Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Snemovného výboru slobody Scott Perry (republikán - Pennsylvania) na tlačovej konferencii o limite dlhu v americkom Kapitole vo Washingtone 10. marca 2023. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Americkí zákonodarcovia sa snažia zastaviť „odpornú prax“ nedobrovoľných odberov orgánov v Číne

Americký zákonodarca Scott Perry uviedol, že zabíjanie kvôli orgánom v Číne je „nechutná prax“ a Spojené štáty by mali vyvinúť iniciatívu na jej ukončenie.

„Je to odporná činnosť, je poburujúca a nemožno s ňou súhlasiť. Musia byť vyvodené dôsledky a zodpovednosť,“ povedal pre denník The Epoch Times. Perry je predsedom Snemovného klubu slobody a pôsobí vo Výbore pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov. Navrhol zákon, ktorý má byť „podnetom na zmenu“.

Návrh zákona H.R. 4132, známy ako Zákon o ochrane Falun Gongu (pdf), sa zameriava na nedobrovoľný odber orgánov, uskutočňujúci sa v Číne podľa viacerých vyšetrovaní [1] so súhlasom štátu.

Falun Gong je duchovná prax pochádzajúca z Číny, ktorá učí hodnotám pravdivosti, súcitu a znášanlivosti, ako aj meditačným cvičeniam. Práve prívrženci tejto disciplíny sú hlavným cieľom odberov orgánov na komerčné transplantácie. Čínska komunistická strana (ČKS) vedie od roku 1999 tvrdú represívnu kampaň proti Falun Gongu.

Cieľom navrhovaného zákona je uvaliť sankcie na osoby zapojené do núteného odberu orgánov a zakázať im vstup do Spojených štátov. Dokument zároveň nastavuje oficiálnu politiku USA v tejto oblasti, konkrétne zakazuje spoluprácu s Čínou v oblasti transplantácií orgánov, prijíma potrebné opatrenia s cieľom prinútiť režim ukončiť nedobrovoľné odbery orgánov a spolupracuje so spojencami a multilaterálnymi inštitúciami s cieľom upozorniť na prenasledovanie Falun Gongu a koordinovať sankcie voči čínskemu režimu.

Stúpenci hnutia Falun Gong na proteste vo Viedni 1. októbra 2018 predvádzajú násilné odoberanie orgánov väzňom svedomia čínskym komunistickým režimom. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

Kongresman Perry považuje prenasledovanie Falun Gongu za genocídu zameranú na ľudí určitého presvedčenia, nie na etnickú skupinu. Režim podľa neho „používa taktiku iných diktátorských a totalitných režimov minulosti na démonizáciu a dehumanizáciu svojich politických odporcov“.

Ľudia, ktorí v Číne praktizujú Falun Gong, „prichádzajú o život a sú mučení na základe svojej viery, čo je neprijateľné,“ uviedol politik. Prerušenie väzieb s Čínou v oblasti transplantácií orgánov je pre Perryho preto zásadné. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby boli osoby podieľajúce sa „akýmkoľvek spôsobom“ na nútenom odbere orgánov brané na zodpovednosť.

„Každý musí byť odhalený. Nielen komunistickí vodcovia v Číne, ale aj tí, ktorí by pôsobili v Spojených štátoch,“ rovnako ako „americké spoločnosti snažiace sa podieľať a profitovať z týchto nekalých ziskov,“ povedal americký zákonodarca. Dodal, že školenie čínskych chirurgov v transplantácii orgánov alebo ich zásobovanie liekmi či lekárskymi poznatkami sú „neoddeliteľnou súčasťou samotného zločinu“.

Priaznivci Falun Gongu na Manhattane počas sprievodu na počesť Svetového dňa Falun Dafa 12. mája 2023. (Larry Dye/The Epoch Times)

Rastúca opozícia

V Spojených štátoch sa venuje čoraz väčšia pozornosť problematike nútených odberov orgánov. V júni bol v Texase prijatý zákon zakazujúci zdravotným poisťovniam financovať operácie spojené s transplantáciami orgánov v Číne. V marci Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona oboch politických strán, ktorý postihuje páchateľov nútených odberov orgánov uvalením majetkových a vízových sankcií, zrušením ich pasov a uložením pokút a trestných sankcií. Návrh zákona teraz čaká na schválenie v Senáte.

Ďalší zákonodarcovia tiež presadzujú, aby Amerika začala jednať. Do tohto úsilia sa zapájajú napr. poslanci Dr. Neal Dunn z Floridy alebo Michelle Steeleová z Kalifornie. Tí 27. júna napísali list (pdf) ministrovi zahraničných vecí Antony Blinkenovi. V liste naliehajú na jeho ministerstvo, aby „prijalo okamžité opatrenia“ na obmedzenie možnosti získať imigračný štatút osobám zapojeným do núteného odberu orgánov v Číne.

