Štvrtok 19. septembra, 2024
Španielska záchranná loď „Salvamar Adhara“ prichádza 21. októbra 2023 s migrantmi do prístavu v obci El Pinar na kanárskom ostrove El Hierro. (Foto: STRINGER/AFP cez Getty Images)
»

Situácia s imigrantmi na Kanárskych ostrovoch je španielskou obdobou Lampedusy

Rekordná migračná vlna. Kanárske ostrovy, nachádzajúce sa západne od marockého pobrežia, zažívajú nepretržitý prílev imigrantov. Každodenný počet nových príchodzích tu v roku 2023 dosiahol doposiaľ nevídané čísla a udivuje miestne námorné úrady.

Erik Tegnér, redaktor časopisu Livre Noir, informoval spravodajský kanál CNews o katastrofálnej situácii na ostrove El Hierro s 10 000 obyvateľmi na juhu súostrovia. „Hovoríme o 500 migrantoch každých 48 hodín a 10 000 migrantov mesačne. To je obrovské číslo.

Vo videu zverejnenom na X, predtým Twitter, novinár tvrdí, že väčšina týchto nelegálnych prisťahovalcov pochádza zo Senegalu a Mauritánie. „Európska pohraničná a pobrežná stráž Frontex nie je prítomná,“ dodáva novinár.

 Distribúcia migrantov po Európe

„Po 48 hodinách v táboroch sa posielajú na hlavný Kanársky ostrov Tenerife a potom do Španielska. Od podpísania Európskeho paktu o migrácii v decembri minulého roka sa distribúcia vykonáva na európskej úrovni“, uviedol Érik Tegnér. „Títo migranti hovoria po francúzsky a ich prvým cieľom je Francúzsko,“ uzatvára.

Tento exponenciálny prílev migrantov z afrického kontinentu na španielske ostrovy viedol podľa mimovládnych organizácií v roku 2023 k zmiznutiu alebo úmrtiu viac ako 6 600 migrantov, čo je trikrát viac ako v roku 2022.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj