Piatok 20. septembra, 2024
Vojaci bulharskej armády sa 26. septembra 2023 zúčastňujú na spoločnom vojenskom cvičení NATO (foto: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP via Getty Images)

Najväčšie cvičenie NATO od konca studenej vojny: začne už vo februári, potrvá 4 mesiace

NATO sa pripravuje na svoje najväčšie cvičenie od konca studenej vojny. Na manévroch, ktoré simulujú ruský útok na krajinu NATO, sa zúčastní približne 90 000 vojakov. Nemecko je hlavným prispievateľom na cvičenie a na misiu vysiela viac ako 12 000 vojakov. 

Cvičenie NATO pod názvom „Steadfast Defender” sa má začať budúci týždeň. Cvičná oblasť týchto manévrov sa potom rozšíri z Nórska do krajín ako Rumunsko. Podľa nemeckej armády sa plánuje aj námorná časť cvičenia. V rámci nej sa plánuje presun síl zo Severnej Ameriky do Európy.

90 000 vojakov a viac ako 1 000 bojových vozidiel

Cvičenie Steadfast Defender je najväčším cvičením NATO od konca studenej vojny. Zúčastňuje sa ho všetkých 31 krajín NATO a Švédsko. Cieľom je nacvičiť napadnutie krajiny NATO Ruskom a spustenie útoku aliancie.

Okrem približne 90 000 vojakov sa na manévroch zúčastní viac ako 1 000 bojových vozidiel a desiatky bojových lietadiel a námorných síl. Konkrétne armáda obrannej aliancie okrem iného spomenula tanky, lietadlové lode a stíhačky F-35.

Rozsiahle manévre majú trvať približne štyri mesiace. Cvičenia sa zúčastnia aj nemecké ozbrojené sily.

Pod názvom „Quadriga 2024“ bude do konca mája nasadených viac ako 12 000 nemeckých vojakov. Trénovať sa bude najmä schopnosť rýchleho nasadenia síl na východnom krídle NATO. Od polovice mája bude napríklad 10. obrnená divízia rôznymi spôsobmi nasadzovať vojakov s bojovými vozidlami v Litve a simulovať tamojšie boje.

Litva, ktorá je členom NATO, v minulosti opakovane vyjadrila obavy, že krajinu môže postihnúť podobný osud ako Ukrajinu. Podľa vrchného veliteľa síl NATO v Európe Christophera Cavoliho má byť cvičenie jasnou demonštráciou súdržnosti, sily a odhodlania Aliancie chrániť sa navzájom.

Zastrašenie Ruska

Podľa nemeckého denníka Welt americký generál minulý štvrtok po zasadnutí Vojenského výboru NATO v Bruseli oznámil, že prípravy na manévre sa začnú už budúci týždeň. Skutočný začiatok je potom naplánovaný na február.

„Pripravujeme sa na konflikt s Ruskom a teroristickými skupinami,“ povedal predseda Vojenského výboru NATO, holandský admirál Rob Bauer. „Ak na nás zaútočia, musíme byť pripravení.“ Tento scenár by viedol k vyhláseniu tzv. aliančného prípadu v súlade s článkom 5 Zmluvy o NATO. Upravuje povinnosť poskytnúť pomoc v rámci aliancie a uvádza, že ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým spojencom sa považuje za útok proti všetkým. Oznámenie prichádza len niečo vyše štyroch týždňov pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára.

Významný minuloročný manéver vzdušných síl

Doteraz najväčšie cvičenie NATO od konca studenej vojny sa uskutočnilo v Nórsku v roku 2018. Zapojilo sa doňho vtedy približne 51 000 vojakov. Posledné cvičenie NATO (väčšie ako Steadfast Defender) sa uskutočnilo krátko pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vtedy sa uskutočnila séria manévrov pod názvom „Návrat síl do Nemecka“. V roku 1988 sa do tohto manévru zapojilo približne 125 000 vojakov.

Okrem Nemecka je tentoraz dôležitým poskytovateľom vojenských jednotiek na cvičení aj Veľká Británia. Ministerstvo obrany v Londýne práve oznámilo, že sa na ňom zúčastní približne 20 000 britských vojakov z námorných, vzdušných a pozemných síl.

V júni minulého roka usporiadalo NATO rozsiahle manévre vzdušných síl pod názvom „Air Defender“ nad nemeckým vzdušným priestorom. V tom čase išlo o najväčšie cvičenie nasadenia vzdušných síl od založenia NATO (pred takmer 75 rokmi). Na cvičení sa zúčastnilo 250 lietadiel a 10 000 vojakov z 25 krajín.

Tento článok pôvodne vyšiel v nemeckej redakcii Epoch Times

Prečítajte si aj