„Priame svedectvá vypočuté od obetí a tých, čo prežili neľudské činy ČKS, sú jednoducho strašné. Všetci čínski zdravotníci podieľajúci sa na odoberaní orgánov sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti,“ povedal pán Dunn.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí pre denník The Epoch Times povedal: „Sme hlboko znepokojení správami o násilnom odoberaní orgánov príslušníkom náboženských a etnických menšín zadržiavaných v Čínskej ľudovej republike (ČĽR).“

„Spojené štáty naďalej vyzývajú vládu ČĽR, aby ukončila svoje zvrátené konanie a konala v súlade so svojimi záväzkami v oblasti ľudských práv a všetkými príslušnými lekárskymi a etickými normami a osvedčenými postupmi vrátane konania v najlepšom záujme pacienta, informovaného súhlasu a rešpektovania osobnosti.“

Hovorca ďalej uviedol, že Spojené štáty „sa usilujú o to, aby osoby, ktoré sa podieľajú alebo podieľali na porušovaní a zneužívaní ľudských práv, nezískali v Spojených štátoch bezpečné útočisko“.

Perry tiež poukazuje na vyhlásenie Asociácie amerických lekárov a chirurgov odsudzujúce násilné odoberanie orgánov a vyzýva amerických úradníkov a lekárov, aby sa postavili proti takémuto zneužívaniu.

„Trvá to už príliš dlho a nezaujalo to slobodný svet tak, ako by malo, ale my jednoducho musíme pokračovať v každodennej práci, aby sme slobodným ľuďom a všetkým ľuďom na svete oznámili, že sa to deje v 21. storočí,“ hovorí poslanec.

Jednou z príležitostí, ako upriamiť pozornosť na túto problematiku, je podľa Perryho jeho návrh Zákona o ochrane Falun Gongu, ktorý sa teraz presúva do Snemovne reprezentantov kvôli podpore oboch strán v snemovnom výbore pre zahraničné veci.

„To by ste vo svojej rodine nedovolili. Nedovolili by ste to medzi svojimi priateľmi ani v obchodných vzťahoch. Nemôžete to dovoliť v širšom meradle len preto, že ide o inú krajinu. To nemožno pripustiť. Prvým krokom je uznať, že sa to deje, a k tomu smerujeme,“ vysvetlil politik.

„Bolo by skvelé, keby sa to dostalo na vypočutie a hlasovanie v Senáte. Ale ak sa tak nestane, budeme sa k tomu vracať dovtedy, kým sa tak nestane, pretože, ako som povedal, táto prax je neprijateľná. Je to odporné, je to barbarské, je to stredoveké a musí to okamžite prestať. A Spojené štáty sa musia chopiť kormidla, pretože sa absolútne nemôžeme spoliehať na to, že to urobí ČKS.“


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS. Článok bol redakčne skrátený.

Poznámky: [1]

Vyšetrovacia správa Bloody Harvest – Revised Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China / David Kilgour and David Matas (2007) online (anglicky)

Vyšetrovacia správa Bloody Harvest / Slaughter – An Update / Kilgour, Matas, Gutmann (2016), anglicky, online (anglicky)

Terénny výskum: Jatka – Masové vraždy, odebírání orgánů a čínské řešení problému s disidenty, Ethan Gutmann (C-press, 2015), online (česky) 

CHINA TRIBUNAL je nezávislý súdny tribunál, ktorý sa konal v Londýne v roku 2019. Tribunál vznikol na podnet medzinárodného združenia ETAC, ktoré bolo založené v roku 2014 na obranu lekárskej etiky v reakcii na prípady násilného odoberania orgánov väzňom svedomia v Číne. on-line (v angličtine)

ETAC je medzinárodná koalícia na ukončenie zneužívania transplantácií v Číne. Je to koalícia právnikov, akademikov, etikov a lekárskych odborníkov, výskumníkov, bádateľov a obhajcov ľudských práv, ktorí sa usilujú o ukončenie núteného odberu orgánov v Číne. online (anglicky)

DAFOH je nezisková organizácia Lekári proti násilným odberom orgánov založená lekárskymi odborníkmi. Zameriava sa na zhromažďovanie informácií a osvetovú činnosť v lekárskych kruhoch. online (anglicky)

WOIPFG je mimovládna organizácia zameraná na vyšetrovanie trestnej činnosti všetkých inštitúcií, organizácií a jednotlivcov zapojených do represívnej kampane čínskeho režimu proti duchovnému hnutiu Falun Gong v Číne. Organizácia bola založená 20. januára 2003, sídli v New Yorku a vytvorila celosvetový systém monitorovania a sledovania v 110 krajinách. on-line (v angličtine)

Prečítajte si aj