Pellegrinimu. Hnutie pripomenulo jeho sľuby, že sa nebude siahať na právo poslancov vyjadriť sa v rozprave. Pripomenulo aj skoršie vyjadrenie ÚS, že samotné skrátené konanie nestačí na vyhlásenie protiústavnosti zákona, ale ak sa aj obmedzí diskusia v parlamente, už to protiústavné byť môže. „Koalícia ignoruje tento judikát ÚS a valcuje legislatívny proces naďalej,“ vyhlásilo hnutie.

Prezidentka kritizuje obmedzenie diskusie o novele Trestného zákona

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje obmedzenie parlamentnej diskusie o novele zákonov v oblasti trestného práva za neospravedlniteľné uprednostnenie vlastného záujmu pred ústavnými princípmi a verejným záujmom. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Absencia odbornej a obmedzenie parlamentnej diskusie ešte viac znásobuje riziká spojené s touto novelou, pretože neumožňuje dôsledne zvážiť všetky jej praktické a technické dôsledky. Na bezpečnosť občanov Slovenska, na práva osôb poškodených trestnou činnosťou, ústavnosť a v neposlednom rade na naše medzinárodné záväzky,“ zdôraznila prezidentka.

Prečítajte si aj