Štvrtok 19. septembra, 2024
Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS) a v pozadí minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) (Foto TASR/ Martin Baumann)

T. Taraba má do konca februára vyhlásiť súťaž na likvidáciu PCB látok na východe SR

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má do konca februára vyhlásiť verejné obstarávanie na zneškodnenie nebezpečných odpadov s obsahom PCB látok z areálu Chemka Strážske. Rozhodla o tom vláda na svojom výjazdovom rokovaní na východe Slovenska. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to víta.

„Sudy, ktoré sú vo vlastníctve ministerstva vnútra, budú dané k dispozícii ministerstvu životného prostredia. Následne cez verejné obstarávanie vysúťažíme subjekt, ktorý ich zneškodní,“ povedal T. Taraba.

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) deklaroval, že poskytnú súčinnosť ministerstvu životného prostredia tak, aby sa téma PCB látok konečne vyriešila. „Politici tam iba chodia, robia si fotky a nikto nebol schopný to vyriešiť. Táto vláda sa zaviazala, že to urobí a verím, že sa nám to aj podarí,“ poznamenal Šutaj Eštok.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) skonštatoval, že minulá vláda nespravila s PCB látkami nič, iba z dotknutého miesta presunula pár sudov inde.

V tejto súvislosti Taraba zopakoval, že Slovensko potrebuje tri nové spaľovne odpadov. Je to podľa neho národnobezpečnostný záujem. „Dnes nedokážeme spaľovať desaťtisíce ton anorganických látok a sme odkázaní na pomoc z cudziny. Máme stovky miliónov na zneškodňovanie envirozáťaží a nemáme kapacity, ako to zneškodňovať,“ poukázal T. Taraba.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske na východe Slovenska nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Skorodované sudy s týmto odpadom sa našli aj na susedných pozemkoch.

Prečítajte si aj