Štvrtok 19. septembra, 2024
Podľa talianskych zdravotníckych zariadení sú nemocničné pohotovostné služby v krajine na pokraji kolapsu, ilustračná fotografia (Foto: Pavel Danilyuk / pexels)
»

Preplnené pohotovosti, rekordné počty nakazených… čudná nákaza zahlcuje talianske nemocnice

V Taliansku sú služby zdravotnej starostlivosti na pokraji kolapsu. Pohotovosti už nemôžu nikoho prijímať a počet infekcií dosahuje rekordné čísla.

Nemocnice v Taliansku čelia situácii, ktorá je nanajvýš alarmujúca. Počet prípadov infekcií dýchacích ciest prudko stúpa, a to najmä u starších ľudí. Príčinou je pravdepodobne určitý variant vírusu chrípky, uvádzajú francúzske noviny La Dépêche.

Okrem Covidu-19 zdravotnícke zariadenia hlásia výskyt ďalších nových vírusov. „Epidemická krivka chrípky vykazuje hodnotu, ktorú predtým počas predchádzajúcich chrípkových sezón nikdy nedosiahla,“ uvádza sa v najnovšom epidemiologickom vestníku Ministerstva zdravotníctva.

​Epidemiológ Antoine Flahault uviedol, že tento variant  chrípkového vírusu nemá spojitosť s Covidom-19. Podľa tohto vedca chrípku spôsobujú očakávané sezónne kmene a v skutočnosti ide o variant chrípky.

Podľa talianskych zdravotníckych zariadení  sú v súčasnosti nemocničné pohotovostné oddelenia v krajine úplne preťažené a sú blízko kolapsu.

 Za preplnenosťou nemocníc a veľmi veľkým tlakom na pohotovostné služby je pravdepodobne Covid-19 a iné vírusy, tvrdí Fabio de Laco, šéf Talianskej spoločnosti pre urgentnú medicínu a pohotovostnú starostlivosť.

Hľadajú sa ďalšie lôžka

V oblasti Ríma čaká na ošetrenie viac ako 1100 pacientov. V Lombardii sa objavujú správy o preplnených čakárňach a v Milánskej nemocnici už neprijímajú pacientov, aby sa uvoľnili lôžka.

„Viaceré regióny už aktivovali tzv. plán boja proti preplnenosti nemocníc a zdravotníckych zariadení s cieľom nájsť ďalšie lôžka,“ hovorí Fabio de Laco.

„Ale keďže nemocničných lôžok je chronicky málo, v praxi nemôžeme robiť nič iné, len zobrať lôžka z iných špecializovaných oddelení, napríklad z chirurgie. To však, samozrejme, problém nerieši,“ uzatvára.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj