Štvrtok 19. septembra, 2024
Logo platformy YouTube, 5. októbra 2021 (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)
»

YouTube otáča kurz v cenzúrovaní tvrdení o „ukradnutých“ amerických voľbách 2020

YouTube oznámil obrat v cenzúrovaní obsahu o amerických voľbách a uviedol, že už nebude vymazávať príspevky spochybňujúce výsledky prezidentských volieb 2020, vrátane tvrdení o rozsiahlych volebných podvodoch.

Platforma to oznámila v článku na blogu približne dva mesiace potom, čo obnovila účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na YouTube.

Trumpov účet na YouTube bol pozastavený po udalostiach v Kapitole 6. januára 2021. Tie vyvolali správy a tvrdenia (vrátane Trumpových), že americké voľby 2020 boli ukradnuté.

YouTube zaviedol zásady o „volebných dezinformáciách“ v decembri 2020. V piatkovom oznámení platforma uviedla, že od zavedenia týchto zásad spoločnosť odstránila desaťtisíce videí.

„Túto zmenu sme starostlivo zvážili,“ uviedol YouTube s odvolaním sa na „zmenené prostredie“ a na to, že prebieha volebná kampaň 2024 a že odstraňovanie obsahu súvisiaceho s voľbami by mohlo brániť politickým prejavom.

„V súčasnom prostredí sme zistili, že odstránenie tohto obsahu síce obmedzuje niektoré dezinformácie, ale môže mať aj neúmyselný účinok obmedzenia politických prejavov, pričom riziko násilia alebo iných škôd sa významne nezníži,“ uviedla spoločnosť.

YouTube sa zaviazal, že od piatku prestane odstraňovať obsah podporujúci tvrdenia, že „v prezidentských voľbách 2020 a iných minulých voľbách v USA došlo k rozsiahlym podvodom, chybám alebo problémom“.

Odstraňovanie obsahu v rámci politiky volebných dezinformácií však bolo len jedným zo spôsobov, akým sa YouTube snažil ovplyvniť politické diskusie, pričom ostatné časti mechanizmu jeho moderovania obsahu zostali nedotknuté.

„Zaisťujeme, aby ľudia, ktorí na YouTube hľadajú správy a informácie o voľbách, videli vo vyhľadávaní a odporúčaniach obsah z dôveryhodných zdrojov,“ uviedla spoločnosť a dodala, že toto je jeden z aspektov politiky obsahu, ktorý sa nemení.

Bez zmeny zostáva tiež širší rámec zásad YouTube týkajúci sa dezinformácií o voľbách. Spoločnosť uviedla, že bude i naďalej odstraňovať obsah, ktorý zavádza voličov ohľadom času, miesta, prostriedkov alebo požiadaviek na oprávnenosť hlasovať.

YouTube a ďalšie platformy sociálnych médií boli obvinené konzervatívcami z politickej zaujatosti a čelili kritike za obmedzovanie slobody prejavu.


Preklad a redakčná úprava pôvodnej správy: Juraj Skovajsa a L. S.

Prečítajte si aj