Štvrtok 19. septembra, 2024
Sídlo bratislavského magistrátu (Voľné dielo)

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti treba podať do konca januára

Za nepodanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti v lehote hrozí pokuta od piatich do 3000 eur podľa závažnosti priestupku. Potrebné je ho podať do konca januára. Informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Daňové priznanie majú povinnosť podať všetci, ktorí minulý rok v hlavnom meste kúpili nehnuteľnosť, predali ju, darovali či dostali do daru, alebo tí, ktorí skolaudovali rozostavanú nehnuteľnosť. „Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť, alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku, napríklad aj pri predaji,“ dodal P. Bubla.

V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody podá daňové priznanie jeden z nich. Tiež v bezpodielovom vlastníctve manželov podáva priznanie len jeden z manželov.

„Špecifický prípad predstavuje dedičstvo. Pri ňom sa daňové priznanie podáva do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia o dedičstve,“ dodal.

Daňovník musí uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch a hlavne výmeru nehnuteľnosti. „Výpočet výšky dane sa odvíja od sadzby dane určenej pre daný typ nehnuteľnosti a jej výmery. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti alebo v rozhodnutí odboru katastra nehnuteľnosti, či v zmluve, ktorou vlastník nadobudol nehnuteľnosť,“ spresnil P. Bubla.

Priblížil, že k dispozícii je aj intuitívny formulár, ktorý daňovníkov prevedie celým tlačivom, naviguje, aké údaje je potrebné vyplniť do jednotlivých polí a pomôže aj s výpočtami číselných údajov. Priznanie k dani z nehnuteľnosti je možné podať poštou, elektronicky alebo osobne v podateľni Oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici v Petržalke.

Rozhodnutia o vyrubenej dani z nehnuteľnosti posiela mesto občanom v priebehu mája a júna. Daň je splatná do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. „Sadzby dane platné na rok 2024 sa menili a všetky potrebné informácie o nových sadzbách dane z nehnuteľnosti, ako aj kalkulačku výpočtu nájdete v dokumente, ktorý obsahuje aj rozpis katastrálnych území hlavného mesta v jednotlivých pásmach,“ doplnil hovorca.

Prečítajte si aj